Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Kotimysli



Olen aikamoinen aamutorkku. Kirjaimellisesti, sillä aamuisin torkutan kännykän herätystoiminnolla aina vähintään 20 minuuttia. Silmien avaaminen vaan vaatii tällä tytöllä pienen hetken, heti kellon soitua en millään pysty pompahtamaan suoraan sängystä ylös. Ennätykseni torkuttamisessa taitaa olla komeat 1,5 tuntia...

Aamutorkkuna en myöskään ole kovin innokas syömään aamupalaa heti heräämisen jälkeen vaan tykkään laittaa meikit ja hiukset mahdollisimman nopeasti kuntoon ja lähteä töihin suitsait sukkelaan. Työmatkan aikana lopulta herään ja töihin päästyäni maistuu jo ruokakin. Aamupalani on lähes poikkeuksetta maustamatonta luonnonjogurttia, marjoja ja mysliä. Olen testannut monenlaisia kaupan myslejä ja muroja, ja jo pitkään on mielessäni pyörinyt ajatus oman myslin tekemisestä. Nyt sain vihdoin aikaiseksi kokeilla kotimysliä, joten kannoin lähimarketista kotiin pakettikaupalla leseitä, siemeniä ja pähkinöitä. "Ei tämä ainakaan halvemmaksi tule", mietin kun ostosten loppusumma lähenteli viittätoista euroa. Mutta voi hurja, mikä määrä mysliä niistä aineksista syntyykään! Tähän kahden kuvassa olevan purkin satsiin ei mennyt kuin murto-osa ostetuista kuiva-aineista. Eli todellakin halvempaa kuin valmiit myslit. Ja lopputulos oli aivan erinomaista: ihana paahteinen maku hiutaleissa ja leseissä, sopivasti purutuntumaa ja vain loraus öljyä ja hunajaa, joiden ansiosta kotimysli tuntuu tuhat kertaa kaupan serkkujaan terveellisemmältä.

Myslikokkailua on siis luvassa jatkossakin :)


Kotimysli


6 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
1 dl ruisleseitä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
(myös pinjan-, auringonkukan- tai seesaminsiemenet käyvät hyvin)
2 dl erilaisia pähkinöitä (hassel-, pekaani-, saksan- ja/tai cashewpähkinöitä)
3 rkl rypsiöljyä
3 rkl hunajaa
2 dl kuivattuja mansikoita (tai muita kuivattuja marjoja / hedelmäpaloja)
1 dl rusinoita

Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, leseet, siemenet ja kevyesti veitsellä rouhitut pähkinät. Sekoita toisessa kulhossa rypsiöljy ja hunaja keskenään. Jos hunaja on kovin jäykkää, voit lämmittää sitä hetken mikrossa. Sekoita neste mysliseokseen.

Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 175-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Kääntele seosta pari kertaa paahtumisen aikana. Mysliin saa paistua kauniin kullanruskea pinta.

Anna myslin jäähtyä. Sekoita joukkoon kuivatut mansikat sekä rusinat. Säilytä mysliä huoneenlämmössä kannellisessa purkissa. Nauti jogurtin, viilin, rahkan tai maidon kera.
QuickEdit
Mona
10 Comments
Share :

10 kommenttia:

  1. Meillä on tehty mysli itse viitisen vuotta. Aineksia on kiva vaihdella ja aina tietää, mitä syö. Käytän yleensä useita hiutaleita sekaisin, lisäksi siemeniä, pähkinöitä, hunajaa, auringonkukkaöljyä ja kuivahedelmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, että myslissä erityisen kivaa on se, että sinne voi laittaa tosi vaihtelevasti eri aineksia. Täytyy kokeilla erilaisia siemeniä ja pähkinöitä - sitten kun nuo nykyiset pussit on ensin tuhottu! :)

      Poista
  2. Kaunista mysliä Mona, on varmaan heti aamusta paremmalla tuulellakin kun saa kaunista ruokaa :) kuivasitko mansikat itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos annemi, nuo mansikat tuovat ihanaa väriä! En kuivannut itse, vaan ostin kaupasta valmiina. Voisi toki itsekin kokeilla joskus kuivaamista!

      Poista
    2. Mulla se olisi tässä haaveissa tehdä, mutta en oo vielä saanut aikaiseksi. Oisin sulta kysynyt tärpit ja vinkit :)

      Poista
    3. Kerro mullekin sitten, miten onnistui! :)

      Poista
  3. Osaatko kertoa kauanko tuo itsetehty mysli säilyy hyvänä? Mietin, että lahjaksi tekisi... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että kotimysli säilyy hyvänä melkoisen pitkään, kun sen säilyttää kannellisessa astiassa huoneenlämmössä. Kaikki ainekset kun kerran ovat kuivia ja kuivassa säilyviä. Hyvä lahjaidea muuten!

      Googlailin vielä ja Myllyn Paras -sivulla sanotaan, että itse tehty mysli säilyy kuivassa eli siis kannellisessa muovipurkissa 1/2 - 1 vuotta. Säilyvyys riippuu siitä, minkä ikäisistä aineksista sen tekee. Ongelmallisimpia raaka-aineita ovat kuulemma pähkinät, mantelit ja leseet, jotka alkavat maistua vanhalle ajan myötä.

      Mutta useamman kuukauden nyt ainakin säilyy. Ja voin sanoa, ettei tuo herkku kyllä niin kauaa pääse purkissa vanhenemaan, sen verran hyvää on :)

      Poista
  4. Kiitos ohjeesta!
    Tätä ohjetta muokaten olen tehnyt monta pussillista joululahjamysliä! :)
    Vinkkaan blogissani tämän ohjeen vielä tällä viikolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pia kommentista! Mukava kuulla, että mysliohje on ollut mieluinen - hyvä lahjaidea muuten! Kiitos blogivinkkauksesta ja mukavaa joulunaikaa sinulle! :)

      Poista

Follow @hellajahoukutus