Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Jouluyön kombo: Chilikuorrutettu kinkku, bataatti-rusinalimppu sekä sinappinen perunasalaatti



Yhteistyössä Atria

Kinkku on ollut aina olennainen osa joulupöytäämme. Vaikka nykyään kinkulle löytyy vaihtoehtoja vaikka kuinka eikä jouluaterian tarvitse välttämättä rakentua kinkun ympärille, en oikein osaa olla ilman sitä. Kerran vuodessa se vaan maistuu n i i n hyvältä! Parhaat kinkkumuistoni liittyvät aatto- tai aatonaattoiltoihin, jolloin kuusenkynttilöiden valossa käydään hakemassa nokare kinkkua suoraan jääkaapista limpun tai saaristolaisleivän päälle. Puristus sinappia kinkulle ja ah - joulutunnelma on valmis.

Oli siis melko selvää, kun lähdin mukaan Atrian kampanjaan, että haluan palata näihin makumuistoihin ja kehittää reseptin sekä kinkun että leivän ympärille. Niitä voi nauttia joulupöydässä erikseen tai sitten - kuten minä - yöpalana yhdessä. Mukaan valmistin vielä sinappisen perunasalaatin. Perunasalaatti on oiva jouluruoka sekin, ja salaatin voi kasata vielä tuon kinkkuleivän kruunuksi.


Kinkulle löytyy kuorrutevaihtoehtoja laidasta laitaan. Perinteinen sinappihuntu pitää aina pintansa, mutta vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla muutakin. Minä inspiroiduin tällä kertaa chilistä, sillä koitin keksiä jotain, jolla saisin apukokin innostumaan kinkusta. Apukokki - tuo harras chilinystävä - ei syö kinkkua juurikaan. Chilikuorrute auttoi asiaa jonkin verran (tosin luulen, että jalapenokuorrute olisi ollut varsinainen hitti, hih!). Chili maistuu kinkkuviipaleessa kivasti, ja sen määrää voi muokata sen mukaan miten voimakkaasta pitää. Paahteinen manteli sopii hyvin kaveriksi.

Jännää muuten, että vaikka sitä kuinka varaa mielestään aikaa kinkun paistoon ja aloittaa rupeaman ajoissa, niin aina sitä päätyy valvomaan silmät ristissä yön pikkutunneilla viimeisiä asteita odottaen. Taas kerran sadattelin mielessäni, etten laittanut kinkkua uuniin aikaisemmin. Yövalvominen kuitenkin kannatti - itse kun olen kovin murean kinkun ystävä eli asteet saavat nousta reippaasti yli 80:n.

Atrian Bravuuri-laatikoita olen käyttänyt ennenkin, sillä ne taipuvat moneksi. Viime jouluna bataattiversiosta syntyi pistaasilla kuorrutettu bataattilaatikko sekä joulun jälkeen mehevät bataattisämpylät. Kerrassaan mainio tuote! Tällä kertaa tein bataatti-rusinalimppua, joka oli juuri sopivan makeaa kinkun ja sinapin kaveriksi. Oiva lahjaidea myös tuo limppu.


Kaikki Atrian kinkut ovat muuten aina 100-prosenttisesti suomalaista lihaa. Kotimainen porsaanliha on eettisempi valinta, sillä Suomessa ei typistetä sian saparoita, kuten monessa muussa maassa. Perhetila-merkityissä pakkauksissa näkyy tuotteen alkuperä tilalle saakka eli kuluttaja pystyy tarkistamaan, miltä tilalta kinkku on peräisin. Tämä alkuperämerkintä on mielestäni hieno asia, jota meidän kuluttajienkin tulisi alkaa enemmän tutkia sekä vaatia pakkauksiin. Atrian sivuilla on myös mahdollisuus lähettää terveiset tai vaikka kiitoskortti suoraan kinkun kasvattaneelle tilalle. Palautetta kuluttajalta suoraan tuottajalle - aika siisti juttu!

- - - - -

Joulupöydän tai -yön kombo on siis:


Chili-mantelikuorrutteinen joulukinkku


1 kpl Atria Perhetilan n. 5 kg Viljaporsaan Luuton Juhlakinkku

kuorrutus
4-5 rkl sinappia
1/2 dl korppujauhoja
n. 2 tl rouhittua mustapippuria
1-2 tl chilirouhetta
1 punainen chili
50 g kuorellisia manteleita rouhittuna


Mikäli käytät pakastekinkkua, ota kinkku sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin. Viiden kilon kinkku sulaa noin kolmessa vuorokaudessa, pienemmät 1-2 vuorokaudessa ja isoille kinkuille sulamisaikaa on hyvä varata jopa viisi vuorokautta.

Ota kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistoa, jotta sisälämpötila ehtii nousta +10 asteeseen. Laita paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Aseta kinkku ritilälle ja varaa ritilän alle korkealaitainen uunipelti, johon kaadat vettä. Vesi pitää uunin kosteana ja pelti kerää kinkusta valuvat nesteet ja rasvan. Paista kinkkua ensin hetki 200 asteessa, jotta kypsyminen lähtee käyntiin. Laske puolen tunnin kuluttua lämpötila 120 asteeseen. Paista kinkkua, kunnes se on kypsä. (75-85-asteinen, rippuen pidätkö mehukkaammasta vai mureammasta kinkusta. Itse olen murean ystävä, joten lämpötila saa meillä näyttää reilusti yli 80 astetta.)

Anna kinkun levähtää vähintään tunti uunista ottamisen jälkeen. Poista verkko, nahka ja halutessasi sen alla oleva rasva, kun kinkku on vielä lämmin.

Kuorrutus

Peitä kinkku ensin ohuella kerroksella sinappia. Sekoita korppujauhot, mustapippuri, chilirouhe ja hienonnettu chili keskenään ja ripottele kinkun pinnalle. Rouhi mantelit ja painele kevyesti kinkun pinnalle.

Kuorruta 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes kinkun pinta on ruskistunut kauniisti.


Bataatti-rusinalimppu


1 pkt (550 g) Atria Bravuuri Paistovalmis Bataattilaatikko
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl siirappia
2 tl suolaa
1/2 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl neilikkaa
1 dl piimää
4 dl ruisjauhoja
1 dl rusinoita
n. 4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Lämmitä bataattilaatikko noin 42-asteiseksi. Lisää kuivahiiva, siirappi, suola, inkivääri, pomeranssinkuori ja neilikka. Sekoita. Lisää piimä ja ruisjauhot. Kaada joukkoon rusinat. Alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 5 minuuttia.

Kohota taikinaa lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Leivo taikinasta yksi tai kaksi pyöreää leipää (riippuen kuinka isoja leipiä haluat). Ripottele pinnalle vähän vehnäjauhoja. Anna kohota liinan alla vielä noin 30 minuuttia.

Pistele leipä varovasti haarukalla. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia.


Sinappinen perunasalaatti


1/2 kg perunoita
1 punasipuli
1 nippu ruohosipulia
2 dl ranskankermaa
1 dl kermaviiliä
2 rkl Dijon-sinappia
1 tl hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Keitä perunat. Anna jäähtyä ja pilko reiluiksi kuutioiksi. Hienonna punasipuli ja ruohosipuli ja lisää perunoiden sekaan (jätä aavistus ruohosipulia viimeistelyyn). Sekoita ranskankerma, kermaviili, sinappi, hunaja ja valkoviinietikka keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Maista ja lisää sinappia tai muita mausteita tarpeen mukaan. Sekoita kastike perunoiden joukkoon. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Koristele ruohosipulisilpulla ennen tarjoilua.


Lisää reseptejä jouluun Atrian Joulu-sivuilta


Yhteistyössä Atria

QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Me mennään (taas tänäkin vuonna) sekä aattona että joulupäivänä valmiiseen pöytään syömään, mutta kinkku pitää silti kotiin paistaa. Ja mielellään jo niin, että siitä saa aatonaattoiltana käydä ensimmäiset siivut napsimassa. vitsit mutta se maistuu niiiiiin hyvälle!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin itse asiassa saadaan tänä jouluna taas mennä valmiisiin pöytiin ja kinkkukin tuli jo itse paistettua eli taidan keskittyä seuraavat joulunaluspäivät vain riisipuuron ja joulutorttujen valmistukseen :) Kyllä tuo kinkku vaan tuo joulufiiliksen!

      Poista

Follow @hellajahoukutus