Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Virkkaa matto!Aiemmin vinkkailin matonkuteisiin linkittyvästä käsityöinnostani sekä viime syksynä tehtailemistani koreista. Tänä syksynä matonkuteet muotoituivat isoksi, pyöreäksi matoksi, joka päätyi siskolle lahjaksi.

Matonkude on ihanan helppo materiaali aloittelevallekin virkkaajalle. Sillä saa nopeasti näyttävää tulosta aikaiseksi, kun yhden silmukan koko on sen verran iso. Yhdessä illassa valmistuu jo vaikka mitä, mikä innostaa aina vaan jatkamaan ja kokeilemaan erilaisia lopputuloksia. Matonkudetta olen hankkinut Espoon Soukasta Menitan myymälästä. Virkkaan koon 8 koukulla.

Siskolle virkattu matto on halkaisijaltaan noin 110 cm ja sen valmistumiseen meni suurin piirtein viisi iltaa. Tähän mattoon en tehnyt mitään sen kummempia koristeita tai pintoja, vaan perinteistä kiinteää silmukkaa kerros toisensa perään. (Toisin kuin pari vuotta sitten joulupukin konttiin virkkamissani matoissa.) Maton reunoille halusin kuitenkin pienet reunukset ryhtiä tuomaan.

Koitan tässä seuraavaksi taiteilla jonkinlaisen Virkkaa matto -ohjeen, jonka perusteella ihan aloittelijakin pääsee maton virkkaamisen makuun. Jos ei muista, miten ketjusilmukka tai kiinteä silmukka tehdään, niin esim. youtubesta löytyy hyviä, havainnollistavia videoita.


 1. Aloita matto virkkaamalla viisi (5) ketjusilmukkaa ja sulkemalla ne renkaaksi yhdellä piilosilmukalla.
 2. Virkkaa renkaaseen 8 kiinteää silmukkaa.
 3. Ensimmäinen kerros: Virkkaa jokaiseen silmukkaan (joita on siis se kahdeksan) kaksi (2) kiinteää silmukkaa. Eli yllä olevan kuvan tavalla jokaiseen silmukkaan tulisi mahduttaa kaksi uutta kiinteää silmukkaa. Tämän kerroksen jälkeen sinulla on siis 16 silmukan kerros.
 4. Toinen kerros: Virkkaa joka toiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. Ja joka toiseen yksi.
 5. Kolmas kerros: Virkkaa joka kolmanteen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa, muihin yksi.
 6. Neljäs kerros: Virkkaa joka neljänteen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa, muihin yksi.
 7. Viides kerros: Tässä kohtaa voit pitää ns. välikerroksen eli et tee yhtään lisäyksiä vaan virkkaat jokaiseen silmukkaan vain yhden kiinteän silmukan.
 8. Kuudes kerros: Ja nyt taas lisäyksiä eli virkkaa joka viidenteen silmukkaan kaksi, muihin yksi.
 9. 7. kerros: Joka kuudenteen lisäyksiä.
 10. 8. kerros: Välikerros (ei lisäyksiä).
 11. 9. kerros: Joka seitsemänteen.
 12. 10. kerros: Joka kahdeksanteen lisäyksiä.
 13. 11. kerros: Välikerros (ei lisäyksiä).
 14. Tämän jälkeen jatka virkkaamista samaan malliin eli kaksi kerrosta lisäyksillä ja yksi välikerros ilman lisäyksiä.


Huomioi kuitenkin, että kun kerroksia tulee lisää, tämä sääntö ei enää sellaisenaan ihan päde. Sanoisin, että omalla kohdallani viimeistään kerroksen 20 kohdalla poikkesin kaavasta ja lisäilin enää silloin tällöin silmukoita. Viimeiset kerrokset menivät siis välillä ilman lisäyksiä ja välillä lisäillen tuplasilmukan noin joka 20.-25. silmukkaan. Maton kasvaessa kannattaa aina joka kerroksen jälkeen levitellä mattoa vähän lattialle ja katsoa vaatiiko seuraava kerros lisäyksiä vai ei. Jos mattoon uhkaa muodostua kupruja tai reunat käpristyvät liikaa ylöspäin, on silmukoita tullut liikaa / liian vähän. Pienet kuprut tasoittuvat tosin hyvin, kun maton jättää yön yli painon alle sileytymään.

Reunukset:

Virkkaa 8-12 ketjusilmukkaa, riippuen siitä minkä kokoiset reunakaaret haluat tehdä. Tähän mattoon tein 10 ketjusilmukan reunukset. Jos teet selvästi pienemmän maton, kokeile myös alle 8 silmukan reunuksia.

Jos teit 10 ketjusilmukkaa, sulje ne 9-10 silmukan päähän aloituspisteestä piilosilmukalla. Virkkaa uudet 10 ketjusilmukkaa ja sulje taas 9-10 silmukan päähän. Jatka näin, kunnes olet päässyt kierroksen loppuun. Viimeinen reunuskaari ei välttämättä osu juuri sopivasti kymmenen silmukan mittaiseksi, mutta voit kierroksen loppupuolella vähän laskeskella jäljellä olevia silmukoita ja tehdä parista viimeisestä kaaresta hieman pidemmät tai lyhyemmät. Toki, jos olet oikein tarkka, lasket ennen reunusten teon aloittamista koko maton reunan silmukkamäärän ja jaat sen niin, että kaikista reunuksista tulee saman mittaiset. Itse en ollut näin viitseliäs.

Virkkaa vielä kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita kaarien päälle. Sulje viimeinen silmukka piilosilmukalla. Piilota maton alku- ja loppupäät siististi esim. ompeluneulaa apuna käyttäen silmukoiden väliin. Siisti mahdolliset langanpätkät ja kudesolmut. Anna maton tasoittua painon alla yön yli.

QuickEdit
Mona
40 Comments
Share :

40 kommenttia:

 1. Tosi hieno! Täytyykin kipaista Menitan kautta, voisin nimittäin tehdä pöytätabletteja tällä mallilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ohje käy hyvin myös pöytätablettien tekoon, valmistuu vähän nopeammin tosin :)

   Poista
 2. Saat tuon kyllä kuulostamaan tosi helpolta, ehkä en kuitenkaan omilla DIY taidoilla uskalla lähteä kokeilemaan. :D Sinulle on haaste blogissani: http://zubiscorner.blogspot.fi/2013/11/blogiperiaatteeni.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on helppoa, usko pois! Voi aloittaa pikku-matolla tai pöytätableteilla kuten Riitta tuossa yläpuolella. Varmasti osaisit :)

   Kiitos, tartun haasteeseen heti kun kerkeän.

   Poista
 3. Minun matosta näyttää tulevan tosi kupruinen.. N. 7. ekalla kiekalla en tehny yhtään "lisäys vapaata" kierrosta, liekkö siinä syy? Noh, ekaa mattoa vasta kyhään. Koreja tein jo pöpinä, nyt meinasin ylentyä matturiks:) Muuten älyttömän selekee ohje, näin keltanokallekkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mullakin melkoisesti kupruja välillä syntyi, mutta kummasti ne oikenee sitten kun maton laittaa painojen alle suoristumaan. Lisäysvapaita kierroksia saa olla yllättävän monta, joten nyt vaan teet tosi harkitusti enää lisäyksiä. Kyllä siitä hyvä tulee ja voit kohta alkaa kutsua itseäsi matturiksi! :)

   Poista
 4. KIIIITOS niin mahtavasta ohjeesta. Jopa MINÄ onnistuin tekemään hienon maton, kun kolme vuotta sitä olen haaveillut! :)
  Ja kannattaa hyöryttää silitysraudalla viimesenä niin häviää turhat rutut ja tulee upea. Siinä sitä pystyy hiukka muotoileenkin vielä.
  -Ansku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku kommentistasi, kylläpä lämmitti mieltä että ohje on ollut oikeasti avuksi! Ihan helppoahan se on, mutta aloittaminen on aina se vaikein osa. Totta, silitys auttaa varmasti myös suoristamaan mahdollisia ruttuja! Ja käytössä matto suoristuu ainakin viimeistään kun sen päällä tulee jatkuvasti tallusteltua.

   Mukavaa talven jatkoa sinulle ja matolle! :)

   Poista
 5. Moikka! Kysyisin, paljonko sinulla meni tuota kudetta tuon kokoiseen mattoon? Katselin verkkokaupoista, että ontelokudetta ainakin myydään kiloittain...riittäisiköhän 2 kg tuon kokoiseen mattoon?

  -Viikari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Viikari! Näin isoon mattoon (halkaisija 110 cm) meni muistaakseni lähes kolme vyyhtiä matonkudetta, yhden vyyhdin paino yleensä noin 1 kg. Eli vähän enemmän kuin 2 kg varaisin varmuuden vuoksi. Ontelokudetta saattaa mennä vielä vähän enemmän, sillä ainakin omasta kokemuksesta se virkkautuu tiiviimmin kuin perus matonkude.

   Poista
 6. Hei ompa nätti matto! Oon monta vuotta oottanu että saisin jonkun virkkaamaan meille tällaisen, kun itse niin heikot käsityötaidot omistan. Mutta nyt sain inspiksen, kun äiti aikoi opettaa näitten sun ohjeiden perusteella ihan kädestäpitäen :D kiitos siis kovasti! Mitä matonkudetta sinulla tuo siis on, asun pohjoisessa, joten netin kautta kuteet pitäs tilata? Osaatko arvioida mitä menis sellaseen 120cm halkaisijan kokoseen mattoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni! Kiva, että virkkausinspis on iskenyt! :) Olen varma että osaat tehdä maton, en ole itsekään mikään kovin kummoinen käsityöihminen, mutta matonkuteen virkkaaminen on ollut juuri sopivan simppeliä puuhaa. Olen käyttänyt matossa ihan tavallista matonkudetta, "matonkude" sanan googlaamalla varmasti löytyy monia nettikauppoja, joista tilaaminen onnistuu. Esim.: http://www.texomer.com/index.php/verkkokauppa/matonkuteet/kotimainen-vaerjaetty-detail, http://www.bordomonte.fi/Tuotteet/Tarvikkeet/Matonkude. Tuossa aikaisemmassa kommentissa arvioinkin jo vähän, kuinka paljon matonkudetta mattoon meni, eli ottaisin 120 cm mattoon noin 3 kiloa matonkudetta. Onnea ja virkkausintoa!! :)

   Poista
 7. Hei ja kiitos virkatun maton ohjeesta, jonka mukaan tälläinen aloitteleva maton virkkaajakin onnistui :)! Sain juuri ekan mattoni valmiiksi ja hyvä tuli...alle viikossa! Innostuin tästä niin paljon, että menen ostamaan lisää kudetta ensi viikon alussa...tähän jää kirjaimellisesti koukkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mahtavaa kuulla että olet innostunut virkkaamisesta ja ohjeesta on ollut apua! Nyt ei muuta kuin mattotehtailemaan! :)

   Poista
 8. Juu ja tein eilen jo kolme erikokoista koria...niistä tuli myös loistavat :)! Huomenna kudeostoksille!!!

  VastaaPoista
 9. Heippa! Minäkin innostuin virkkaamaan, vaikka viime kerrasta on jo lähes 20 vuotta :) Onko vain vinkkiä siihen, että mistä tiedän, milloin kokonainen kierros on mennyt? Aloituslangan päätä on hankala seurata, kun lisäyksiä ja kerroksia alkaa kertyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että virkkauskärpäsen purema on iskenyt sielläkin! En oikein mitään parempaa vinkkiä osaa sanoa kuin tuon aloituskohdan seuraaminen. Takapuolelle muodostuu mielestäni sellainen hento viiva kierrosten lisäyskohtaan, jos oikein tarkkaan katsoo. Voit myös käyttää vaikka nuppineulaa aloituskohdan merkitsemisessä ja siirtää sitä aina ylöspäin kerrosten lisääntyessä. Eikä se sitten kerrosten kasvaessa enää niin kovin tarkkaa ole pysyykö ihan tarkaan kerrosten laskuissa mukana...

   Poista
  2. Itse pujota muutaman kierroksen jälkeen aloitus kohtaan erivärisen kankaanpalan merkiksi. Erottuu hyvin lopuksi otan sen toki pois :)

   Poista
 10. Kiitos selkeästä ohjeesta. Teen mattoa räsymattotyyliin, kun siivosin vaatekaappia ja sieltä löytyi monta pois heitettävää t-paitaa, joista leikkasin kudetta. Näin tulee samalla kierrätettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, aika on kulunut vauvanhuurussa kuin siivillä ja blogi on jäänyt odottelemaan! Kuulostaapa hyvältä tuo t-paitakude! Ihanaa kun voi hyötykäyttää poisheitettäviä vaatteita, matosta tulee varmasti tosi upea.

   Poista
 11. Iso kiitos ohjeesta! Viime vuonna tein jo yhden maton ohjeesi mukaan ja nyt oli pakko etsiä ohje uudelleen uutta mattoa varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin pahoittelut sinulle, että kommentoin takaisin näin jälkijunassa. On niin kiva kuulla, että ohjeesta on ollut hyötyä ja matonvirkkausiloa koetaan muuallakin. :) Paljon intoa tuleviin mattoprojekteihisi!

   Poista
 12. Hei jee! Kiitos!! Tämä on ensimmäinen ohje jonka (ok pienien alkuvaikeuksien kautta) TAJUSIN ja nyt minä virkkaan elämäni ensimmäistä mattoa! En ole ikinä osannut mitään virkata ja aiemmin saadut ohjeet olivat todella sekavia. Mahtavaa!! Kiitos :)
  Jos annat luvan niin voisin linkittää tämän omaan blogiini. Tämä vaan on just niin hyvä ja selkeä ohje!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Oi kun kiva, että ohje oli selkeä ja helppotajuinen! Ja ilman muuta saat linkittää ohjeen :)

   Poista
 13. Mahtavan helppo ohje!! Ihka eka pyöreä mattoni valmistui tällä ohjeella, ja voisin sanoa lopputulosta onnistuneeksi. Pitänee hommata kudetta lisää ja jatkaa virkkausta joku toinen päivä. Koreja on jo läjäpäin tehtynä :D tää kyllä niin koukuttaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin, ei yhtään vaikeaa tämä maton virkkaaminen vaikka niin voisi ensialkuun kuvitella! :) Iloista virkkausintoa jatkoon ja kiitos kun kommentoit!

   Poista
 14. Hei ja kiitos helposta ohjeesta! Olen ensimmäistä kertaa virkkaamassa mattoa ja tämä ohje tuntui helpolta. osaisitko neuvoa minua kun olen nyt tehnyt 11 kierrosta ohjeen mukaan ja nyt reunat uhkaa nousta. Mistä tiedän onko liikaa vain liian vähän lisäyksiä? Mahtaako käsiala vaikuttaa asiaan kuinka paljon? Minusta ainakin tuntuu että teen aika tiukkaa tavaraa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsiala voi todellakin vaikuttaa. Jos reunat uhkaavat noista, tee seuraaviin kerroksiin vaan enemmän lisäyksiä ja välikerroksia harvemmin.

   Poista
 15. Etsiskelinkin virkatun maton ohjetta! Onneksi löysin blogisi, ohjeitasi on helppo seurata. Alku on nyt hieman koppurainen, voiko syynä olla virkkuukoukun koko, vai suoristuuko itsestään? Teen numerolla 7. Kiitos ohjeesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Vilma! Kiva että löysit ohjeen ja se on ollut helppokäyttöinen! Matto helposti kupristuu tosiaan välillä, mutta uskon että suoristuu kun pääset pidemmälle. Voi olla, että sinulla on vähän kireämpi käsiala eli voit koittaa vähän löysentää sitä.

   Poista
 16. Onko youtubessa missään suomen kielistä ohjetta? Todellako olen näin tumpula?
  Virkkaamista vasta opettelen...opinkohan koskaan
  T: Milana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Milana! Noiden silmuikoiden teko-ohjeet löytyvät tosiaan youtubesta, kirjoita hakukenttään ketjusilmukka / kiinteä silmukka. Myös virkkausohjeita näyttää löytyvän, kokeile eri hakusanoja kuten virkkaaminen / virkkaus. Tsemppiä, kyllä varmasti opit! :)

   Poista
 17. Kyllä on hyvä ohje teen itse tästä ohjeesta mattoa ekaa kertaa ja onnistuu kyllä hyvin

  VastaaPoista
 18. Opettelin virkkaamaan isoäidin neliöitä ja kiva kun löysin tämän matto ohjeen niin uskon onnistuvani koska perussilmukat jo osaan.

  VastaaPoista
 19. Tällä ohjeella teen juuri mattoa. Hyvännäköinen tulee mutta hiukan kupruinen. Toivottavasti suoristuu. Oon tehnyt ihan ohjeen mukaan kun en muuten tajua miten paljon pitäisi lisätä silmukoita ja milloin ei. Suht helppo ohje, jonka mukaan tämmöinen aloittelija voi harjoitella. Mimmoisen painon alla annoit maton olla? 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kuprut suoristuu kyllä aika hyvin kun pidät tosiaan painon alla ja vielä silität kun valmis. Laitoin isoja kirjoja / kirjakasoja painoksi eri puolelle mattoa.

   Poista
 20. olen 11v ja rupesin tekemään tätä mattoo ja onnistu ja ihan ekankerran kokeilin virkkaa ja kyllä tätä ohjetta pystyis käyttää pöytätablettina. XD

  VastaaPoista
 21. Tosi kiva kuulla, ja hienoa että onnistui heti ekalla kerralla! Oon itse asiassa ite tehnyt tällä ohjeella pöytätabletit, hyvin onnistuu mutta kannattaa vaan varmistaa että käyttää mahdollisimman ohutta kudetta. Muuten on hankala käyttää astioiden alla, jos on tosi paksut tabletit.

  VastaaPoista

Follow @hellajahoukutus