Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Pulleat pitaleivät



Näiden pitaleipien tarina lähtee viime keväältä Lauttasaaren ystävien illanistujaisista. Emäntä H oli kattanut aivan huippuhyvän falafel-noutopöydän, johon kaikki vieraat ihastuivat. Itsetehdyt pitaleivät olivat pöydän kruununa ja niiden kanssa nautittiin vaikka mitä ihania sooseja ja täytteitä. Illan jälkeen pöydän antimia on muisteltu monasti kaihoten. (Illan aikana muuten myös tuhottiin juomapelin hurmoksessa yksi valkoinen matto punaviinillä, mutta ei siitä sen enempää...)

Seuraavaksi pitaleipiä täytteineen väkerrettiin uuden vuoden aattona Vantaan ystävien luona ja ihastuttiin taas kerran. Emäntä E teki tsatsikia, pojat pyörittelivät tulisia lihapullia ja tarjolla oli ties mitä chilikastikkeita, fetaa, salsaa... Ja taas pelattiin juomapeliä, mutta ei siitäkään sen enempää.

Viimeisimmät pitaleipäkokeilut (ilman juomapeliä) teimme kotosalla pari viikkoa sitten perjantaiherkuksi. Ihastumista oli edelleen ilmassa. Pitaleipien reseptin bongasin maku.fi:stä.


Pitaleivät


8 kpl

3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
7 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy sekä jauhot vähitellen. Alusta taikina kimmoisaksi ja sileäksi.

Jaa taikina jauhoitetulla pöydällä kahtia, pyöritä taikinapalat palloiksi ja kohota niitä peitettyinä 20 minuuttia.

Laita kahdelle uunipellille leivinpaperia ja ripottele niille jauhoja. Jauhojen tarkoituksena on estää leipää tarttumasta leivinpaperiin ja näin ne pääsevät kohoamaan vapaasti pulleiksi ja ontoiksi leipäsiksi.

Jaa kummatkin taikinapalat neljään osaan (yhteensä siis kahdeksan taikinapalloa). Kauli taikinapallot noin 15 senttisiksi letuiksi ja nosta uunipelleille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puolisen tuntia.

Kuumenna uuni 275 asteeseen. Paista pitaleipiä noin 7 minuuttia, yhtä pellillistä kerrallaan. Pyyhi tai koputtele valmiista leivistä ylimääräiset jauhot pois.


Ihanan muhkeiksi ja pulleiksi kohonneet pitaleivät täytimme tulisilla lihapyöryköillä (jotka itse asiassa eivät olleet nyt lainkaan tulisia tai edes kovin makuisia, olen välillä aivan surkea maustaja!!), tuoreella tomaatti-paprika-lime-salsalla, salaatilla sekä vakioherkullamme, fetakastikkeella.

Fetakastiketta olen mainostanut ennenkin, mutta koska se on vaan niin hyvää, niin kerrataanpa vielä kerran ohje! :)

Maailman paras fetamössö


1 pkt kermaviiliä
1 pkt fetaa (esim. Apetinan pakettifeta käy erinomaisesti)
1 valkosipulinkynsi

Kaada kermaviili kulhoon ja murenna feta joukkoon. Purista sekaan valkosipulinkynsi. Muussaa seos haarukalla tasaiseksi mössöksi (toki muutamat fetasattumat ovat ihan sallittuja).

-----

Tällaisin eväin viikonloppuun! Me suuntaamme rapakon taakse lyhyelle viikonloppureissulle, joten ensi kerralla sitten Tukholman kuulumisia.
Herkullista viikonloppua!!

QuickEdit
Mona
8 Comments
Share :

8 kommenttia:

  1. Tuota sun fetamössöä pitääkin kokeilla pian! Hyviltä näyttävät pitaleivät. Hauskaa vkloppureissua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ollut bravuurina jo useamman vuoden ajan ja käy ihan kaiken kanssa: salaattien kanssa, dippinä, uuniperunan kera ymsymsyms.

      Aurinkoista viikonloppua!! :)

      Poista
  2. Heippa,

    Oletko kokeillut maustaa lihapullia joskus sweet chili kastikkeella...tulee ihan sika hyvää! Laitan siis lisäksi mausteeksi paprikaa, suolaa, pippuria ja joskus grillimaustettakin, mutta siis lisäksi loraus sweet chili kastiketta...tulee ainakin makua!

    -Jenni-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itse asiassa tuli mieleen, kun ostin viime viikolla sweet chili -pullon jauhelihakeittoa varten ja keitosta tuli erittäin maukasta ja tulistakin. Täytyy kokeilla sitä pulleroihin seuraavaksi! :)

      Poista
  3. Olisi tarkoitus tehdä tänään seitan-iskenderiä, joten piti tulla kaivamaan tämä sun blogista bongaamani pitaleipäresepti. Hyvältä vaikuttaa myös tuo fetamössö ja ajettelinkin tuunata jogurttikastiketta tänään fetalla. Mulla on myös itselläni fetamössöbravuuri, johon tulee turkkilaista jogurttia, valkosipulia, paprikaa pieneksi pilkottuna sekä Arlan fetakuutio. Toimii joka kerta ja oikeastaan mihin vaan yhdistettynä! Tehtiinpä kerran mössön jämistä piirakkatäyte :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika samanlaiselta vaikutaa sun fetamössö, kermaviiliä voisimme mekin joskus varioida turkkilaisella jugurtilla. Ja paprika sopii joukkoon varmaan oikein hyvin! Meillä fetamössö on noussut varsinaiseen kulttimaineeseen, aina välillä kokeillaan jotain muita sooseja mutta päädytään kuitenkin tähän samaan vanhaan, parhaaksi havaittuun. :)

      Toivottavasti pitat onnistui hyvin! :)

      Poista
  4. Fetamössö on ollut The Kastike meillä pian 15 vuotta, tuohon ohjeeseen lisätään vielä mustapippuria rouheena. Oli aikanaan Pirkka-lehdessä resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että joku muukin palvoo tämän herkun perään! :) Alkuperää en tiennytkään, on ollut niin kauan jo käytössä meidänkin keittiössä.

      Poista

Follow @hellajahoukutus