Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Lauantain lihikset



Hei, me tehtiin lihiksiä!

Ihan ite ja ihan ekaa kertaa ikinä, joten voitte uskoa että nyt on iloinen ja ylpeä fiilis :) Tuoretta lihapiirakkaahan ei voita mikään, ja vielä kun se on valmistunut omassa kotikeittiössä niin voi että!!

Koko uppopaistaminen öljyssä oli meille kummallekin ihan uusi juttu. Vappumunkitkin ovat tätä ennen jääneet aina tekemättä, joten oli todellinen noviisi-olo öljyä kattilaan kaataessa ja lämpömittaria öljyyn työntäessä. Paisto onnistui kuitenkin erinomaisen hyvin, kattilan kansi (ja sammutuspeite) koko ajan varmuuden vuoksi käden mitan päässä. Niin ja täytyy kyllä myöntää, että itse paistamisen suoritti kokonaisuudessaan apukokki, kuin vanha tekijä ikään. Kiitos ja kumarrus - seuraavaksi voidaankin laittaa lihiskoju pystyyn! :)

Ohjeeseen vinkkiä haettiin Kivistöstä ja Maku.fi:stä. Taikinasta tuli kuusi isohkoa ja seitsemän pienempää lihistä.

Lihapiirakat


taikina
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
8-9 dl hiivaleipäjauhoja

täyte
1 dl puuroriisiä (keittämätöntä)
300 g jauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
valkopippuria
mustapippuria
1 tl sokeria
3/4 rkl valkoviinietikkaa
3/4 rkl sinapinsiemeniä

paistamiseen
1 l rypsiöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja öljy sekä jauhot vähitellen sekoittaen. Alusta kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota liinan alla n. 45 minuuttia.

Keitä puuroriisi ja anna jäähtyä hetki. Pilko sipuli ja kuullota pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista se murumaiseksi. Lisää joukkoon mausteet ja kääntele mukaan myös riisi. Anna täytteen jäähtyä taikinan muotoilun ajan.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Painele levystä pyöreällä kulholla tai muotilla piirakankuoria. Voit vaivata ja kaulia ylijäävästä taikinasta taas uuden levyn ja painella siitä lisää pyöreitä taikinapohjia. Lusikoi täyte pohjille, 1-2 rkl / piirakka. Sivele pohjien reunat vedellä ja painele ne kaksin kerroin puolikuun muotoisiksi piirakoiksi. Paina reunat tiiviisti kiinni ja rypytä ne vielä haarukalla tiiviiksi.


Nosta piirakat kohoamaan jauhotetulle alustalle liinan alle. Anna kohota noin 10 minuuttia.

Kuumennä nyt öljy. Valitse iso, paksupohjainen kattila ja kaada öljy sinne. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Kun öljy alkaa lähennellä oikeaa lämpötilaa, käännä levyä pienemmälle, jotta öjy ei kuumene liikaa. Oikean lämpötilan varmistamiseksi kannattaa käyttää mittaria, mutta voit tarkastaa riittävän kuumuuden myös pudottamalla taikinapalan öljyyn. Jos nokare alkaa poreilla ja nousee pintaan, on öljy riittävän kuumaa.

Laske lihapiirakat varovasti öljyyn ja paista (kattilan ja piirakoiden koosta riippuen) 2-4 lihistä kerrallaan, pari minuuttia per puoli. Nosta reikäkauhalla pois öljystä ja valuta talouspaperin päällä.


Nauti ketsupin, sinapin ja kurkkusalaatin kanssa tai ihan sellaisenaan, jolloin itsetehdyn lihiksen maku käy todella esille.

Me herkuttelimme hymyssä (ja rasvaisin) suin ihmetellen, miten helppoa ja älyttömän hyvää omatekoiset lihikset ovatkaan. Aikaavievää toki, mutta sen arvoista!
QuickEdit
Mona
8 Comments
Share :

8 kommenttia:

  1. Noi on ihan hillittömän herkullisen näköisiä. Oi kun sais nyt jostain tuollaisen kotitekoisen lihiksen kanssa. Pitää kanssa varmaan joku päivä laittaa öljy kuumenemaan, että saa pitkästä aikaa kunnon lihiksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Oli kyllä aivan älyttömän hyviä ja maistuivat ehkä vieläkin paremmilta siksi, että olin kuvitellut kuuman öljyn kanssa läträämisen jotenkin erityisen haastavaksi ja jännittäväksi. Joten onnistuminen maistui sitäkin huumaavammalta! :)

      Taidat olla blogitekstiesi perusteella jossain kaukomailla, joten kotoinen lihis maistuisi siellä varmasti aivan erityiseltä!

      Poista
  2. Oon kyllä ylpee teistä, terveisiä myös apukokille!
    T. Ä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaikkea uutta jännää sitä tulee bloggaajana kokeiltua :) Ja aikamoinen apu tuosta mun apukokista usein on.

      Poista
  3. Näyttääpä hyvältä! Näin kasvissyöjänä en ollut vuosiin saanut mistään lihiksiä, ennen kuin hokasin, että jauhelihanhan voi korvata soijarouheella! Näin ollen on tässä viimeisen vuoden aikana tullut aina silloin tällöin tehtyä piirakoita ja voi jestas ne on kyllä aina hyviä! Myös itseäni uppopaisto kuumassa öljyssä arvellutti, mutta ei se lopun viimein niin jännää sitten ollutkaan :) Itse olen käyttänyt tätä reseptiä ja aivan ihastunut tuohon superhelppoon tapaan leikata ja sulkea lihikset lautasella, http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/03/kotitekoiset-lihapiirakat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soijarouhe sopii varmasti hyvin, samoin voisi sopia esim. quorn tai sitten ihan joku kaali-riisi -täyte. Tuo lautasshässäkkä näyttääkin aika näppärältä tavalta, täytyypi kokeilla seuraavalla kerralla! :)

      Poista
  4. Vau! Herkullisen näköistä. Pitäis itsekin joskus kokeilla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä aivan älyttömän hyviä! Onneksi ei syöty ihan kaikkia kerralla vaan tälle illallekin säästyi vielä muutama... :)

      Poista

Follow @hellajahoukutus