Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Joulun jämät eli bataattilaatikkosämpylät



Meillä jäi joulusta aika paljon laatikoita syömättä. Varsinkaan niitä, joita ei oltu edes kertaalleen paistettu, en raskinut heittää pois. Nyt alkavat päivämäärät tulla laatikoissa vastaan ja osa siirtyy pakkasen puolelle odottamaan inspiraatiota. Atrian bataattilaatikon käytin kuitenkin jo nyt. Se päätyi mehevöittämään sämpylöitä, joita on pakko pysähtyä tässä kehumaan ihan hetkeksi. Siis herranjestas, miten hyviä!! Bataatti ei maistunut kovin voimakkaasti, vaan toi sämpylöihin lähinnä sitä juuri sopivaa mehevyyttä, mikä teki leivistä ihan vastustamattomia! Kun löytää itsensä mussuttamasta kolmatta sämpylää suoraan pelliltä, tietää että aika hyviä tuli. Uskon, että bataattilaatikon voi korvata hyvin myös lanttu-, peruna- tai porkkanalaatikolla. Pientä vivahde-eroa syntynee makuun ja rakenteeseen, mutta yhtä mehevä lopputulos.

 

Bataattilaatikkosämpylät


3 dl maitoa
1/2 pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
300 g bataattilaatikkoa
3 dl kaurahiutaleita
n. 6 dl vehnäjauhoja

päälle
maitoa
kauraleseitä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maidon joukkoon hiiva, suola ja öljy. Lisää bataattilaatikko ja kaurahiutaleet ja sekoita. Lisää jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten takinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (n. 1 tunti).

Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki, jaa se 16 osaan ja pyörittele ne sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota liinan alla vielä noin 15-30 minuuttia. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja ripottele päälle kauraleseitä. Paista 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
QuickEdit
Mona
6 Comments
Share :

6 kommenttia:

  1. Onpas kivan oloinen sämpyläohje. Just itsekin tein porkkanasoseesta (kaupan poistotarjouksia) sämpylöitä. Tuli hyviä niistäkin. Otan ohjeesi talteen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soseet toimii kyllä hyvin sämpylöissä. Täytyy varmaan itsekin siirtyä bataattisoseeseen näissä, sillä tuskin tuo joululaatikko on ympärivuoden myytävä tuote. :)

      Poista
  2. Laatikko tekee sämppäreistä varmasti entistä mehevämpiä, kiva idea! :) Käytitkö näissä siis valmislaatikkoa?

    annekatariina.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ihan sellaista Atrian valmista bataattilaatikkoa, jota meillä tarjottiin joulupöydässäkin.

      Poista
  3. Auts, en ostele valmislaatikoita mutta sämpyläohje vaikutti niin houkuttelevalta, että pitänee seuraavalla kauppareissulla käydä laatikkolaarit läpi :) Kaikenmaailman rieskoja olen kyllä juuresmuusieni jämistä tehnyt mutta eipäs ole sämpylät tulleet mieleen, suurkiitos siin mainiosta vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soseet ja muusien jämät toimivat varmasti ihan yhtä hyvin, jos ei laatikoita löydy :)

      Poista

Follow @hellajahoukutus