Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Grillattu Pizza Margherita



Kuten jo aikaisemmin mainitsin, tänä kesänä lähes mitä tahansa on suotavaa grillata. Yksi uusimmista grillitulokkaista on pizza. En ainakaan muista, että muutama vuosi sitten olisi tullut kotikeittiössä mieleenkään heittää pizzaa grilliin. Mutta ihan mahtavaahan on, että grillin mahdollisuuksia ruoan valmistamisessa on laajennettu, eikä tuo kotipihan komistus ole enää pelkkä makkaran ja pihvin kypsennysväline. Pizzan voi paistaa grillissä joko ihan sellaisenaan tai pizzakiven avulla. Meiltä pizzakiveä ei löydy, enkä näe sitä tämän kokeilun jälkeen enää kovin tarpeellisenakaan grillipizzan tekemisessä. Hienosti suijui ilmankin.

Pizzassa tärkeintä on hyvä pohja ja tomaattikastike. Periaatteessa kaiken muun härpäkkeen pizzaan voi lisätä tarvittaessa vasta paistamisen jälkeen. Näin ollen ei ole niin nuukaa, kypsyvätkö grillipizzan päälle asetetut täytteet samalla lailla kuin uunissa. Ehdottomasti hankalinta grillipizzan valmistamisessa olikin kaulittujen pohjien kuljettaminen grillin luokse. Pohjia ei voi latoa päällekäin, sillä ne tarttuvat toisiinsa. Myöskään leivinpaperin asettaminen pohjien väliin ei auta asiaa, pohjat tarttuvat painonsa ansiosta herkästi myös siihen. Pohjat täytyy siis siirtää leivontapaikalta grilliin yksitellen tai superisolla alustalla kuljettaen. Mikäli mahdollista, suosittelen että kaulitset pizzat ulkona grillin vieressä, josta ne on helppo nostaa suoraan grilliin. Minä muotoilin toisiinsa kietoutuineita pohjia uuteen uskoon grillin vieressä. Ja kiroilin mielessäni.

Starttasimme grillipizzauramme varsin simppelistä Margherita-pizzasta. Hyvä tomaattikastike, mozzarella ja hieman tuoreita yrttejä. Grillaus toi pizzaan ihan oman vivahteensa ja pohjasta tuli juuri niin rapea kuin kuuluukin. Tänä kesänä tullaan grillaamaan pizzaa - ja paljon!


Grillattu Pizza Margherita

8 pikkupizzaa

pohja
5 dl vettä
11 g kuivahiivaa
2 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
10-11 dl vehnäjauhoja

täyte
600 g tomaattimurskaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
n. 1/ 2-1 dl yrttejä hienonnettuna (esim. persilja, basilika, ruohosipuli)
375 g mozzarellajuustoa siivuina

päälle
basilikan lehtiä (tai muita tuoreita yrttejä)

Kuumenna vesi 42 asteiseksi. Lisää kuivahiiva, öljy ja suola. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.

Tee tässä välissä tomaattikastike. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä tilkassa öljyä. Kaada sekaan tomaattimurska ja mausta muutamalla rouhaisulla suolaa ja mustapippuria. Hienonna joukkoon yrttejä makusi mukaan. Anna tomaattikastikkeen kiehua hiljaa taikinan nousemisen ajan.

Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan. Jauhota pöytä ja kauli taikinasta melko ohuita pizzapohjia, juuri sen muotoisia kuin haluat. Jauhota pizzat kevyesti pinnalta. Nosta pizzapohjat grilliin, suoraan ritilälle ja paista ensi yhdeltä puolelta kevyesti. Käännä ja levitä päälle täytteet: tomaattikastiketta ja mozzarellasiivuja. Grillaa kannen alla valmiiksi, kunnes juusto on alkanut sulaa. Ripottele valmiiden pizzojen pinnalle basilikan lehtiä (tai muita tuoreita yrttejä).

QuickEdit
Mona
8 Comments
Share :

8 kommenttia:

  1. Minäkin olen jo viime kesästä saakka pohtinut grillipizzojen valmistamista, mutta jotenkin on vähän epäilyttänyt, että miten sen löysän pizzan saa täytteineen sinne grilliin, ilman että täytteet on kääntynyt kohti maata ja pohja on viisi kertaa rullalla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu vaikeaa se onkin täytteiden kanssa eli pizza pitää täyttää vasta grillissä. Mutta tosi hyvä lopputulos tuli! Seuraavalla kerralla vois iskeä tomaattikastikkeen ja mozzarellan päälle vielä vähän ilmakuivattua kinkkua, punasipulia ja vaikka rucolaa... :P

      Poista
  2. Olet niin oikeassa! Pohja ja tomaattikastike - jos ne on kunnossa, on kaikki hyvin. Ei niiden lisäksi tarvitse muuta, kuin mozzarellaa ja basilikaa ja voilá! Margherita on pizzapöydän kuningatar!

    On muutne oikeasti aika kivan näköisiä nuo sun grillipizzojen muodot. Ikäänkuin naanleipiä, mutta ei kuitenkaan. Nättejä ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tykkään itsekin että pizzapohja voi olla vähän minkä muotoinen tahansa, ei välttämättä se tasaisen pyöreä. Näiden muoto johtuu tosiaan siitä grillin vieressä nyhväämisestä, kun jouduin uudelleenmuotoilemaan toisiinsa tarttuneita pohjia käsin. Onneksi pohjia voi muotoilla myös riiputtamalla ja roikuttamalla! :)

      Poista
  3. Osta pizzakivi! laitat sen grilliin lämpiämään samalla kun leivot pohjan. leivo pohja kiven muotoiselle leivinpaperille ja siirrä koko homma kiven päälle grilliin vaikka pizzalapiolla tai me käytetään ihan muovista ohutta leikkuulautaa :) ei tarvitse taituroida sen enempää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei tässä ongelmana ollutkaan se itse pizzan paisto grillissä, se sujui hyvin ja tosiaan mielestäni ihan kätevästi myös ilman pizzakiveä. Haastetta toi se, kun pizzapohjia tehtiin useampi ja ne piti kuljettaa keittiön leivontapaikalta ulkotiloihin grilliin - tarttuivat herkästi toisiinsa. Ehkä ensi kerralla tyydyn ja teen vain yhden ison pizzapohjan. :)

      Poista
    2. No sen takia juuri se kivi on helppo koska sen päälle voi laittaa sen leivinpaperin, on helpompi siirrellä. Me ollaan tehty isommallekin porukalle ja ne tulee sillä viisiin ihan liukuhihnalla :)

      Poista
  4. Kivoja pieniä pizzoja grillissä.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista

Follow @hellajahoukutus