Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Pala Lissabonia


Kesälomatuliaisena olen näemmä saanut sellaisen totaalisen hämmennyksen ja tarmottomuuden olotilan, jonka vain kolmen viikon reissaaminen ja matkakohteesta toiseen siirtyminen voi saada aikaan. Kolmen ja puolen viikon aikana olen viettänyt kotona maksimissaan kolme päivää. Viimeiseltä reissulta palatessani kotona tuoksui oudolta - sellaiselta kodin ominaistuoksulta, jonka voi haistaa vain jos on ollut pitkään poissa. Rinkoista paljastuneet pyykkikasat olen saanut tehokkaasti purettua ja pestyä ja tavarat ovat löytäneet omille paikoilleen, mutta siihen ne voimat ovatkin sitten ehtyneet. Kahden pitkän ja useamman lyhyen reissun kokemusten sulattaminen ja kuvasaldon purkaminen on kuin ison lankakasan keriminen: ei oikein tiedä mistä aloittaisi.

Näin ollen mitään täydellisiä matkakertomuksia ei ole luvassa. Kuvat puhukoon puolestaan, ja niiden kaveriksi nostan muutamia helmiä, jotka suosittelen ehdottomasti kokemaan. Aloitetaan Lissabonista.

1. Alfaman ja Baixan kadut ja rakennukset


Kuten jo aikaisemmassa Lissabon-kuvapläjäyksessä totesin, ihastuin kaupunkiin koko sydämestäni. Olin niin ällikällä lyöty Lissabonin viehättävyydestä, etten voi ymmärtää, miksei siitä puhuta enempää. Yleensä aina hehkutetaan Barcelonaa tai Pariisia tai Italian viinitarhoja, mutta hyvin harvalta olen kuullut matkakertomuksia Lissabonista. Oikeastaan minulla ei ollut juuri mitään mielikuvaa Lissabonista (tai noloa kyllä, koko Portugalista) ennen matkaa.

Lissabonin taika on sen rosoisuudessa ja kauniissa ränsistyneisyydessä. Parhaan kuvan kaupungista saa (kuten yleensä aina kaikista kaupungeista) kävelemällä päämäärättömästi ympäri katuja. Tähän päämäärättömään kävelyyn suosittelen ehdottomasti Alfaman ja Baixan kaupunginosia. Voit viettää päivän jos toisenkin vain tallustelemalla kadulta toiselle, ihastelemalla kaikkia niitä ränsistyneen kauniita rakennuksia, upeita aukioita, katusoittajia ja leppoisan vilkasta elämänmenoa.

Nurkan takaa voi löytyä vaikka mitä. Esimerkiksi sinfoniakonsertti ulkoilmassa, kuten meille kävi.


2. Cascais


Yksi Lissabonin hienouksista on se, että siellä ei tarvitse tyytyä pelkkään kaupunkilomailuun. Rantakohteet ovat ihan lyhyen junamatkan päässä, ja näissä viehättävissä pikkukylissä kannattaa ehdottomasti käydä. Me suuntasimme biitsille Cascaisiin, jonne Lissabonin juna-asemalta oli n. 40 minuutin matka. Toinen hyvä rantakohde on paria pysäkkiä lähempänä oleva Estoril.

Cascaisissa on useampia pieniä rantoja, ihania pikkuputiikkeja sekä kiitettävästi ravintoloita. Rantalomakohde henkii selvää vanhanajan tyyliä ja tunnelmaa, jonka rauhassa viihtyisi pidempäänkin.

3. Oriente: Akvaario ja maailmannäyttelyalue


Lissabonin nykyaikaisempi osa, Oriente-rautatieaseman ympärille levittyvä alue, rakennettiin vuoden 1998 maailmannäyttelyä varten. Se on myös ehdottomasti kokemisen arvoinen, sillä alue on taas aivan erilainen kuin Lissabonin keskustan vanhat kadut. Orientessa kannattaa piipahtaa yhdessä maailman suurimmista akvaarioista. Oceanario kätkee sisäänsä maapallon kaikkien valtamerien asukkeja (joista me ihastuimme erityisesti pingviineihin ja saukkoihin). Maailmannäyttelyaluetta voi ihailla yläilmoista köysirata-ajelulla. Samalla näkee hyvin Euroopan pisimmän sillan (Vasco da Gaman silta), joka ylittää Lissabonin Tejojoen 17 kilometrin pituudellaan.

4. Raitiovaunu 28


Raitiovaunu 28 ajelee ympäri Lissabonin viehättävimpiä katuja ja historiallisimpia osia. Vanhat vaunut ovat tupaten täynnä turisteja, joten istumaan et välttämättä pääse. Ajelu kaupungin mäkisiä katuja ylös ja alas on kuitenkin hauska kokemus, melkeinpä sellainen must do -juttu. Raitiovaunuja kulkee lähes koko ajan, joten tarkempia aikatauluja et tarvitse, hyppäät vaan kyytiin kun sellainen osuu kohdalle.

5. Metrotaide


Lissabonissa on äärimmäisen helppo ja miellyttävä kulkea metrolla. Metrolinjoja ei ole kuin neljä, joten ne oppii nopeasti. Metroasemat ja -väylät ovat siistejä ja niissä on erittäin turvallisen oloista kulkea myöhemminkin illalla. Metro kulkevat yli puolenyön. Metrolinja Lissabonin lentokentälle on valmistunut vasta vähän aikaa sitten, joten nykyään lentokentältä pääsee keskustaan erittäin helposti.

Asemilta löytyy kaunista taidetta. Metrolipun hinnalla ilmainen taidenäyttely. Ei hassumpaa.

6. Pasteis de Nata ja muut sapuskat


Kaupungin perinneleivos on Pasteis de Nata tai sen alkuperäisempi versio Pasteis de Belem. Tätä vaniljakermatorttua tarjotaan lähes joka kahvilassa ja kadunkulmassa - kannattaa maistaa!


Yleensä lomareissuilla tulee helposti syötyä melko raskaasti, joten kivaa ja kevyttä vaihtelua toi Vitaminas-salaattibaari. Salaattiin / leipään saat valita itse täytteet ja hintaan kuuluu myös vitamiinipitoinen hedelmä- tai marjajuoma.


Toinen kiva ruokapaikka oli Baixa-Chiadon metroaseman lähellä, sisäpihalla sijaitseva Aprazivel. Melko kansainvälistä ruokaa, mutta paikkana erinomainen levähdyshetki shoppailun lomassa.

-----

Tässä siis pala Lissabonia. Suosittelen, käy kokemassa loput itse. 
Kaupunki vie sydämesi.
QuickEdit
Mona
6 Comments
Share :

6 kommenttia:

 1. Moikka! Yksi blogisi lukija ja Lissabonin fani ilmoittautuu! :) Ihana kuvia olet räpsinyt. Tulin itsekin juuri Lissabonista (ja Ericeirasta) ja ihastuin kaupunkiin tosi paljon. Sinne pitää todellakin päästä uudelleen.

  Muutenkin blogisi on aina mukavaa luettavaa ja reseptit kokeilemisen arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Heini ja kiitos tositosi paljon kivasta kommentistasi! Se on kivaa kun löytää kaupungin, johon ehdottomasti haluaa vielä palata. Mulla sellainen ikisuosikki on ollut Lontoo, ja nyt top3:een nousi myös Lissabon. Ericeira on ihan vieras paikka, täytyykin googlettaa tarkemmin.

   Toivottavasti viihdyt lukijana! :)

   Poista
 2. Tuttuja maisemia! Pääsispä tuonne pian uudestaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä upea paikka, samaa toivon minäkin...

   Poista
 3. Oi kiitos näistä vinkeistä ja ihanista kuvista! Juuri tässä varaillaan ensi kesäksi 10 päivän lomaa Lissaboniin :) Ei siis tulla pettymään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ette varmasti tule pettymään, Lissabon on ihana! Oikein mahtavaa reissua teille!

   Poista

Follow @hellajahoukutus