Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Modernimpi joulumenu



Tämän joulun vietämme ensimmäistä kertaa omassa kodissa. Joulupöydän ympärille on kutsuttu mummit ja papat, ja pääsen valmistamaan ensimmäistä kertaa juuri sellaisen joulumenun kuin itse haluan. Tiedän, että haluan sisällyttää pöydän antimiin perinteisiä joulumakuja, mutta myös jotain uutta ja modernimpaa. Tuttuja jouluisia raaka-aineita, mutta ehkä vähän uudemmassa muodossa.

Esimakua tulevaan jouluruokailuun sain valmistaessani Atrian tuotteista kolmen ruokalajin jouluisen menun. Tarkoituksena oli suunnitella juurikin tällainen vähän modernimpi jouluateria, jossa perinteisiin jouluruokiin haettiin uutta twistiä. Alkuruoassa maistuu rosollista tutut punajuuri ja omena, joiden kaverina nautitaan Atrian kylmäsavuhärkään rullattua vuohenjuustoa. Tuttu joulukinkku korvataan piparjuurimaustetulla paahtopaistilla ja perinteiset laatikot pistaasilla kuorrutetulla bataattilaatikolla. Jälkiruokapöydän kuningattarena loistaa joululta maistuva luumujuustokakku, joka hyydytetään pakastimessa ja on näin helppo valmistaa hyvissä ajoin ennen aattopäivän kiireitä.

Vaikka oman joulupöytäni valmistankin luultavasti buffet-tyyliseksi kolmen ruokalajin aterian sijaan, kävisivät kaikki nämä ruoat hyvin osaksi sitä. Erityisen paljon pidin Atria Bravuurin paistovalmiista bataattilaatikosta, joka oli samettisen pehmeää ja erinomainen kaveri paahtopaistille (ja miksei kinkullekin). 

Joulumenuni löytyy Atria Kokkaamon sivuilta, samoin kuin monen muun bloggaajan herkulliset jouluruokareseptit. Meitä bloggareita pyydettiin valmistamaan erilaisia kolmen ruokalajin jouluaterioita, joista osa on modernimpaa, osa perinteisempää ja osa tuunattua. Omat joulureseptini ovat siis tuolla modernien joulumenuiden joukossa, käypä kurkkaamassa! Lisää vinkkejä jouluruokailuun löydät myös Blogiringin kampanjasivuilta.

Vajaa pari viikkoa enää ja joulu on täällä! Ideoita ja intoa jouluruokien suunnitteluun - sinulle ja minulle.

Ja nyt siis se minun joulumenuni, olkaa hyvä!

Alkuruoka


Vuohenjuusto-kylmäsavuhärkärullat punajuurisalaatilla

neljälle

8 punajuurta
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 rkl tuoretta timjamia
suolaa

1,5 pkt Atria kylmäsavuhärkää
150 g vuohenjuustoa

salaattisekoitusta ja baby-pinaattia
1 omena
1 granaattiomena
kourallinen pinjansiemeniä
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa

Pese ja harjaa punajuuret. Keitä punajuuria noin 45-60 minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Voit testata kypsyyttä tikulla tai haarukalla. Kasta punajuuret kylmään veteen ja kuori.  Lohko kuoritut punajuuret ja asettele uunivuokaan. Valuta päälle oliiviöljyä sekä hunajaa ja ripottele pinnalle tuoretta timjamia sekä suolaa. Paista punajuuria 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Leikkaa noin ½ cm levyinen kaistale pois kylmäsavuhärkäsiivujen kummaltakin puolelta niin, että pystysivut tulevat suoriksi. Laita pala vuohenjuustoa jokaiselle siivulle. Kääri siivut rullalle. Laita härkärullat 200-asteiseen uuniin noin 8 minuutiksi, kunnes vuohenjuusto on rullien sisällä sulanut.

Kuori omena ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Puolita granaattiomena ja paukauta esimerkiksi isoa kauhaa apuna käyttäen siemenet isoon kulhoon. Paahda pinjansiemenet kevyesti pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.

Kokoa salaatti. Laita tarjoiluastialle salaattisekoitusta ja baby-pinaattia, omenakuutiot, lämpimät punajuurilohkot, granaattiomenan siemenet sekä pinjansiemenet. Asettele päälle vuohenjuusto-härkärullat. Roiskuta salaatin päälle hieman oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa. Koristele timjamilla.

Pääruoka


Piparjuuripaahtopaistia ja pistaasilla kuorrutettua bataattilaatikkoa


Atria Takuumurea Naudan Paahtopaisti
suolaa
mustapippuria

1/2 dl piparjuuritahnaa
1 rkl Dijon-sinappia
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
2 tl suolaa
2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa

ruusukaaleja
pieniä salottisipuleita
pieniä punasipuleita
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paista lihaa nopeasti pannulla niin, että se ruskistuu joka puolelta. Hiero suolaa ja pippuria paistin pinnalle. Sekoita piparjuuritahna, sinappi, hienonnettu lehtipersilja, suola, mustapippuri, sokeri ja valkoviinietikka keskenään tahnaksi. Sivele tahna paistin päälle ja sivuille. 

Kuori salottisipulit ja punasipulit ja puolita tarvittaessa. Huuhtele ruusukaalit. Laita sipulit ja ruusukaalit isoon kulhoon ja sekoita joukkoon oliiviöljy, suola ja mustapippuri.

Laita paisti uunivuokaan ja levitä sipulit ja ruusukaalit paistin ympärille. Paista paistia 125-asteisessa uunissa noin tunti per kilo. Paistaessa on hyvä käyttää lihalämpömittaria paistin paksuimmassa kohdassa. Ota paisti uunista, kun lämpömittari näyttää 60-65 astetta (65-asteisena paisti on täysin kypsä).

Anna paistin vetäytyä rauhassa folioon käärittynä 30-60 minuuttia. Voit antaa sipuleiden ja ruusukaalien jäädä uuniin vielä hetkeksi. Vetäytymisen aikana paistin sisälämpötila ja lihasnesteet tasaantuvat ja paisti pysyy viipaloidessa mehukkaampana. Leikkaa paisti lihassyiden vastaisesti. Tarjoa paahtopaisti piparjuurismetanan ja pistaasilla kuorrutetun bataattilaatikon kanssa.

Piparjuurismetana

1 prk kermaviiliä
1 prk (120 g) smetanaa
2 rkl piparjuuritahnaa
1 rkl Dijon-sinappia
½ dl hienonnettua persiljaa
½ tl sokeria
rouhittua mustapippuria

Sekoita kastikeainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.


Pistaasilla kuorrutettu bataattilaatikko

1 dl kuohukermaa
1 rkl siirappia
1 tl kanelia
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
1 dl pistaasipähkinöitä rouhittuna

Sekoita kulhossa bataattilaatikot, kuohukerma ja siirappi. Mausta kanelilla ja muskottipähkinällä. Kaada voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle kuorittuja ja pieneksi rouhittuja pistaasipähkinöitä. Paista 150 asteessa n. 35 minuuttia.

Jälkiruoka


Pakastettu luumujuustokakku


pohja
300 g piparkakkuja
100 g voita
2 tl kanelia

täyte
1 prk luumumarmeladia (½ pohjalle, ½ täytteeseen)
800 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
¼ tl suolaa
1 rkl sitruunanmehua
3 dl kuohukermaa

Riko piparkakut hienoksi muruksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja kaneli. Painele piparimuru tiiviisti leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja jääkaappiin jähmettymään täytteen teon ajaksi.

Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen tuorejuusto, puolet luumumarmeladista, sokeri ja suola kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita lopussa joukkoon sitruunanmehu.

Vatkaa toisessa kulhossa kuohukerma pehmeän jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon muutamassa osassa.

Levitä loput luumumarmeladista piparipohjan päälle. Kaada tuorejuustoseos pohjan päälle. Napauta vuokaa pöytää vasten pari kertaa varovasti, jotta täytteeseen ei jää ilmakuplia. 

Laita kakku pakastimeen tasaiselle alustalle. Anna jähmettyä vähintään tunti tai mielellään yön yli. Nosta kakku sulamaan n. 30 minuuttia ennen tarjoilua. Irrota vuoan reuna ja siirrä kakku tarjoilulautaselle. Koristele kakku tuoreilla luumuilla ja kanelitangoilla.

  
http://www.blogirinki.fi/
Yhteistyössä Atria

QuickEdit
Mona
14 Comments
Share :

14 kommenttia:

  1. Tuo alkuruoka oli sellainen herkku, että voisi oikein miellään hypätä myös meidän joulupöytään! :)
    Ai että, olen vähän kateellinen kun saatte viettää joulun kotona. Se on mullakin ehkä jouluisista haaveista suurin; joulu omassa kodissa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ilman muuta! :) Punajuuri sopii vaan niin hyvin jouluun ja vuohenjuusto ja kylmäsavuhärkä sen kanssa oli oiva yhdistelmä. Pitkään oli haaveena tuo minullakin, ja nyt vihdoin se onnistuu. Pientä stressiä pukkaa kuitenkin, kun tekemistä on paljon. Koitan mennä ruokien ja siivouksen suhteen siitä mistä aita on matalin ja muistaa nauttia joulun tunnelmasta.

      Poista
  2. Oooo, mä haluan tuota kakkua! ihana menu :) mekin ollaan pitkästä aikaa Suomessa jouluna. Nuohotaan perheen joulupöydissä enimmäkseen, mutta vietetään joulua myös omassa kodissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä olis vielä meidän pakastimessa :D Tuossa muiden joulupöydissä nuohoamisessa on kyllä omat hyvät puolensa, mutta ihanaa se on ekaa kertaa laittaa joulu kasaan myös omassa kodissa <3

      Poista
  3. Toi kakku näyttää aivan tautisen hyvältä! :P Oikein ihanaa joulunodotusta.

    VastaaPoista
  4. Ihania kuvia ja herkullinen menu! Piparjuuri ja naudanliha sopivat niin hyvin yhteen, nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna! Yllätyin tuosta piparjuuresta, että sopi noin kivasti eikä kuitenkaan potkaissut liikaa. Paahtopaistimme vaan kypsyi aavistuksen liiankin kypsäksi - ensi kerralla jätän 60-asteiseksi.

      Poista
  5. Ihana alkuruoka! Sopii varmasti lounaalle pääruoaksikin. Paisti kuulostaa makoisalta! Iloista joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula! Oikein hyvin sopii muuten ihan lounaaksikin, sen verran täyttävää oli kun ison annoksen söi :) Hyvää joulunaikaa sinullekin!

      Poista
  6. Näyttää hyvältä, perinteisiin jouluruokiin kiva saada vaihtelua. Mukavaa joulun odotusta ja joulua.

    VastaaPoista
  7. Minkä kokoiseen vuokaan olet tehnyt luumukakun? :)

    T. Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Anni! Ja pahoittelut myöheisestä vastauksesta. Vuoan koko on muistaakseni 26cm.

      Poista

Follow @hellajahoukutus