Uusia kasviskeittoideoita etsiessäni törmäsin kuvaan cheddarilla maustetusta parsakaalikeitosta. Keitto oli ihanan vihreää (toisin kuin ehkä tässä minun kuvassani, jossa väri on melko haalea. Mutta älkää antako sen hämätä, maku oli kaikkea muuta!), ja ajatus sulaneesta cheddarjuustosta keiton joukossa sai veden kielelle. Parsakaalikeittoa en ollut aikasemmin valmistanut ja ilman tuota cheddaria se olisikin tuntunut aivan liian terveelliseltä ajatukselta. :)
Keitto porisi liedellä, surautin sen soseeksi ja lisäsin cheddarit. Ja maistoin. Ai että kuulkaa!! Oli niin mahdottoman hyvää! Olisin voinut kauhoa soppaa lautaskaupalla, ja niin muuten teinkin. Pari kulhollista meni lounaaksi ihan helpolla.
Lämmin suositus siis tälle kasviskeitolle! Ja muistathan hyödyntää valmistuksessa myös parsakaalin tyviosan. Pieninä paloina se pehmittyy keitettäessä siinä missä nuputkin ja tuo erinomaista makua soppaan.
Parsakaali-cheddarkeitto
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
1 l kasvis- tai kanalientä
1 laakerinlehti
suolaa
mustapippuria
500 g parsakaalia
1 iso porkkana
150 g cheddarjuustoa raastettuna
Silppua sipuli ja valkosipuli. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä ja lisää sipulit. Kuullota muutama minuutti. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää ruokakerma hyvin sekoittaen. Lisää kasvis-/kanaliemi, laakerinlehti sekä suolaa ja pippuria mausteeksi. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Pilko parsakaali ja kuorittu porkkana. Parsakaalista voit käyttää myös tyviosan, se antaa hyvää makua. Porkkana kannattaa kuutioida melko pieneksi. Lisää kasvikset keittoon ja kypsennä noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Poista laakerinlehti. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Raasta cheddarjuusto ja lisää se keittoon. Sekoita, kunnes juusto sulaa.
Tarjoile keitto nokareella cheddarraastetta.
Nam, kasvissosekeitot on herkullisia ja siksi pitää tätäkin testata. En ole tainnut koskaan parsakaalia käyttääkään sosekeitossa.
VastaaPoistaJa hyvä kun muistutit että tuon varrenkin voi käyttää. Harmittaa aina kun niin paljon jää siitä käyttämättä. Hyvin voisi sen aina raastaa vaikka leipätaikinaan.
Keitosta tulee vihreämpää jos käyttää pakastettua parsakaalia, tuore jää värittömämmäksi. On mielestäni ihan outoa! Osaakohan joku selittää miksi näin?
VastaaPoistaHanna
Nanne, tykkään kans ihan hirveästi kasvissosekeitoista, yleensä tulee vaan käytettyä niitä samoja porkkanoita ja bataatteja. Enpä ole ajatellutkaan, että varren voisi käyttää myös noin, hyvä idea!
VastaaPoistaHanna, onpa kumma juttu! Luulisi tosiaan että on toisin päin, mutta ehkä pakastus jotenkin erityisesti säilyttää niitä kasvin väriaineita...en tiiä :)
VastaaPoistaTein tätä tänään ja oli kyllä tosi hyvää! Kiitos kivasta blogista, täältä on löytynyt monta suosikkia, mm. Cobbin leivät ja Kesän paras suklaakakku :)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi, kylläpä on kiva kuulla että olet löytänyt blogistani mieluisia ohjeita! Mukavaa talven jatkoa sinulle!
VastaaPoistaVoikohan cheddarin tilalla käyttää halloumia, vai onko liian "tiukkaa"?
VastaaPoistaKokeilisin! Kannattaa olla varovainen silloin suolan kanssa, luultavasti ei tarvii lisäsuolaa yhtään.
Poista