Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Padasta se leipäkin ponnistaa



Jos olet seurannut blogiani, tunnistat ehkä että olen hurahtanut leipään ja erityisesti helppoihin, itse tehtyihin leipiin. Tähän kategoriaan kuuluvat mm. peltileipä, rapeat sämpylät, teeleivät, vuokaleipä sekä irlantilainen soodaleipä. Minkään näiden tekemiseen ei tarvita leipurintutkintoa, leipäjuuria tai vaivaamislihaksia. Vain intohimoa tuoretta, lämmintä leipää kohtaan.

Nyt sarja saa jatkoa. Saanko esitellä, uusin leipärakkauteni, pataleipä! Pataleipä on kiertänyt blogissa jos toisessakin ja kerännyt ihailijoita ja kannattajia lähestulkoon kaikista, jotka leipää ovat kokeilleet. Kuumassa padassa kypsyvää taikinaa kohotetaan pitkään ja lopputuloksena saadaan rapealla kuorella ja mehevällä sisuksella varustettu leipänen. Koska leipää ei vaivata, taikinaan ei käytetä yhtä paljon jauhoja kuin yleensä ja taikina jää melko löysäksi. Tämä takaa pehmeän ja mehevän lopputuloksen. Rapea kuori taas muodostuu tulikuuman padan ja taikinan yhdistelmästä. Kannen alla padassa muodostuu paiston aikana hieman höyrystymistä, minkä ansiosta leipä saa ihanan, rapean kuoren.

No niin, eiköhän kehuja ollut tässä jo ihan riittävästi - nyt ei kun kokeilemaan yhtä parhaimmista itsetehdyistä leivistä ever!!


Pataleipä


4 dl vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
2 tl suolaa
7,5 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva haaleaan veteen. Sekoita mukaan suola. Lisää jauhot välillä sekoittaen. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho ja anna taikinan nousta huoneenlämmössä 10-12 h.

Kun taikina on noussut, kumoa se hyvin jahotetulle alustalle. Kääntele taikinasta jauhojen avulla pallo, mutta älä vaivaa. Anna taikinan kohota vielä puolisen tuntia. Laita sillä välin uuni lämpeämään 225 asteeseen ja pata uuniin. Puolen tunnin jälkeen ota pata uunista ja nakkaa taikinapallo pataan. Aseta kansi päälle ja pata takaisin uuniin. Paista leipää kannen alla n. 30 minuuttia ja sen jälkeen vielä ilman kantta n. 15 minuuttia.

Kippaa leipä padasta ja nauti lämpimästä, tuoreesta leivästä!

-----

Leipää voit maustaa halutessasi erilaisilla jauhoilla, jyvillä, leseillä, pähkinöillä, siemenillä, juustoilla tai yrteillä. Lisää mausteet jauhojen yhteydessä ja vähennä tarpeen mukaan vehnäjauhojen määrää. Pidä huoli, että vehnäjauhoja on kuitenkin aina vähintään 2/3 jauhojen määrästä, jotta leipä pysyy yhtä kuohkeana kuin tämä alkuperäisversio.

QuickEdit
Mona
7 Comments
Share :

7 kommenttia:

  1. Tämä leipä on todella herkku! Paistuu meilläkin viikottain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh, tehän ootte sitten jo ihan ammattilaisia! Ootko maustanut millään muilla jauhoilla, leseillä tai vastaavilla?

      Poista
  2. Kuulostaa ihan liian hyvältä ohitettavaksi :) minkä kokoine tuo pata mahtaa suurin piirtein olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo meidän pata on Arabian Kokki-pata, uskoisin että on reilu 3 litran pata. Mutta koolla ei varmaankaan ole niin väliä, vaikuttaa lähinnä leivän muotoon. Myös kattilassa onnistuu käsittääkseni paisto oikein hyvin.

      Poista
  3. Toinen leipäfriikki ilmoittautuu ;-)
    Tuo pataleivän ohje on kyllä ihan yliveto ja pata mahtava leivän kypsennysväline. Olen pistänyt pataan aika monen muunkin leipäreseptin tuotoksia ja aina on lopputuloksena ollut uskomattoman kaunis ja herkullinen leipä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes hienoa, onneksi meitä leipäintoilijoitakin löytyy kaiken hiilarivälttelyn joukosta! :D

      No sama tuli mieleen, että tällä paistotavalla täytyy kyllä alkaa testailemaan kaikenlaisia erilaisia leipäohjeita. Tämä perus vehnäleipä (niin hyvää kuin onkin) kun kaipaa ehkä jotain pientä särmää, ainakin jos säännöllisesti alkaa näitä leipomaan. Mutta on kyllä niin kaunis, muodokas ja rapea leipä että!!

      Poista
  4. Teen just ensimmäisen pata leivän, siellä se uunissa paistuu ja jännitys nousee😊😉

    VastaaPoista

Follow @hellajahoukutus