Onko sinullakin jäänyt joskus Caesar-kastike tekemättä sen takia, että olet kuvitellut sen olevan liian vaikeaa / edellinen kokeilusi on mennyt metsään (ja reilusti) / pelkkä ohjeen lukeminenkin on saanut sinut jännittämään, että miten pienenä nauhana se öljy oikeasti pitää sinne joukkoon vatkata?
Minulle kaikki oheiset tapaukset ovat tuttuja. En tiedä, millainen poropeukalo oikein olen, mutta yksikään Caesar-kastikkeeni ei ole aikaisemmin onnistunut. Kastikkeet ovat näyttäneet lähinnä epämiellyttävältä mönjältä, mausta puhumattakaan. Luulin jo olevani ikuisiksi ajoiksi tuomittu valmiscaesarkastikkeiden suurkuluttajaksi, kunnes löysin Soppakellarin Caesar-kastikeohjeen. Ohjeen, jolla Caesar-kastike ei voi epäonnistua.
Olkaapa hyvä, välitän ilosanoman eteenpäin! :)
Caesar-kastike
(reilu satsi)1 kananmuna
2,5 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 rkl vettä
0,5 rkl valkoviinietikkaa
0,5 rkl Dijon sinappia
2-3 rkl vastapuristettua sitruunanmehua
0,5-1 rkl kapriksia
mustapippuria
suolaa
Kaprikset voit halutessasi toki korvata parilla silputulla anjovisfileellä, mutta minusta tämän ohjeen juju on juuri se, ettei tarvitse kikkailla niiden anjovisten kanssa vaan vastaava suolainen efekti syntyy kapriksista. Ja sopii myös kala-allergikoille!
Yksinkertaistakin yksinkertaisempi valmistusohje on siis seuraava:
Laita kaikki ainekset kapeaan, korkeaan astiaan. Sekoita sauvasekoittimella koko satsi sekaisin kunnes koostumus on kermaista ja kastike saa vaalean värin. Valmista on! Anna levätä hetken jääkappissa, jotta maut tasoittuvat.
Siis voiko näin simppeliä olla?! Iso kiitos vielä Soppakellarille tästä mahtavasta ohjeesta, tulevaisuuteeni Caesar-kokkina on pelastettu :)
Juuu, olinkin ottanut ottanut tämän Soppakellarin blogista talteen ja VANNONUT että kokeilen sitä. Täytyypä siis ryhtyä tuumasta toimeen :) kiitos kun muistutit!
VastaaPoistaOlisikohan nyt vihdoin ne valmiiden caesar-kastikkeiden aika ohi?
Kiitos tästä, caesar-fanina täytyy kokeilla ehdottomasti! Valmiskastikkeista ei ole vielä oikeasti hyvää löytynyt.
VastaaPoistaKiva, että tämä "osui ja upposi". Tämä on niin mahtava kastike, että on ilo viedä sitä eteenpäin. :) Ei siis ole alkuperäisesti mun resepti, vaan Hannalta / Gurmee.net. Minäkin siis "viestinviejänä" täällä blogistaniassa.
VastaaPoistaKyllä upposi juu! Aina olen ihmetellyt, että miten sen kastikkeen tekeminen VOI olla niin hankalaa, mutta enpä ihmettele enää. Kiitos sinulle ja Gurmeen Hannalle :)
PoistaHei! Googlaamalla osuin teidän reseptiinne, jota kokeilin. Sen tuloksena söimme parhainta cesar-salaattia:) Kiitos!
VastaaPoistaKiitos kommentista, mahtavaa että löysit reseptin ja kastike maistui! :)
PoistaJoo on helppo, luulin kans vaikeeks.....Jaakko
VastaaPoistaLoistava kastike, kiitos. Ehdottomasti tuo kokonainen rkl kapriksia niin tuli just hyvä.
VastaaPoistaKiva, että tykkäsit! Kaprikset sopii kyllä tähän just hyvin, tuo sopivasti makua.
PoistaHyvää tuli! Mietin tässä, että mitenkähän kauan tuo säilyy hyvänä lasipullossa jääkaapissa, siinä kun on kuitenkin tuota raakaa kananmunaa?
VastaaPoistaHienoa! En osaa ihan varmaksi sanoa, en muutamaa päivää kauempaa sitä ehkä kuitenkaan säilyttäisi.
PoistaKiitos hyvästä kastikereseptistä, se toimi meidän rapujuhlilla loistavasti! ;)
VastaaPoistahttps://ssiiri.wordpress.com/2014/10/08/hilpeat-rapujuhlat-2014/
Vau, mahtavan kuuloiset rapujuhlat ja tarjoilut teillä! Mums :P Kiva, että kastike maistui!
PoistaArgh Kaikki nama vuodet ilman tietoa. Kiitos!!!
VastaaPoistaJa kaikki nämä vuodet ilman onnistunutta itse tehtyä caesarkastiketta, sanos muuta! Onneksi nyt on luottoresepti matkassa mukana :)
Poistahei,
VastaaPoistaIhanko koko kananmuna eikä pelkkää keltuaista?
-Nni
Voi anteeksi Nni, kommenttisi on ihan mennyt ohi enkä ole huomannut siihen vastata! Kyllä, koko kananmuna laitetaan.
PoistaJärjettömän hyvää soosia tuli! Syötiin salaatin kanssa ja loput menee kanaleivän väliin iltapalaksi.
VastaaPoistaIso kiitos tämän jakamisesta <3
Mahtavaa, että upposi teilläkin, on tää vaan hyvä kastike! :)
PoistaIhan kiva soossi, mutta ei tämä ole Caesaria nähnytkään. Caesar-kastikkeen juju on nimittäin juuri se kala eli sardelli (englanniksi anchovy). Anjovis - jonka mainitset kapriksen vaihtoehdoksi - on säilöttyä, maustettua kilohailia. Hieman tarkkuutta, kiitos.
VastaaPoistaPitänee vaatia tarkkuutta melko monelta reseptinlaatijalta, sillä netti ja suomalaiset ravintolat ovat pullollaan anjovista sisältäviä Caesar-kastikkeita. Saatat olla aivan oikeassa sen ihka alkuperäisen Caesar-kastikkeen ainesosista, mutta itse kannatan soveltavaa ruoanlaittoa - nimenkin kustannuksella.
PoistaMoikka! Kiitos reseptistä! Mietin että voiko tätä kastiketta tehdä ilman kananmunaa tai voiko kananmuna korvata jollain muulla? Mukavaa iltaa, t.M
VastaaPoistaMoi M! Nyt en osaa kyllä tuohon oikein sanoa. Tuo kanamuna on aika tärkeä osa tällaisissa majoneesi-tyyppisissä kastikkeissa, joten melko löysäksi ja öljyiseksi jää kastike ilman sitä. Eli koostumus muuttuu kyllä täysin.
PoistaOlen aina tehnyt 'vaikeamman version'. Nyt löytyi hyvä ja helppo resepti! Erinomainen!
VastaaPoistaHienoa, että tykkäsit! Kyllä se on hyvä välillä mennä sieltä mistä aita on matalin, ainakin ruoanlaitossa. :)
PoistaItse olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että kutsuakseen kastiketta caesar-kastikkeeksi, siinä kuului olla anjovista/sardellia. Se on kastikkeen olennainen makuosa. Muuten on kyseessä kaprismajoneesi tai aioli. Ei aioliakaan voi kutsua aioliksi, jollei siinä ole valkosipulia. Epäilemättä loistava kastike toki (rakastan kapriksia!), mutta ei caesar.
VastaaPoistaTotta tuokin, itse en ole niin tarkka näiden nimitysten kanssa. Minusta on vaan hauska, kun on sovellettuja reseptejä ja samojen nimitysten alta löytyy erilaisia versioita. Eihän tämä mikään aito ja alkuperäinen caesar-kastike ole, mutta minusta makumaailma menee hyvin yksiin caesarin kanssa vaikka anjoviksen kapriksilla korvaakin. Pääasia että on hyvää!
PoistaMitä ihmettä teen väärin! Teen ohjeen mukaan, mutta paksua en saa aikaiseksi vaikka kuinka vatkaisin! Sauvasekoitin vaan kuumenee. Tein 2 peräkkäin ja sama homma molemmissa!
VastaaPoistaVoi apua! Voisiko johtua lämpötiloista? Varmista, että tuotteet ovat huoneenlämpöiset (erityisesti kananmuna ja öljy), ihan rauhallinen sauvasekoittimella surrutus pitäisi riittää.
Poistajaahas perjantaina kokeilen mutta ehdottomasti anjoviksella itse suosin blenderiä. luin mä noita muitakin mutta tää oli uskottava.osassa ohjeita ei ollut vs:ää lainkaan mutta oon kyllä töissä laittanut ja se toimii.. no siitä niinkauan aikaa kun kyseistä tehnyt että ei riskejä vaan katsellaan täältä muistinvirkistykseksi.
VastaaPoista