Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Se ainoa oikea focaccia



Huh, mikä joulukuu takana! Työt ja arjen pyörittäminen veivät mennessään niin, että kaikki muu sai jäädä. Jouluun päästiin onneksi laskeutumaan juuri sopivasti pari päivää ennen h-hetkeä, ja äidin sohvalla rötvätessä ja valmiisiin pöytiin istuessa rauhoittuminen ja rentoutuminenkin onnistui. Suklaata, juustoja ja viiniä, lautapelejä, joululeffoja ja pulkkamäkiä. Oli hyvä joulu.

Harmikseni en siis kerennyt laittamaan mitään kivaa joulureseptiä tänne blogiin. Yksi ihana joulujälkkäri tuli joulukuussa tehtyä, mutta taidan säästää sen bloggaamisen vasta ensi vuoden joulunaluspäiviin, niin osuu  paremmin sesonkiin. Onnekseni ehdin kuitenkin naputtelemaan vielä yhden postauksen tämän vuoden puolella. Kyseessä on vanha tuttu, luottoresepti vuosien takaa ja jo kerran tänne blogiinkin päätynyt. Välimeren focaccian reseptin jaoin ihan blogin alkuaikoina. Seitsemän vuoden takainen postaus kaivannee jo päivitystä, joten tässä resepti uudelleen. Tämä on aivan t ä y d e l l i n e n focaccia ja niin moneen kertaa tehty ja hyväksi todettu, että voin seistä reseptin takana täydestä sydämestäni. Tämä on minulle se ainoa ja oikea.

Alun perin olen laittanut focaccian täytteeksi niin aurinkokuivattua tomaattia, oliiveja kuin fetaa. Tämä kombo toimii edelleen ja tekee focacciasta sen "välimerellisen" version, mutta leivän voi valmistaa myös vähän vähemmillä lisukkeilla. Tällä kertaa laitoin focacciaan vain vihreitä oliiveja ja rosmariinia. Ja riittävästi suolaa. Rapea kuori, pehmeä sisus - voisin syödä tätä vaikka kuinka paljon!

Hyvä on tosin muistaa, että focaccia on ehdottomasti parhaimmillaan valmistuspäivänä, joten ainoa miinuspuoli tässä leivässä onkin se, että sitä ei oikein voi valmistaa etukäteen. Yön yli levätessään se menettää jo rapeutensa ja mehevyytensä. Mutta siis, tämän uuden vuoden juhlintaan kerkeää vielä hyvin! 

Ei muuta kuin taikina kohoamaan ja skumppa kylmään, ihanaa uutta vuotta te! <3


Focaccia

4 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
1,5 tl suolaa
1/2 tl sokeria 
1/2 dl oliiviöljyä
n. 8 dl vehnäjauhoja

päälle
oliiviöljyä
suolaa
ripaus mustapippuria
kourallinen oliiveja
rosmariinia

Ripottele hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita ja anna liueta. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja oliiviöljy. Lisää jauhoja pikkuhiljaa. Vaivaa muutaman minuutin ajan löysähköksi taikinaksi. Anna kohota liinan alla vähintään puolisen tuntia.

Kumoa taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele paksuhkoksi levyksi jauhojen avulla. Anna kohota peitettynä vielä 15-30 minuuttia. 

Puolita oliivit. Painele sormella kuoppia leipään ja laita oliivit niihin. Valuta leivän päälle ohuena nauhana oliivioljyä ja ripottele päälle suolaa sekä ripaus mustapippuria. Viimeistele rosmariinilla (mielellään tuoreella, mutta kuivattukin käy). Paista leipää 225-asteiden uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilän päällä.
QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow @hellajahoukutus