Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Vappu maistuu munkkirinkilöiltäLähestyvä vappu innoitti meidät vihdoin ja viimein kokeilemaan ihan itse munkkien paistamista. Vaikka ihana, tuore munkki maistuu totta kai aivan koska tahansa, on vappu jotenkin erityisen munkkimaista aikaa. Munkkitaikina valmistuu helposti ilman valtavia vaivausoperaatioita. Aikaa kannattaa varata kuitenkin taikinan nostattamiseen. Me teimme taikinasta rinkilöitä, mutta toki munkeista voi muotoilla ihan perinteisiä pyöreitä palloja - tai vaikka sydämiä jos siltä tuntuu. :)

Munkkien paistaminen kuumassa öljyssä sujuu vaivattomasti, kun vaan pitää huolta, että öljyn lämpötila ei nouse liian korkeaksi ja käsillä on koko ajan kattilan kansi, jolla mahdollisen rasvapalon saa helpoiten tukahdutettua. Palavaa rasvaa ei koskaan tule koittaa sammuttaa vedellä vaan aina tukahduttamalla. Apukokin sanoin: "Kuumaa öljyä tulee kunnioittaa, muttei pelätä." :D Näillä vinkeillä siis munkkien paistoon! Ja vapun viettoon!

Munkkirinkilät


100 g sulatettua voita
2,5 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 muna
7,5 dl vehnäjauhoja

paistamiseen
7-9 dl rypsiöljyä (tai kookosrasvaa)

pinnalle
reilusti sokeria

Sulata rasva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä alkuun puuhaarukalla ja lopuksi käsin sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.

Suojaa taikinakulho kelmulla ja / tai keittiöliinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12-18 osaan riippuen minkä kokoisia munkkirinkilöitä haluat. Minä tein yhteensä 15 kappaletta ja aika mukavan kokoisia rinkilöitä tuli tällä määrällä. Muista, että munkit paisuvat vielä kohotessa ja paistaessa jonkin verran, joten tee tässä kohtaa vähän haluamaasi kokoa pienempiä munkkeja.

Pyörittele kustakin taikinapalasta käsien välissä pötkö ja nipistä saumakohta tiukasti umpeen. Sisäaukon kannattaa tässä vaiheessa olla n. 3-5 cm, jotta aukko ei kuroudu kohotessa umpeen. Anna munkkien kohota liinan alla. Puoli tuntia riittää, mutta mitä pidempi kohotusaika sen ilmavampia munkkeja tuppaa tulla. Meillä kohoteltiin noin 1,5 tuntia, sen enempää en malttanut odotella. :)


Kaada kattilaan rypsiöljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan kattilan pohjaa. Kuumenna rypsiöljy kattilassa noin 180-asteiseksi. Käytä apuna paistomittaria, mielellään koko paiston ajan. Lämmön voi antaa vaihdella 170-190 asteen välillä, mutta tämän yli tai ali lämpötila ei saisi kovin paljon mennä. Paista munkit kauniin ruskeiksi, noin 1-1,5 minuuttia per puoli. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja anna rasvan imeytyä hetki paperiin.

Koska sokeri tarttuu munkin pintaan parhaiten heti tuoreeltaan, pyörittele rinkilät sokerissa mahdollisimman pian paiston jälkeen. Sokerointi onnistuu esim. ripottelemalla lautaselle reippaasti sokeria ja kääntelemällä munkkia sokerissa ympäriinsä.

-----

Vaikka munkit ovat ehdottomasti parhaimmillaan uunituoreena tai vähintään parin päivän sisällä paistamisestaan, ne voi halutessaan myös pakastaa. Munkit kannattaa pakastaa ilman sokeripäällistä. Kun olet sulattanut munkit, käytä ne kuumassa uunissa muutaman minuutin ajan ja pyörittele tämän jälkeen nopeasti sokerissa.

QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow @hellajahoukutus