Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Puolukkaiset ruispalaleivät



Ruisleipää en ole aikaisemmin leiponut. Focacciaa, sämpylöitä ja saaristolaisleipää kyllä, mutta ruisjauhot ovat jääneet kaapin pohjalle. Ehkä siksi, koska luulin kunnon ruisleivän kaipaavan aina sen oudon ja aikaavievän juuren kasvattamista, jota en vielä ole uskaltanut alkaa kokeilemaan. Kunnes löysin eräästä lehdestä herkullisen ja helpon kuuloisen puolukka-ruisleivän ohjeen!

Nämä leipäset valmistuivat helposti, vaikka taikinan kohottamiseen meneekin oma aikansa. Itse tehty ruisleipä ei säily kuten kaupasta ostettu, joten parin päivän maistiaisten jälkeen leivät kannattaa säilöä pakkaseen.

Puolukkaiset ruispalaleivät

16 kpl

25 g hiivaa
6 dl vettä
1 rkl siirappia
1/2 tl suolaa
11 dl (n. 650 g) ruisleipäainesta (Myllärin)
2 dl puolukoita

LEIVONTAAN
ruisjauhoja tai ruisleipäainesta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja suola. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja lisää (sulatetut) puolukat. Taikina saa olla pehmeää ja tarttuvaa. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 1 tunti.

Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Kauli se jauhoja apuna käyttäen noin 20 x 30 cm kokoiseksi, 1,5 cm paksuiseksi levyksi. Ripottele pinnalle jauhoja. Jaa levy 16 palaan.

Nosta palat jauhoitetuilla käsillä leivinpaperoidulle pellille. Kohota vielä liinalla peitettyinä noin 30 minuuttia. Pistele palat haarukalla ja paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Ruispalat olivat aivan uunituoreena melko pehmeän taikinaisia sisältä, mutta "kiinteytyivät" hetken huoneenlämmössä vetäydyttyään. Puolukka toi mukavan pirteää vaihtelua ja sopi maniosti rukiin kanssa!
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Ruisleipä on minullekin ihan mysteeri ja varsinkin se leipäjuuri. Eilen opiskelin asiaa Jauhot suussa -blogista ja tänään taidan kokeilla sen juuren laittamista tulemaan. Katsotaan, miten käy.

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa tosiaan jotekin niin mystiseltä asialta, että en ole itse uskaltanut tarttua haasteeseen... Toivottavasti onnistuu, jään odottelemaan postausta! :)

    VastaaPoista

Follow @hellajahoukutus