Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Välimeren kranssileipä



Kun leivän sisään piilottaa juustoja, yrttejä, kasviksia ja mausteita, tulee leivästä itsestäänkin melkein ateria. Kranssileivän sisältä löytyy välimerellisiä makuja, jotka ihan sulavat suussa. Ohjeesta tulee melko iso leipä, joten syöjiä kannattaa olla useampia. Tämä leipä on nimittäin ehdottomasti parhaimmillaan uunituoreena ja lämpimänä. Leivän voi toki syödä myös kylmänä tai lämmittää uudestaan, mutta ihan yhtä muikeaan makuun ei tällöin pääse.

Erinomainen lisuke siis juhlapöytiin ja vaikka jouluksikin. Kranssin pinnan voi koristella siemenin, lesein, pähkinöin tai juustolla. Oma leipäseni kun näyttää tällä lailla "nakuna" ehkä vähän paljaalta ja tylsältä... Onneksi kuori ei kerro kaikkea, vaan sisältä paljastuu ihana yllätys. :)


Välimeren kranssileipä


5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
4 dl grahamjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

täyte
100 g punaista pestoa
150 g juustoraastetta
100 g fetajuustoa
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
kirsikkatomaatteja
1/2 ruukku tuoretta basilikaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon siirappi ja suola. Lisää jauhot pikkuhiljaa, ensin puuhaarukalla ja sitten käsin sekoittaen. Lisää öljy loppuvaiheessa ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota taikinaa peitettynä noin tunti.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli noin sentin paksuiseksi levyksi (20 cm x 40 cm). Levitä päälle pesto, mutta jätä kuitenkin levyn yläosasta pieni kaistale täyttämättä. Ripottele peston päälle juustoraaste, fetajuusto, aurinkokuivatut tomaatit, puolitetut kirsikkatomaatit ja kevyesti hienonnetut basilikanlehdet (käytin itse jääkaapista löytynyttä rucolaa, koska basilikalle oli käynyt niin kuin talvella basilikalle usein käy - se oli nuivahtanut kasaan).


Kääri levy rullalle. Sulje taikinan reuna nyppimällä se sormin kiinni. Nosta rulla leivinpaperin päälle pellille ja muotoile siitä kranssi. Nypi kranssin päät tiiviisti kiinni. Tee veitsellä viiltoja leivän pintaan. Paista leipää 220-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Anna leivän levähtää hetki liinan alla, leikkaa paloiksi ja nauti heti lämpimänä.

QuickEdit
Mona
8 Comments
Share :

8 kommenttia:

  1. Voihan slurpsista miten herkullisen näköiset täytteet! Tällaiset leivät ovat ihania mutta harmikseni niitä tulee kyllä tehtyä aivan liian harvoin!

    Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja täytteitähän voi hyvin varioida maun ja jääkaapin sisällön mukaan. Kyllä tuore leipä on vaan huippuhyvää :)

      Poista
  2. Tosi kiva ohje! Tuon sisään voisi pilottaa ihan mitä vaan täytteitä :)

    VastaaPoista
  3. Toimi hienosti illanistujaisissa! Taisin saada blogillesi tämän ohjeen myötä pari uutta lukijaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Illanistujaisiin tämä istuu varmasti hienosti. Mukavaa joulunaikaa!

      Poista

Follow @hellajahoukutus