Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Sitä kutsutaan färssiksi



Kotona Turussa tehtiin aina färssiä, ei koskaan lihamureketta. Färssi tarkoittaa siis lihamureketta ja on yksi monista ruotsinsukuisista murresanoista Turun murteessa. Lapsuudesta tuttu ruoka oli niin itsestäänselvästi färssiä, että oli vaikea ymmärtää, etteivät kaikki sanaa tunnistaneet. "Siis miksi sitä teillä sitten kutsutaan? Ai, lihamureke, no joo, oon mä tuonkin sanan joskus kuullut." :) Nykyään taidan jo puhua itsekin lihamurekkeesta, mutta muistelen kyllä lämmöllä lapsena syötyä färssiä. Se taisi maistuakin vähän erilaiselta. Ihan färssiltä.

Mikä siinä muuten on, ettei lihamurekkeesta koskaan saa kaunista ja houkuttelevaa kuvaa? Onko ruskea pötkylä vaan niin epäkuvauksellinen ruoka? :)

Färssi eli lihamureke


400 g naudan jauhelihaa
1/2 prk kermaviilia
1/2 dl maitoa
1 rkl lihafondia
1/2 dl korppujauhoja
1 sipuli
öljyä
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
paprikajauhetta
oreganoa
tuoretta basilikaa

n. 3/4 dl sinihomejuustomurua
hienonnettua persiljaa

Sekoita kermaviili, maito, lihafondi ja korppujauhot kulhossa. Anna turvota viitisen minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää korppujauhoseokseen hieman jäähtynyt sipuli, jauheliha, kananmuna, mausteet ja hienonnettu basilika. Sekoita tasaiseksi. Käytä mausteita reippaasti, jotta mureke saa makua.

Muotoile taikina kylmällä vedellä kostutetuilla käsillä murekkeeksi uunipellille leivinpaperin päälle. Tee keskelle mureketta koko pituudelta parin sentin levyinen uoma ja ripottele uomaan sinihomejuustomurua sekä silputtua persiljaa. Kääntele mureketaikina juustomurun päälle ja taputtele umpinaiseksi.

Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa persijasilpulla maustetun perunasoseen kera.

------

Loppuun vähän bloggausarkea...

Färssijakoa odotteleva koira
QuickEdit
Mona
8 Comments
Share :

8 kommenttia:

  1. Nämä murresanat on aina niin ihania :) En olisi kyllä ymmärtänyt mitä färssi on, jos joku olisi mulle siitä puhunut. Joskus sain Satakunnasta kotoisin olevan serkkuni hämilleen, kun puhuin hälle pultuista. Ei millään tajunnut, että tarkoitin housun lahkeita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murresanat on kyllä mahtava rikkaus! Pultut on ihan vieras sana minullekin, housunpunteista oon kuullut mutta pultut... Täytyypä pistää muistiin! :)

      Poista
  2. Färssi se meilläkin oli, Helsingin suunnalla! Lihamureke kuulostaa niin viralliselta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, ei siis pelkästään turkulaisten juttu! Färssi on aika kotoisa ja kiva nimi :)

      Poista
  3. No färssihän se nimenomaan juuri on :) Meillä väännetään vähän väliä kättä minun murresanoistani, jotka eivät kuulemma ole sanoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeejee, just näin! Juu, ei turun murre tässäkään taloudessa mitään kovaa kannatusta oo saanut, lähinnä huvittunutta naureskelua :)

      Poista
  4. Eilen kuulin ensimmäisen kerran sanan färssi. Ikä olen asunut Helsingissä, ja äitini on Espoosta. Isäni sen sijaan saaristosta kotoisin ja hän tätä samaa käytti. Vanhemmiten hän näköjään alkaa käyttää enemmän noita lapsuuden sanoja

    VastaaPoista
  5. Hih, nousevat lapsuuden termit esiin jostain takaraivosta :) Se on tosiaan tuolla Turunmaan suunnalla oikein yleinen sana, tulee aina lapsuusmuistot mieleen kun sen kuulen.

    VastaaPoista

Follow @hellajahoukutus