Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Erään tomaatinverson tarinaTämä pieni tomaatin verso saapui meille eräänä toukokuisena päivänä. Emme tienneet juuri mitään sen kasvattamisesta, miten se meillä viihtyisi ja millaiseksi kasvaisi. Millaista satoa siitä saisimme. Jännitti kovasti.


Viikot vierivät ja tomaatin verso alkoi kasvaa. Se kasvoi ja kasvoi. Ja kasvoi vielä vähän lisää. Kunnes se alkoi vallata melkeinpä koko parvekkeen. Hui, tämähän onkin jättiyksilö!


Kasvusta huolimatta tomaatin verso ei ollut valmis tuottamaan yhtäkään pientä tomaatin alkua. Uusia oksia ja lehtiä syntyi. Pituutta tuli lisää. Painoakin, eikä tomaatin verso oikein enää edes jaksanut kannatella itseään. Mutta ei tomaatteja.

Ääh, sanoi tämä viljelijä. Kohta lentää koko tomaattipuska parvekkeelta alas!

Kunnes eräänä heinäkuun lopun päivänä ensimmäinen pieni vihreä tomaatin alku löytyi lehtien kätköistä. Mikä ihanuus ja yllätys! Meille tulee sittenkin satoa!


Tomaatteja alkoi tulla lisää ja lisää. Vaikka kesä kääntyi jo lopuilleen ja ilma alkoi kylmetä, tomaattipuska viihtyi mainiosti parvekkeella ja tuotti yhä enemmän pieniä vihreitä tomaatteja. Huom! Vihreitä. Kovin moni näistä vihreistä pyöryköistä ei valitettavasti ole vaihtanut väriään punaiseksi. Mutta jokunen kuitenkin.


Yhteenvetona siis: pienenpieni tomaatinversomme kasvoi neljän kuukauden aikana aikuisen mittoihin, kumartui vanhetessaan ja tuotti lopulta reilut kymmenen punaista pikkutomaattia ja useita kymmeniä vihreitä sellaisia. Se aiheutti iloa, tuskaa, hämmennystä ja toivoa. Se oli meidän kesäkaveri.

Ensi kesänä hankimme taas tomaatinverson. Mutta tällä kertaa pienen pyöreän pensasversion, jossa toivottavasti on jo valmiina useampia tomaatinalkuja. Sellaisen, joka ei kasva koko parvekkeen kokoiseksi. Ja josta ehkä saisimme satoa useamman kourallisen verran.

Joka tapauksessa: tomaattiviljelijän kipinä on syttynyt.


QuickEdit
Mona
10 Comments
Share :

10 kommenttia:

 1. Onnea tomaateista! ei se määrä vaan se laatu :) tomaattipuskakin innostaisi itseä, suunnitelmat ensi vuodelle vaan paisuu, hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thänks! Ei se määrä vaan se odotuksen ilo ja välitön onni pienestäkin tomaatin alusta :)

   Poista
 2. Pensas sopii hyvin parvekkeelle, kun se ei kasva niin isoksi! Ei siinäkään kyllä niitä raakileita valmiina ole, ilmestyvät sitten kesän mittaan ja kypsyvät loppukesästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toi miehenmittainen versio sopii paremmin jonnekin pihamaalle, parvekkeella vie hiukan liikaa tilaa. Aivan, ei niitä varmaan tosiaan valmiina ole, mutta kypsyvät näköjään vähän nopeammin kuin tässä jättiversiossa.

   Poista
 3. Kuulostaa tutulta... Me hyväuskoiset pistettiin oikein 4 tuommoista versoa parvekkeelle ja ne kasvoivat varmaan yli 150 senttisiksi! Ja satoa tuli yhteensä paljon vähemmän kuin teillä :) Mutta kivaa hommaahan tuommoinen parvekepuutarhurointi on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, ei sitä tosiaan siitä parinkymmenen sentin pikkuversosta olisi uskonut, millainen jättiläinen siitä kasvaa. Teillä on sitten ollut oikein viidakko parvekkeella :)

   Poista
 4. Minulla on myös hieman pienempi yksilö, se tuottaa raakiletta huikeita määriä, koko ajan lisää ja lisää, mutta yksikään niistä ei ole kypsynyt, eikä saanut pienintäkään punoitusta poskiinsa. Taitaa tulla talvi ennen tomaatteja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ihan uskomatonta, miten niitä vihreitä pikkutomaatteja pukkaa peräperää, mutta niide kypsymisprosentti on ihan surkea. Ei tää Suomen kesä näköjään oikein riitä hurjiin tomaattisatoihin :)

   Poista
 5. Liikkis tarina tomaatista! :)

  Minä olen tässä jo useamman kesän harjoitellut tomaatinkasvatusta kasvihuoneessa, nyt eka kertaa on saatu kypsää satoa ja paljon. Viime vuonnakin meni aika paljon vihrei tomaatteja säilykkeeksi. Ei toki hassumpaa niinkään, mutta ihan eri juttu.

  Muista ensi kesänä siis:

  *Poista tomaatista varkaita ja karsi muutenkin. Koko kesän ajan.
  *Latvan voi leikata, jos kasvu menee ihan holtittoman pitkäksi.
  *Jossain vaiheessa kukkimista kannattaa alkaa rajoittamaan, kun raakileita on jo ihan tarpeeksi. Leikkaa "turhat" kukat raakalaismaisesti pois vain.
  * Vähennä kastelua loppukesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Sulla on sitten jo paljon kokemusta, vinkit otamme kiitollisena vastaan ja ensi kesänä käyttöön! Varkaita koitin meidän yksilöstä poistella aina välillä, mutta pituutta en kyllä ole uskaltanut katkaista enkä kukkiakaan poistella. Hyvä tietää, että ronskiakin kättä voi käyttää :) Eli rohkeutta vaan lisää tähän viljelyyn!

   Poista

Follow @hellajahoukutus