Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Kroatian helmiKesän toinen reissu tehtiin Kroatian Dubrovnikiin. Aikamoinen helmi.

Dubrovnik on nostanut suosiotaan suomalaistenkin lomakohteena viime vuosina hurjasti, enkä ihmettele yhtään miksi. Uskomattoman hieno sää ja kuuma aurinko, kirkkaat ja puhtaat vedet sekä mielenkiintoinen historia houkuttelevat matkailijoita - erityisesti Keski-Euroopan loma-aikana heinä-elokuun vaihteessa, jolloin mekin Dubrovnikiin suuntasimme. Kyllä oli kaupunki ja rannat täynnä väkeä! Kroatia puhkui koko lomaviikkomme ajan 30-40 asteen helteitä. Siinä auringossa oli suomalaisella hipiällä välillä kestämistä, mutta toisaalta eipä siitä lämmöstä voinut muuta kuin nauttia. Ihanaa!

Dubrovnikin keskusta eli vanha kaupunki on melko nopeasti kierretty (päivässä, vähintään parissa), joten siihen tutustumisen lisäksi teimme paljon päiväreissuja meriteitse ja maitse. Sitä suosittelen ehdottomasti! Lissabonin matkatarinoinnin tapaan tässä luvassa muutamia parhaita paloja matkaltamme.


1. Vanha kaupunki ja muurikävely


Jos Dubrovnik on Kroatian helmi, vanhakaupunki Grad on kaupungin timantti. Muureilla ympäröity old town kätkee sisäänsä tunnelmallisia pikkukujia, ravintoloita, terasseja, putiikkeja ja paljon jyrkkiä portaita. Turisteja alueella pyörii valtavasti, mutta myös paikallisia kaupunkilaisia sillä Gradissa myös asutaan. Tästä todisteena ovat talojen ulkopuolella roikkuvat pyykit sekä ikkunalautojen kukkaistutukset.

Vanhasta kaupungista parhaan kuvan saa käppäilemällä edes takaisin sen kapeita pikkukujia. Yläilmoista kaupunkia voi ihailla kapuamalla kaupunkia ympäröiville muureille ja tekemällä suositun parin kilometrin muurikävelyn. Näköalat ovat upeat, mutta kierros kannattaa ajoittaa joko aamulle tai illalle, jos ei halua läkähtyä auringonpaisteeseen ja tungokseen.


2. Lokrum


Helpoin päiväretkikohde Dubrovnikista on Lokrum, kaunis kalliosaari vain 15 minuutin laivamatkan päässä. Risteilyt Lokrumiin lähtevät vanhan kaupungin satamasta. Lokrumin rannat ovat jännittävää kalliomuodostelmaa, josta mereen pääsee pulahtamaan portaita pitkin. Erinomaista Lokrumissa on sen rauhallisuus ja leppoisuus: vaikka risteilyalukset saarelle ovat tupaten täynnä, kalliolle uppoaa turisti jos toinenkin, eikä aurinkoa tarvitse palvoa aivan kylki kyljessä. Löytyypä saarelta myös nudistiranta, mikäli täysin rajaton rusketus kiinnostaa! :D


3. Meri, meri, meri


Meri on ehkä parasta, mitä Dubrovnikissa voi kokea. Adrianmeren vesi on aivan USKOMATTOMAN kirkasta ja puhdasta. En tiedä olenko nähnyt missään samanlaista. Ei välttämättä erityisen turkoosia, vaan todellakin kirkkaan sinistä. Ja puhdasta: pohjaan näkee useamman metrin syvyydestä. Sanotaankin, että Adrianmeri erottuu avaruudesta maapallon sinisimpänä kohtana.

Dubrovnik ei ole mikään varsinainen rantalomakohde: pikkukivirannat ovat melko pieniä ja lomakautena täyteen ahdettuja. Siinä ollaan todellakin kuin sillit suolassa. Mutta meri korvaa tuon pienen miinuksen. Siksi risteilyt, saarikierrokset, purjehtiminen, snorklailu, uiminen tai vain vedessä lilluminen ovat Kroatian parasta antia.
Ja auringonlasku horisontin taa.


4. Cavtat


Mukava päiväretkikohde on noin parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Cavtat. Cavtatin kalastajakylään pääsee helposti joko bussilla tai laivalla, joskin risteily maksaa huomattavasti enemmän kuin bussikyyti. Cavtatista päällimmäisenä mieleen jäivät valtavat jahdit, jotka poikkesivat kylän satamaan varastoja tankkaamaan tai ihan vaan näyttäytymään (ja kyllä niissä näyttämistä olikin, pienen risteilijän kokoisia paatteja, joiden kannet täyttyivät vesiskoottereista, aurinkotuoleista ja kristallilaseista). Rantapromenadi ravintoloineen ja kahviloineen vaikutti viihtyisältä, ja auringonottoakin olisi Cavtatissa voinut harrastaa pitkin rantaviivaa ripotelluilla aurinkotuoleilla.


5. Ruoka

Sitten on vielä ruoka. Ah, se ruoka! Mitä ihania ravintoloita löysimmekään! Ruoka ansaitsee kuitenkin ihan oman postauksensa, joten siitä siis lisää myöhemmin. Malttakaa vielä hetki! :)

-----

ps. Ja kirjoitanpa vielä jutun myös eräästä toisesta lähialueen päiväretkikohteesta, jonne en ihan heti olisi uskonut eksyväni...

QuickEdit
Mona
8 Comments
Share :

8 kommenttia:

 1. Kuinka ihania ja kauniita matkakuvia! :-) Mekin ollaan just varailemassa omaa matkaamme, Kroatia houkuttelis kovin mutta uskonpa että Kreikkaan suuntaamme jälleen.

  Niitä ruokakuvia odotan kyllä innolla! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mimosa! Kroatiaa voin kyllä suositella koko sydämestäni, mutta Kreikka on myös toki kiva. Lämpö ja aurinko toimii aina :)

   Poista
 2. Kiva postaus naapurimaastani (olimme joskus sama maa). Tykään itsekin Kroatiasta, ja kaipaisin adrianmeresta tänä vuona. Jos sinä löydät blogistani itsellesi resepteja Kroatiasta?!
  Sanja A. (Adrianmeren Rouva)
  http://sokerivaltakunta.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sanja! Kurkin vähän blogiisi ja näyttää siltä, että käväisimme reissullamme myös tuolla sinun kotimaassasi, sieltä luvassa vielä yksi matkajuttu :) Täytyypi käydä tutustumassa tarkemmin resepteihisi, kiitos vinkistä!

   Poista
  2. Arvasin, että kävitte Mostarissa ja Pociteljissa. Odotan innolla. :)

   Poista
  3. Mostarin lähellä kyllä, mutta ei ihan tuolla... Kohta näet! :)

   Poista
  4. Medjugorje, Hutovo blato, Blagaj????? Kiiruhda!!!! :-)

   Poista
  5. Ei, ei, ei :) Veden äärellä ollaan, tosi kaunis paikka. Malta vielä hetki, postaan Kroatian ruokajutut ensin ja sitten tulossa...

   Poista

Follow @hellajahoukutus