Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Sesonkiruoista ja omenavispipuurosta


Ruokakauppojen valtava ympärivuotinen valikoima saa usein unohtamaan, että monet raaka-aineet ovat parhaimmillaan - ja edullisimmillaan - tiettynä aikana vuodesta. Sesonkiruoka on kunkin vuodenajan mukaan vaihtuvaa, on se sitten lähellä tuotettua tai ulkomailta kuljetettua. Sadonkorjuun ajat ovat monille meistä tuttuja, mutta niitä ei vaan tule kaupassa välttämättä pohdittua tai omaa ostoslistaansa niiden mukaan muokattua, kun kaikkea on tarjolla aina ja joka päivä. Tiedämme, että appelsiinit ovat herkullisimmillaan talvisin ja että tuoreesta mansikasta saa kesän jälkeen pulittaa pitkän pennin. Syksyisin valmistuvat sienet, kaalit ja omenat. Keväällä ilakoidaan parsalla ja raparperilla.

Nämä alitajuntaan iskostuneet sesonkiajat olisi hyvä aika ajoin siirtää sinne omaan ostoskoriinkin. Ei ainoastaan sen takia, että se olisi ekologista tai trendikästä vaan siksi että kyseinen raaka-aine on omana sesonkinaan laadukkaimmillaan ja edullisimmillaan. Ei siis mikään huono diili.

Tutun ja turvallisen omenan sesonki on edelleen käynnissä ja ihanien omenapiirakoiden lisäksi uskalsin testata omenaa myös vähän erilaisemmassa muodossa. Omenavispipuuro oli lempeän pehmeä aamun aloitus, johon kaneli antoi juuri sopivasti makua. Aivan hurmaavaa sesonkiruokaa!

Aikaisempia vispipuurokokemuksiani voit (ehkä vähän naureskellen) lukea täältä. Tällä kertaa ymmärsin vispipuuron salaisuuden ja V I S P A S I N ryynit puuroon. Tuli juuri sopivan sileää.

Ja kyllä, lupaan tsempata näissä sesonkiruoissa myös oman kauppalistani osalta. Palataan sesongin herkkuihin aina silloin tällöin blogissa!


Omenavispipuuro


3 omenaa
2 + 5 dl vettä
1 dl mannasuurimoita
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2-1 tl kanelia
1/2 tl suolaa

Kuori ja pilko omenat kuutioiksi. Laita omenat sekä kaksi desilitraa vettä kattilaan ja keitä omenoita, kunnes ne pehmenevät (noin 10 minuuttia). Lisää kattilaan loput vedestä sekä vispaa sekaan mannaryynit. Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta sokereilla ja kanelilla sekä hippusella suolaa. Anna puuron jäähtyä. Vatkaa omenavispipuuro kuohkeaksi sähkövatkaimella. Nauti kylmän maidon kanssa.

QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus!
  Toivon kovasti, että kaupat laittaisivat sesongin tuotteet paremmin esille ja ottaisivat paikallisia tuotteita myyntiin ja tietenkin sitä, että ihmiset ostaisivat näitä. Miksi ihmeessä perulaista parsaa, kenialaisia herneitä ja mansikoita ties mistä pitää rahdata kauppoihin ympäri vuoden? Miksi? Ja miksi kukaan ostaa niitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos luimupupu! Olen itse herännyt ruokasesonkeihin vasta tässä vähän aikaa sitten ja myönnän että valitettavan usein tulee seilattua ruokakaupassa laput silmillä ja ajatukset jossain muualla. Me olemme niin tottuneita siihen, että aina pitää olla kaikkea mahdollista tarjolla, että entisaikojen sadonkorjuumentaliteetti on vaipunut ihan unholaan. Olisipa tosiaan kiva, jos kaupoissa tuotaisiin paremmin esille, että "hei, nyt on muuten punajuuret parhaimmillaan ja nämä yksilöt ovatkin tuolta naapurikylän tilalta" :)

   Perulainen parsa lokakuussa...blääh, toivottavasti ei päädy kauppakassiin kuin äärimmäisessä parsahädässä!

   Poista

Follow @hellajahoukutus