Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

SushihimoMuutettuani kolmisen vuotta sitten pääkaupunkiseudulle pääsin uuden työn myötä tutustumaan sushin saloihin. Turkulaisena "landelaisena" en ollut lainkaan sinut tämän japanilaisen herkun kanssa, vaan raa'an kalan syöminen tuntui lähinnä naurettavalta ajatukselta. Uusissa työkuvioissa en kuitenkaan kehdannut kieltäytyä ehdotetusta sushilounaasta, ja silloinen kokemus on ollut elämää mullistava.

Kuten usein sanotaan, sushin maistaminen vaatiin n. 3-5 totuttelukertaa, jonka jälkeen oletkin jo koukussa. Minun kohdalla asia meni juuri näin. Ensimmäisellä maistelulla huomasin, etteivät kauhukuvani raa'asta kalasta olleet lainkaan niin kamalia kuin olin kuvitellut, vaan soijan ja wasabin yhdistelmä yllätti positiivisesti ja sain hämmästyksekseni 6 kpl sushiannoksen syötyä. Seuraavalla kerralla voin sanoa sushin maistuneen jo hyvälle ja kolmannella kerralla se sitten iski. Sushihimo.

Nykyään joudun lääkitsemään tätä riippuvuuttani säännöllisin väliajoin, mielellään vähintään kerran kuukaudessa. Helsingin sushiravintolat alkavat olla jo tuttuja, mutta erittäin hyvä vaihtoehto kukkaron nyörejä kiristäessä on myös itse tehty sushi.


Omien sushikokkailujen taustana on ollut Pastanjauhannan Sushin perusteet -ohje, jonka oppeihin tässäkin viittaan. Sushissa kaiken a ja o on riisi, muuten täytteet voivatkin olla melko lailla omien mieltymysten mukaiset.

Sushi
(määrät ovat per syöjä, joten kerro seurueen lukumäärän mukaan)

100-150 g  (myös puuroriisi välttää, jos sushiriisiä ei ole tarjolla)

2 rkl japanilaista riisietikkaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa

Huuhtele riisi esim. siivilässä juoksevan veden alla, kunnes läpi virtaava vesi on kirkasta. Riisiä voi puristella / sekoittaa varovasti käsin, jotta se puhdistuu nopeammin. Siivilöi lopuksi riisi kuivaksi ja anna seistä mielellään noin tunnin verran.

Laita riisi syvään kattilaan ja lisää 1,5-2 dl vettä (per riisiannos). Käännä levy täysille ja laita kansi päälle. Kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä hieman ja keitä 5 minuuttia. Käännä sen jälkeen lämpö minimiin ja hauduta kymmenisen minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt. Ota kattila tulelta ja anna riisin jäähtyä hetken.

Kun riisi jäähtyy, voit valmistaa etikan. Sekoita pienessä kulhossa riisietikka, sokeri ja suola, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet seokseen. Liukenemista voit auttaa lämmittämällä kulhon pohjaa kämmenelläsi ja painelemalla varovasti sokeria ja suolaa kulhon pohjaa vasten.

Laita riisi laakeaan astiaan ja ripottele etikkaseos riisiin. Kääntele riisiä varovasti lastalla, jotta etikka sekoittuu tasaisesti. Japanissa riisiä jäähdytetään tässä vaiheessa perinteisesti viuhkalla, mutta kotioloissa tuulettaminen käy varsin hyvin myös esimerkiksi jollain lehdellä. Pääasia on, että riisi on kokonaan jäähtynyt ennen kuin varsinaiseen sushien valmistamiseen ryhdytään.

Koska itse olen enemmän makien ystävä, meillä keskitytään yleensä sushien rullailuun. Makisushin kasaaminen aloitetaan merilevälevylle (kiiltävä puoli alaspäin), jonka alla voi käyttää rullaamisapuna asiaan tarkoitettua bambumattoa. Matto ei kuitenkaan ole välttämätön vaan rullailu onnistuu ilman sitäkin. Levitä merilevälevyn päälle ohut kerros riisiä (noin 1 cm). Voit kostuttaa kädet kylmällä vedellä niin puuromaisen riisin tasoittelu onnistuu paremmin. Jätä levyn yläreunaan pari senttiä tyhjää tilaa, niin riisi ja täytteet eivät pursua rullasta yli.

Painele rullan alalaitaan (muutamia senttejä laidasta ylöspäin) pieni vako ja levitä siihen ohut kerros wasabi-tahnaa. Wasabin kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se on todella voimakasta. Pieni määrä siis riittää. Laita rullan alalaitaan haluamaasi täytettä ohuena suikaleena. Makiin voi rullailla vaikka minkälaisia täytteitä, mutta perinteisimpiä japanilaisia ovat ainakin

- kurkku
- avokado
- lohi
- katkarapu
- tonnikala

Meillä suositaan usein kurkku- porkkana-jääsalaatti-katkarapu -yhdistelmää. Lisää maustetta voit hakea vaikka majoneesilla tai Philadelphia-juustolla. Pyöritä levy täytteiden asettelun jälkeen tiukalle rullalle ja leikkaa rulla 2-3 cm paksuisiksi viipaleiksi. Terävä, kylmässä vedessä kostutettu veitsi, auttaa pitämään palojen reunat terävinä ja siisteinä.

Jos sushit joutuvat odottamaan syömistä hetkenkin, laita ne jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Tarjoiluun sitten hyvää soijakastiketta sekä wasabia ja ahhh, nautinto on valmis!
QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow @hellajahoukutus