Aasialaisissa ravintoloissa tilaan usein annokseni paistetulla riisillä. Se on vaan niin hyvää, tahmaista ja maukasta. Kotioloissa ei paistettua riisiä tule juurikaan tehtyä vaan wokkiruoat valmistetaan meillä yleensä nuudelipohjaisena. Tai jos riisiä wokkiin heitetään, se tulee suoraan kuumana kattilasta eikä ole tahmaista nähytkään.
Paistetun riisin salaisuus on siinä, että riisi pitää ehdottomasti keittää edellisenä päivänä ja antaa jämähtää rauhassa jääkaapissa. Näin ollen, kun se kipataan wokkipannulle, se on sopivan kokkareista ja yhteen liimaantunutta. Lisää sitkoa wokkiin tulee kananmunasta. Riisi maustetaan paistovaiheessa runsailla mauilla: inkiväärillä, kalakastikkeella ja korianterilla. Kaverikseen se saa seesamiöljyllä ja -siemenillä maustettua kanaa.
Lopputulos? Melkein kuin aasialaisessa ravintolassa.
Paistettua riisiä ja seesamikanaa
edellisenä päivänä keitettyä riisiä (noin reilu 1/2 l)
pala purjoa
1 paprika
1/2 kiinankaalia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl seesamiöljyä
300 g broilerin suikaleita
suolaa
mustapippuria
chiliä
kuivattua korianteria
1-2 rkl seesaminsiemeniä
pala inkivääriä
1-2 kananmunaa
1-2 rkl kalakastiketta
tuoretta korianteria hienonnettuna
Keitä riisi edellisenä päivänä ja anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Pilko purjo, paprika sekä kiinankaali. Laita wokkipannulle öljyt. Kun öljy on kuumaa, lisää broilerin suikaleet ja paahda niitä ensin hetki. Mausta suolalla, mustapippurilla, chilillä ja korianterimausteella sekä seesaminsiemenillä. Kaada mukaan purjot ja paprikat ja raasta inkivääri. Anna paistua hetken. Lisää kiinankaali ja riisi.
Kun riisit ovat kuumentuneet, tee wokkipannun keskelle tilaa kananmunille. Kaada muna(t) kevyesti vatkattuna keskelle pannua ja sekoita kokkeliksi. Mausta kalakastikkeella ja tuoreella korianterilla. Ripottele tarjoiltaessa päälle vielä hieman seesaminsiemeniä.
Näyttää tosi herkulliselta, kokeiluun:)
VastaaPoistaHyvä hyvä! :)
PoistaOi nams! Miten mahtaa toimia ilman kananmunaa, pakko kokeilla.
VastaaPoistaEspanjassa sai muuten ihania maustettuja riisejä, en tiedä mitä niissä oli, olisin kiitollinen vinkeistä. Ilmeisesti ihan oliiviöljyä ja mausteita.
Toimii varmasti oikein hyvin ilman kananmunaakin, ei oo mikään pakollinen ainesosa!
PoistaMaustetut riisit ei oo kovin tuttu juttu. Uskoisin, että riisiä voi kyllä maustaa vaikka miten, ei oo vaan ehkä kovin yleistä täällä Suomessa. Oon ite laittanut riisikattilaan joskus sitruunaa ja joskus keittänyt osaksi kookosmaitoon. Lisäksi ainakin kurkuma, sahrami, chili, kaneli ja korianteri ovat mausteina sellaisia, joihin olen joskus törmännyt riisin yhteydessä.