Heippahei pitkästä aikaa!
En suunnitellut pitäväni sen kummempaa kesätaukoa bloggaamisesta, mutta niin vain kävi että loma on vienyt mennessään eikä blogin ääreen ole ollut aikaa tai halua. Lomalla ollessa velvollisuudet on karsittava minimiin ja aika priorisoitava siihen tärkeimpään: lepoon ja yhdessäoloon. Perheen kanssa olemme tehneet kivoja pieniä retkiä lähialueilla ja rentoutuneet kotona. Teimmepä myös muutaman yön reissun Tukholmaan, jossa otettiin haltuun niin laivan pallomeret, Skansenit kuin Junibackenit. Ystävien kanssa on puolestaan tehty ihania irtiottoja festarien ja purjehduksen merkeissä. Vielä viikko on jäljellä tätä suloista lomailua, ja se käytetään miten parhaaksi nähdään. Ainakin pieni pariskunta-aika on vielä luvassa sekä paljon grillailua ja jäätelönsyöntiä.
Niin, se jäätelö. Kesän ykkösherkku, jota olemme syöneet lähes joka päivä. Ei sille voi mitään, kesälomalla tuntuu löytyvän joka raosta juuri sopiva jäätelöhetki.
Tein ensimmäistä kertaa jäätelöä ihan itse. En omista
jäätelökonetta ja vaikka olen törmännyt moniin koneettomiinkin
resepteihin, on jäätelön valmistus jäänyt meillä testaamatta. Tänä
kesänä tämä erittäin simppeli ja maistuva versio on kuitenkin noussut
esiin niin monessa yhteydessä, että sitä oli vihdoin pakko testata.
Jäätelöpohja muodostuu kuohukermasta ja makeutetusta kondensoidusta
maidosta ja sitä voi maustaa miten ikinä haluaa. Laitoin omaani
mansikkaa ja raparperia sekä ripauksen kardemummaa. Oi että! Ihan tajuttoman hyvää.
Todellisuuden nimissä on sanottava, ettei koostumus tietenkään ole aivan sama kuin ihka oikeassa jäätelössä. Mutta suuhun sulaessaan se on niin pehmeää ja maukasta, että on täysin irrelevanttia miettiä, onko kyseessä jäätelö vai jäädyke. Jäätelöstä menee, väitän minä.
Mansikka-raparperijäätelö kardemummalla (ilman jäätelökonetta)
3-4 vartta raparperia
500 g mansikoita (pakaste)
1 rkl sitruunamehua
4 dl kuohukermaa
1 prk (400 g) makeutettua kondensoitua maitoa
1 rkl kardemummaa
Pilko raparperin varret. Laita palat kattilaan ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes raparperi on pehmennyt. Lisää joukkoon mansikat ja kuumenna, kunnes mansikat ovat sulaneet. Mikäli käytät tuoreita mansikoita, niitä ei tarvitse kuumentaa. Soseuta sauvasekoittimella kevyesti, joukkoon saa jäädä pieniä sattumia.
Kaada kerma ja kondensoitu maito kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on paksua ja kuohkeaa. Mausta kardemummalla ja sekoita se hyvin joukkoon.
Kaada mansikka-raparperiseos vatkattuun kermaan. Sekoita varovasti, niin että mansikka-raparperiseos jää raidoiksi kerman joukkoon. Kaada vuokaan ja laita vuoka pakkaseen vähintään 12 tunniksi.
Ota jäätelö sulamaan 15-30 minuuttia ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti