Yhteistyössä Heirol
Teen joka joulu päätöksen, että tänä vuonna en stressaa lahjoista tai osta järjettömiä määriä paketteja. Mitä lähemmäs joulua mennään, sitä enemmän alan perääntyä päätöksissäni: apua, tuollekaan en ole vielä keksinyt mitään ja tällekin pitäisi ainakin yksi lahja vielä ostaa. Tänä vuonna olen taas kerran päättäväisesti saman ajatuksen takana. Ei stressiä, ei turhia paketteja. Ja jos lahjakasa alkaakin kasvaa korkeaksi, sen tulee sisältää jotain muuta kuin pelkkää krääsää. Kuten vaikka maistuvia lahjoja. Kokemuksia. Tai laadukkaita käyttötarvikkeita.
Tämä postaus on tehty yhteistyössä keittiövälinevalmistaja Heirolin kanssa, joten pääsin juuri sopivasti kehittelemään tätä ruokalahjaideaani. Lähipiirissäni on monta, joiden tiedän varmasti ilahtuvan maistuvista lahjoista - erityisesti makeista sellaisista. Ja kun joulusta on kyse, on makumaailma kiva sovittaa sesonkiin sopivaksi. Jouluinen pipariboston on juuri tätä. Se on herkullinen ja kaunis annettava ja säilyy hyvin muutaman päivän (jotta lahjan saaja ehtii siitä myös rauhassa nauttia).
Maistuvat lahjat voi antaa ihan sellaisenaan, mutta hauska idea on myös lahjoittaa ne valmistusastiassaan tai jossain muussa kauniissa vuoassa. Näin paketti sisältää ikään kuin kaksi lahjaa. Piparibostonin tein Heirol Pro irtopohjavuokaan, jonka tarttumaton pinnoite on todella laadukas. Vuoka ilahduttaa varmasti kotileipuria - bostonin lisäksi tietysti.
Vinkki! Useimmat meistä omistavat isohkoja 24-28 cm irtopohjavuokia, joten pienempi 18-20 cm vuoka on hauska lisä leivontatarvikkeisiin. Sillä kakuista saa hieman korkeampia ja näyttävämpiä.
Piparibostonin taikinan tein tähän hurjan kauniseen ja käytännölliseen harmaaseen vatkauskulhoon. Aivan mahtava lahja sekin - sellaisenaan tai ruokalahjan pakettina! Käytin myös mm. jauhosihtiä, silikonista leivonta-alustaa, nuolijaa ja pullasutia. Nuo Steely-sarjan keittiövälineet ovat mielestäni oivia lahjaideoita nekin, sillä laadukkaita keittiötarvikkeita on ilo saada ja antaa. Äidiltä olen saanut monia kyseisen sarjan tuotteita aina vuosien varrella lahjaksi - ensimmäiset varmaan ylioppilaaksi kirjoittaessani - ja edelleen ovat aktiivikäytössä.
Heirolin verkkokaupasta löytyy kattava valikoima keittiövälineitä paistinpannuista pastakoneisiin ja kahvimyllyistä piparimuotteihin. Kotimainen perheyritys haluaa innostaa suomalaisia valmistamaan kotona useammin ruokaa ja viettämään enemmän aikaa yhdessä keittiössä ja ruokapöydän äärellä. Hyvä ruoka on mitä parhain lahja!
Lisää ihania lahjavinkkejä löydät Heirolin verkkokaupan lahjaosiosta, käypä kurkkaamassa!
Pipariboston
pullataikina
2,5 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita
lisäksi
1 pkt (500 g) valmista piparitaikinaa
2 rkl voita
fariinisokeria
kanelia
kananmuna voiteluun
raesokeria
sokerikuorrute
1 dl tomusokeria
n. 2 tl vettä
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää huoneenlämpöinen kananmuna ja vatkaa kevyesti. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja hiljalleen koko ajan taikinaa alustaen. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppuvaiheessa. Kun taikina irtoaa kulhon reunoista ja on kimmoisaa, se on valmista. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.
Ota piparitaikina sulamaan hyvissä ajoin.
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikinasta ohut iso levy jauhotetulla alustalla. Levitä päälle pehmeä voi ja ripottele fariinisokeri ja kaneli päälle. Kauli sulanut piparitaikina suurin piirtein saman kokoiseksi levyksi kuin pullataikina. Nosta piparilevy pullataikinan päälle.
Pyöritä taikinalevy rullalle ja leikkaa rulla paloiksi (n. 7-8 palaa, n. 4 cm paksuisia siivuja). Nosta pullat voideltuun irtopohjavuokaan leikkauspinta ylöspäin (paitsi jos käytät Heirol Pro -vuokaa, se ei siis kaivannut voitelua).
Anna bostonin kohota vielä noin 30 minuuttia liinan alla.
Voitele boston kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Peitä boston leivinpaperilla, mikäli se alkaa tummua liikaa. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä paiston loppuvaiheessa.
Anna bostonin jäähtyä. Sekoita sokerikuorrutteen ainekset keskenään (lisää vettä pikkuhiljaa, lähes pisaroittain, kunnes seos on notkeaa mutta samalla kiinteää). Laita kuorrute pikkupussiin ja leikkaa pussin kulmaan pieni kolo. Pursota kuorrute bostonin päälle.
Ja tiedättekö vielä mitä? Jollain teistä on mahdollisuus voittaa 75 euron arvoinen lahjakortti Heirolin verkkokauppaan! Mikä Heirolin tuotteista olisi sinun joululahjatoivelistalla? Käy valitsemassa suosikkisi verkkokaupan valikoimasta ja linkitä se alle kommentteihin. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 27.11.2016 saakka. Tarkemmat arvonnan säännöt löytyvät täältä. Muistathan jättää sähköpostiosoitteesi myös kommenttiin.
Yhteistyössä Heirol
Vanha leipävuoka meni roskiin, joten olen joulupukilta toivonut uutta. https://www.heirol.fi/leivonta/leipavuoka-25-cm-pinnoitettu-1-5-l
VastaaPoistalaura.honkala(at)gmail.com
Tuo Pipariboston näyttää kokeilemisen arvoiselta jouluherkulta.
VastaaPoistaPaistinpannu tai wokkipannu on ostoslistalla. Edellinen pannu päätyi keräyspisteeseen viime viikolla pintavaurioiden takia.Tämä olisi varmasti hyvä meille: https://www.heirol.fi/astiat/paistinpannut/wokki-28cm-cerasafe-steely-induction-4-l#product_tabs_description_tabbed.
Myös ne punaiset uunipadat oli ihania, ja sellainenhan on jossain vaiheessa saatava :)
riiti81(At)gmail.com
Kasari on ollut kovassa käytössä ja pinnoite on tullut tiensä päähän. Tämä näytti näppärältä https://www.heirol.fi/etusivun-nostot/paistokasari-28cm-kannella-cerasafe-steely-ind
VastaaPoistaanni.h.ollila ( at ) gmail.com
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMinulle tulisi tarpeen leivonta-alusta (varsinkin pullaa leipoessa, tai leipiä) ja myös pursotusvälineet. Pieni irtopohjavuoka (18 cm) myös hankintalistalla.https://www.heirol.fi/leivonta Ihanan näköinen boston. :) lamerinquecit@gmail.com
PoistaKunnolliselle kattilalle olisi nyt käyttöä!
VastaaPoistahttps://www.heirol.fi/astiat/kattilat-ja-kasarit/teraskattilat/lavikkokansikattila-5-l-22cm-steely-induction
xevex82(at)gmail.com
Esimerkiksi 20 cm irtopohjavuoka tulisi tarpeeseen: https://www.heirol.fi/leivonta/leivontavuoat/pinnoitetut-vuoat/irtopohjavuoka-20-cm-pinnoitettu-2116
VastaaPoistaSinililja@suomi24.fi
Tämän kyllä tahtoisin: https://www.heirol.fi/kattaus/posliinit/lautaset-ja-kulhot/kulho-22cm-first-aaltonelio-luuposliini
VastaaPoistahamalainentm@gmail.com
Minä ottaisin tuon sun piparibostonin! Tuoksu tulee tänne asti! Tuolla Heirolin verkkokaupassa menee ihan sekaisin, ihana paikka!
VastaaPoistaAivan ihana ja herkullinen idea tuo piparitaikina bostonkakkuun!
VastaaPoistaTämmöisen kotiuttaisin mielelläni jo ennen aattoa. (https://www.heirol.fi/leivonta/sydan-suklaamuotti-silikonia-15-konvehtia) Uuden ruokavalion myötä näyttää siltä, että konvehdit täytyy valmistaa itse, jos niitä mielii nautiskella :)
Jensku-94@hotmail.com
Donitsivuoka oli minulle uusi tuttavuus, sellaista olisi kiva kokeilla :)
VastaaPoistaanna_88@luukku.com
Aivan ihanan näköinen tuo pipariboston! Meillä olisi tarvetta uusille kattiloille ja lettupannukin houkuttelisi :)
VastaaPoistahttps://www.heirol.fi/astiat/lettupannu-23cm-4-osaa-irroitettava-kahva
Oi, tuo täytyy kyllä laittaa testiin!
VastaaPoistahttps://www.heirol.fi/leivonta/pursotusvalineet/pursotussetti-sis-pursotinpussi-ja-tyllat
emma-rawwrr@hotmail.com
https://www.heirol.fi/leivonta/punainen-vatkauskulho-2-5l-melamiinia
VastaaPoistaTässä on söpö vatkauskulho, juuri minun mieleiseni! Meillä keittiössä on kodinkoneet niin punaista kun voi - mies on värien ystävä ja valkoinen ei millään sovi :D Tämä sopisi jatkamaan linjaa.
minuhno@gmail.com
Piparkakkutalo-muotti olisi kiva näin joulun alla :)
VastaaPoistahilsan@luukku.com
https://www.heirol.fi/irtopohjavuoka-18-cm-pinnoitettu olis eka valintani. Ihanan näköinen tuo pipariboston <3 Mukaan arvontaan.
VastaaPoistanelliina(@)yahoo.com
Onneksi olkoon Nelliina, arvontakone osui sinuun! Olet siis voittanut tuon 75 € arvoisen lahjakortin. Sinuun ollaan sähköpostitse yhteydessä :)
PoistaTodella upeat kuvat sinulla! Pipariboston näyttää ja kuulostaa ihan älyttömän herkulliselta, nam! Verkkokaupan valikoimista valitsisin valurautapadan, sellaista minulla ei ole mutta käyttöä kyllä olisi!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistahttps://www.heirol.fi/leivonta/leivontavalineet/kulhot/punainen-vatkauskulho-2-5l-melamiinia
VastaaPoistaTämmöinen ihanan pirtsakan värinen ja sopivan iso kuppi olisi tarpeen.
anu.sakari@gmail.com
https://www.heirol.fi/leivonta/sydan-irtopohjavuoka-22cm-pinnoitettu
VastaaPoistaOis kiva leipoa joskus muitakin kuin pyöreitä kakkuja. :)
sannamaria77 at gmail.com
Vitsit, että tuo boston häviäisi pöydästä varmasti heti! :)
VastaaPoistahttps://www.heirol.fi/leivonta/leivontavuoat/silikonivuoat/pikkukakkujen-vuoka-silikonia-suklaanruskea Minun valintani olisi ehdottomasti tämä! Tällaista vuokaa olen etsinyt kissojen ja koirien kanssa, muttei mistään kaupasta ole tällaista vastaan kävellyt. :D Ihanaa joulun odottelua sinulle! :)
emmi.henniina(at)gmail.com
https://www.heirol.fi/astiat/kattilat-ja-kasarit/kuparikasari-16-cm-1-5-l-induktiopohja Kuparikattila, oih! Tällainen saisi keittiön tuntumaan Prinsessa Ruususen linnan keittiölle.
VastaaPoistaMukana arvonnassa siis ehdottomasti.
vuosikerta (at) live (piste) fi