Vieläkö muistatte muutaman kuukauden takaisen To Cook -listani? Hihii, voin taas ylpeänä ruksia yhden uuden asian listalta pois.
Tein nimittäin Vierumäen viikonloppuna nauttimastamme sitruuna-mascarponerisotosta innostuneena elämäni ensimmäistä risottoa. Ja olin niiiiin iloinen ja ylpeä, kun sain sen onnistumaan! Ohjeen bongasin Kodin kuvalehdestä, mutta jotta perheen lihansyöjäkin saatiin houkuteltua vihreän risoton pariin, lisäsin ohjeeseen myös hieman pekonia.
Ainahan risottoon parit pekonisiivut passaa, eikö?
Vihreä risotto pekonilla
4 hengelle1 pieni sipuli
350 g (noin 4 dl) arborioriisiä
1/2 dl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
noin 1 l kuumaa liha- tai kasvislientä
1/2 sitruunan mehu
1-2 dl vastaraastettua parmesaania
3 rkl voita
suolaa ja mustapippuria
1 pkt pekonia
400 g vihreitä kasviksia, kuten herneitä, herneenpalkoja tai edamamepapuja
1 dl hienonnettuja yrttejä, kuten ruohosipulia ja lehtipersiljaa
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä muutama minuutti keskilämmöllä pannulla öljyssä. Lisää riisi ja paista käännellen, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Kaada pannulle viini ja sekoittele, kunnes viini imeytyy riisiin.
Ja sitten lähdetään hommiin! Pidä risottopannu keskilämmöllä, ei liian kuumalla. Lisää joukkoon kuumaa liha- tai kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoittele ja kääntele rauhassa ja lisää seuraava kauhallinen aina vasta kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Tämä vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa - lasillinen viiniä on hyvä ottaa kaveriksi tähän hommaan :)
Laita tässä välissä pekonit paistumaan joko toiselle pannulle tai uunivuokaan n. 200-asteiseen uuniin. Keitä kattilassa kasvikset vähässä, suolalla maistetussa vedessä. Herneet ja palot kypsyvät noin 2-3 minuutissa. Valuta vesi pois ja mausta suolalla ja pippurilla. (Pekonien ja herneiden valmistus on tosin hyvä delegoida apukokille, sillä itsehän olet tiiviisti kiinni risoton sekoittelussa. Toinen käsi kauhalla ja toinen viinilasilla.)
Kypsennä vielä koko ajan sekoitellen muutamasta minuutista viiteentoista minuuttiin, riippuen siitä miten nopeasti olet lihaliemen saanut riisin joukkoon imeytettyä. Maista risottoa kypsennyksen loppuvaiheessa. Riisissä saa olla vielä hieman purutuntumaa jäljellä. Kypsä risotto on löysähköä, ja riisinjyvät ovat vielä erillään.
Lisää kypsään risottoon sitruunanmehu, parmesaani ja voi. Mausta pippurilla ja suolalla (liha- ja kasvisliemi ovat valmiiksi suolaisia, joten suolan määrää kannattaa maistella).
Yhdistä risoton joukkoon kasvikset sekä hienonnetut yrtit. Lusikoi lautaselle ja asettele päälle vielä muutama pekosiivu ja iso kasa raastettua parmesaania.
Nauti herrrrrkullisen valkoviinin kera!!
Pekoni sopii lähes kaikkeen ;) kiva risottoresepti! meillä ei olekaan risottoa syöty sitten.. apua, viime alkusyksyn!pitää ottaa vahinko takaisin.
VastaaPoistaMeillä tämä oli ihkaensimmäinen risottokerta. Mutta ei kyllä viimeinen!
PoistaPikku pekonit on aina paikallaan.. Hyvän näköistä herkkua!
VastaaPoistaJuu kiitos!
PoistaJa kiitos kuvavinkeistä, tähän tuli vielä himpun verran liian iso kuva ehkä, mutta ainakin sain ne nyt saman levyisiksi :)
Eipä mitään! Hyvä että selvis!
PoistaMeillä on yleensä jatkuva risottoputki päällä, mutta tämä olisi uusi tuttavuus. Ja ei pekoni ruokaa pahenna ;-)
VastaaPoistaEiköhän mekin saada jonkinmoinen putki tästä startista aikaiseksi! :)
PoistaAi ja voi!! Tosi hyvä risotto-ohje!
VastaaPoistaTää oli ihan superhyvää ja juuri sopivan kesäistä näihin keleihin!
PoistaLöysin tämän reseptin googlaamalla ja olen tehnyt tätä nyt pari kertaa. Todella hyvää! Voisitko päivittää vielä ohjeeseen, että missä vaiheessa sitruunamehu kannattaa lisätä, koska nyt se meinaa aina unohtua, kun sitä ei mainita muualla kuin ainesosaluettelossa.
VastaaPoistaKiva kuulla, että olet tykännyt! Oho, no niinpäs onkin unohtunut, käyn päivittämässä sitruunan myös itse ohjeeseen, kiitos huomiosta!
Poista