Joskus apukokki pääsee yllättämään. Kaiken jauhelihan, kebabin ja jalapenojen jälkeen hän pyytää eräänä kauniina lauantaipäivänä valmistamaan fenkolikeittoa. "Fenkolikeittoa?", kysyn minä. "Fenkolikeittoa", vastaa hän. "Mutta ethän sinä pidä edes kesäkurpitsasta taikka kukkakaalista?", minä kummastelen. "Niin mutta fenkolista pidän".
Asia selvä. Teimme siis fenkolikeittoa.
Ja hyväähän se oli. Fenkolia tulee aniharvoin käytettyä, ainakaan näin puhtaasti aterian pääosassa. Keiton maku on aromikas ja kermalla pehmistetty. Ihanaa alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi sellaisenaan.
Saa nähdä mitä se apukokki seuraavaksi keksii.
Fenkolikeitto
800 g fenkolia
pieni purjosipuli / puolikas iso
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
suolaa
mustapippuria
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 dl kuohukermaa
Trimmaa fenkolien varret ja kanta pois. Leikkaa fenkolit neljään osaan ja viipaloi lohkot ohuiksi suikaleiksi. Hienonna myös purjo ja valkosipulinkynsi.
Kuullota fenkolia voissa noin 10 minuuttia. Lisää purjo ja valkosipuli ja kuullota vielä viitisen minuuttia. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Mausta mustapippurilla ja aavistuksella suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutaman minuutin ajan.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Kuohkeuta lopuksi sauvasekoittimella. Tarjoile tuoreen leivän kera.
Joutuisin ehkä mittaamaan meidän isännältä kuumeen, jos se joskus ehdottaisi kasviskeiton tekoa! :) Tälläkin viikolla tein itselleni myskikurpitsakeittoa, ja isännälle oli tehtävä jauhelihapizzaa, ettei ihan nälkään näänny.... :D
VastaaPoistaNo ihan samaa mietin kyllä itsekin, kun tän toiveen kuulin, mutta kyllä se ihan täyspäinen oli :D Kerrankin näin!
PoistaHyvännäköistä ja varmasti hyvänmakuista! Täytyy kokeilla! Ei ole oikein aiemmin löytynyt fenkolille mitään käyttötarkoitusta, mutta tässä olis yks hyvä!
VastaaPoistaFenkoli on jäänyt meidänkin keittiössä aika vähälle käytölle, mutta maukas vihannes on, joten ehdottomasti kannattaa kokeilla!
PoistaMinä oon syönyt fenkolia vaan grillattuna. Tämäpä hyvä vinkki käyttöön, pitää testata.
VastaaPoistaOi, grilattu fenkoli! Sitä täytyykin kokeilla heti ensi kesänä.
PoistaMeidän keittiössä käytetään harmillisen harvoin fenkolia. Usein mietin, että tässä asiassa pitäisi ryhdistäytyä ja sitten en kuitenkaan niin ikinä tee. Tämä keitto kuitenkin sai veden kielelle sellasessa mittakaavassa, että luulenpa sen päätyvän meillä kokeiluun :)
VastaaPoistaHienoa, suosittelen kokeilemaan! Tosi harvoin tulee meilläkään ostettua, vaikka niin hyvää onkin. Usein se vaatii sen inspiraatioreseptin, että muistaa lähteä jotain erikoisempaa taas kokeilemaan.
PoistaFenkolia kannattaa kokeilla pastan kanssa - fenkolia, valkosipulia, (sipulia), yrttejä ja mausteita. Spagetin sekaan ja avot.
VastaaPoistaOi, kuulostaa hyvältä! Nykyään fenkoli on kotiutunut meidän jääkaappiin ja se on vakkarijäsen kun teen salaattipohjaa, tuo ihanaa rapsakkuutta ja makua!
Poista