Kaupallinen yhteistyö: Atria
Taas kerran käy niin, että joulu pääsee yllättämään. Juurihan sitä vasta tottui ajatukseen, että kesä on ohi ja sadesyksy täällä. Nyt sitä avataankin kohta jo joulukalenterin ensimmäiset luukut. Joka joulu päätän, että ensi jouluna aloitan sitten jouluvalmistelut ajoissa, ostan lahjat jo syyskuussa ja suunnittelen joulumenun hyvissä ajoin. Ja joka joulu huomaan herääväni joulutouhuihin, kun joululaulut ovat soineet radiossa jo hyvän tovin ja pari adventtikynttilääkin ehditty jo sytyttää. Onneksi se joulufiilis sieltä aina jossain kohtaa tulee - ennemmin tai myöhemmin.
Tänä jouluna pääsen jälleen kerran valmiisiin joulupöytiin, joten varsinaisia jouluruokia ei tarvitse valmistaa. Sen vuoksi valitsinkin Atrian kanssa tehtävään kaupalliseen yhteistyöhön vähän rennomman ja epätraditionaalisemman jouluruokavaihtoehdon. Jouluiset hodarit valmistetaan lanttulaatikolla mehevöitetyistä hodarisämpylöistä, joiden sisälle kootaan sinappista perunasalaattia tai punakaali-taatelisalaattia sekä Atrian uusia Gastro-makkaroita. Atrian Bravuuri paistovalmiita laatikoita olen käyttänyt jo monena jouluna, ovat ehdottomia suosikkejani. Gastro-makkaroita en ollut tätä ennen testannut, mutta ne herättivät heti mielenkiintoni, sillä makkaran sisällöstä 1/4 on joko punajuurta, perunaa tai ohraa. Juurekset ja jyvät tuovat makua ja keveyttä makkaraan. Kerrassaan hauska tuoteuutuus!
Hot dogit sopivat hyvin joulunaluspäiviin, vaikka yöllisten kinkunpaistajaisten snackiksi tai joulukorttitalkoisiin palanpainikkeeksi. Erityisesti
suosittelen hodareita kuitenkin joulun jälkeisiin päiviin, kun laatikoita on luultavasti vielä tuhottavana, mutta sellaisenaan eivät oikein enää uppoa. Varaa pari makkarapakettia kaappiin ja valmista peruna- ja/tai punakaalisalaattia jo joulupöytään. Hodarit valmistuvat käden käänteessä.
Lisää herkullisia jouluruokaideoita voit napata Atrian sivuilta!
Lanttuiset hodarisämpylät
24 kpl
5
dl maitoa
50 g hiivaa
3 kananmunan keltuaista
50 g hiivaa
3 kananmunan keltuaista
300
g Atria Bravuuri Paistovalmis Lanttulaatikkoa
50 g voita sulatettuna
1,5 rkl sokeria
2 tl suolaa
16 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa siirappia
2 rkl vettä
2 rkl hienoa saksanpähkinärouhetta
50 g voita sulatettuna
1,5 rkl sokeria
2 tl suolaa
16 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa siirappia
2 rkl vettä
2 rkl hienoa saksanpähkinärouhetta
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva,
keltuaiset, voisula, sokeri ja suola. Lisää lanttulaatikko ja sekoita. Lisää
jauhot vähitellen ja alusta taikina käsin tai koneella hyvin vaivaten. Peitä taikina-astia keittiöliinalla ja anna
taikinan kohota vedottomassa paikassa noin tunti.
Kaada taikina jauhotetulle
työtasolle ja vaivaa hetki. Käytä reilusti jauhoja, mikäli tarpeen. Jaa taikina
puoliksi ja leikkaa kummatkin puolikkaat 12 yhtä suureen osaan. Pyörittele
taikinapaloista pitkulaisia, noin 10 cm mittaisia sämpylöitä ja nosta
uunipellille. Anna kohota liinan alla vielä 30-45 minuuttia.
Sekoita siirappi
ja vesi keskenään ja voitele sämpylöiden pinnat seoksella. Ripottele päälle
pieneksi hienonnettuja saksanpähkinöitä. Paista sämpylöitä 200 asteessa noin
8-10 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.
Sinappinen perunasalaatti
250 g perunoita
1 pieni punasipuli
1/2 pnt ruohosipulia
1,5 dl ranskankermaa
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl hunajaa
1 tl valkoviinietikkaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
Keitä kuoritut perunat. Anna jäähtyä ja pilko pieniksi kuutioiksi. Hienonna punasipuli ja ruohosipuli ja lisää perunoiden sekaan. Sekoita ranskankerma, sinappi, hunaja ja valkoviinietikka keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita kastike perunoiden joukkoon. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa.
1/2 pieni punakaali
3 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
1,5 dl kivettömiä taateleita pilkottuna
100 g fetajuustoa
lehtipersiljaa
Pilko punakaali kulhoon. Sekoita joukkoon oliiviöljy, sitruunanmehu, suola ja mustapippuri. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Lisää pilkotut taatelit sekä murustettu feta. Anna maustua hetken. Koristele hienonnetulla lehtipersiljalla ennen tarjoilua.
Lisäksi
1 pkt Atria Gastro Perunamakkaraa
1 pkt Atria Gastro Punajuurimakkaraa
1 punasipuli
1 nippu lehtipersiljaa
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
Puolita makkarat ja paista uunivuoassa 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Silppua punasipuli ja rouhi saksanpähkinät. Kokoa hodarit makusi mukaan. Aseta kaksi makkaranpuolikasta halkaistun hodarisämpylän pohjalle. Kasaa päälle joko perunasalaattia tai punakaali-taatelisalaattia. Koristele perunasalaatilliset hodarit punasipulilla ja lehtipersiljalla. Punakaalisalaattia sisältävät hodarit voit puolestaan viimeistellä saksanpähkinärouheella.
Nam, nyt alkoi tekemään mieli hodareita!!
VastaaPoistaTätä hodarisämpyläohjetta pitää kokeilla. Hyvä vaikkapa uudeksi vuodeksi nakkien kanssa. Tein joskus hampurilaissämpylöitä joihin käytin muusijauhetta, ja ne oli suorastaan suussasulavan herkullisia. Uskon että nämäkin ovat, kun tulee tuota lanttulaatikkoa.
Totta, uudeksi vuodeksi sopisi myös mainiosti! Kaikki juuressoseet ovat aivan ehdottomia sämpyläaineksia. Lanttu tuoksui tosi voimakkaasti valmistusvaiheessa taikinassa, mutta valmiissa hodarisämpylöissä se toi lähinnä herkullista mehevyyttä ja pienen lantun vivahteen.
VastaaPoistaHei, mitä pidit noista makkaroista?
VastaaPoistaPidin kyllä kovasti! Mietin ensin, että miten esim. peruna oikein toimii makkaran sisällä mutta yllättävän hyvin. Myös meidän kolmevuotias mutusteli näitä oikein mielellään.
VastaaPoista