Nämä leipäset valmistuivat helposti, vaikka taikinan kohottamiseen meneekin oma aikansa. Itse tehty ruisleipä ei säily kuten kaupasta ostettu, joten parin päivän maistiaisten jälkeen leivät kannattaa säilöä pakkaseen.
Puolukkaiset ruispalaleivät
16 kpl25 g hiivaa
6 dl vettä
1 rkl siirappia
1/2 tl suolaa
11 dl (n. 650 g) ruisleipäainesta (Myllärin)
2 dl puolukoita
LEIVONTAAN
ruisjauhoja tai ruisleipäainesta
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja suola. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja lisää (sulatetut) puolukat. Taikina saa olla pehmeää ja tarttuvaa. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Kauli se jauhoja apuna käyttäen noin 20 x 30 cm kokoiseksi, 1,5 cm paksuiseksi levyksi. Ripottele pinnalle jauhoja. Jaa levy 16 palaan.
Nosta palat jauhoitetuilla käsillä leivinpaperoidulle pellille. Kohota vielä liinalla peitettyinä noin 30 minuuttia. Pistele palat haarukalla ja paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Ruispalat olivat aivan uunituoreena melko pehmeän taikinaisia sisältä, mutta "kiinteytyivät" hetken huoneenlämmössä vetäydyttyään. Puolukka toi mukavan pirteää vaihtelua ja sopi maniosti rukiin kanssa!
Ruisleipä on minullekin ihan mysteeri ja varsinkin se leipäjuuri. Eilen opiskelin asiaa Jauhot suussa -blogista ja tänään taidan kokeilla sen juuren laittamista tulemaan. Katsotaan, miten käy.
VastaaPoistaVaikuttaa tosiaan jotekin niin mystiseltä asialta, että en ole itse uskaltanut tarttua haasteeseen... Toivottavasti onnistuu, jään odottelemaan postausta! :)
VastaaPoista