Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Runebergin sydäntorttu



Torstaina juhlitaan taas Ruuneperiä, tuota Suomen kansallisrunoilijaa. Vaikka varsin suuri herkkujen ystävä olenkin, Runebergin torttu ei aiemmin ole ollut mikään minun feivörit leivonnainen. Syön kyllä, jos tarjotaan mutten ehkä osta itse. Jotenkin viime vuosina se on alkanut maistua koko ajan paremmalta, liekö enemmän aikuiseen makuun siis.

Tänä vuonna halusin kokeilla tehdä Runebergin torttuja itse. Helpoimmalta vaihtoehdoilta tuntui tehdä yksi iso torttu eli kakku. Sydänvuoka pääsi siis taas käyttöön. Resepti muotoutui sen mukaan, ettei meiltä löytynyt ruunepereissä yleesä käytettävää punssia eikä myöskään mantelilikööriä tai karvasmantelia. Korvasin nämä omenamehulla sekä piparkakkujen, kardemumman ja hasselpähköinöiden runsailla mauilla. Lisäksi käytin ensimmäistä kertaa intiaanisokeria, joka sopii leivontaan erinomaisesti. Intiaanisokeri on käsittelemätöntä täysruokosokeria, jota käytetään ihan normaalin sokerin tapaan. Sitä voi laittaa aavistuksen enemmän kuin normaalia kidesokeria, mutta tässä tuo kaksi desilitraa riitti mielestäni hyvin myös intiaanisokerille. Voit korvata reseptissä mainitun intiaanisokerin toki ihan tavallisella kidesokerilla tai vaikka laittaa puolet fariinisokeria.

Tortusta tuli tosi hyvää! Saattaapi Runebergin perinneherkku päästä tässä vuosien vielä vierähtäessä ihan lempileivonnaistenkin joukkoon.

Runebergin torttu


200 g voita
2 dl intiaanisokeria
2 kananmunaa
2,5 dl mantelijauhetta
1 dl hasselpähkinäjauhetta
1 dl hienonnettuja piparkakkuja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl omenamehua

kostutus
1 dl omenamehua
1 rkl sokeria

pinnalle
1,5 dl tomusokeria
2 rkl vettä
1 tl sitruunamehua

vadelmahilloa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita kananmunat joukkoon yksitellen. Hienonna piparkakut esim. tehosekoittimella. Yhdistä kuivat aineet eli mantelijauhe, hasselpähkinäjauhe, hienoksi murennetut piparkakut, vehnäjauhot, kardemumma, vaniljasokeri sekä leivinjauhe keskenään. Vatkaa taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja omenamehua.

Laita irtopohjavuoan (halkaisija 18-20 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota vuoka.

Mittaa kattilaan omenamehu ja sokeri. Lämmitä, kunnes sokeri on liuennut mehuun. Valele kostuketta kakun päälle. Kostukkeen määrä tuntuu runsaalta, mutta käytä se vaan kokonaan. Runebergin tortun tulee ehdottomasti olla tarpeeksi kostea.

Valmista pinnan kuorrute. Lisää tomusokeriin vettä varovasti, jotta kuorrutteesta ei tule liian nestemäistä. Mausta tilkalla sitruunamehua. Tee tortun pinnalle vadelmahillosta ympyröitä ja ympäröi ne kuorrutteella.
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Runebergit on huippuja! Tänään just tein eli ajan hermolla ollaan :) En itse tykkää kostutetuista versioista, omani ovatkin rouheisen kuivia. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomennahan se h-hetki jo on! :) Makuja on monia, onneks itse tehdessä voi tehdä just sellasen tortun, joka itselle maistuu.

      Poista

Follow @hellajahoukutus