Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Ensimmäiset maistelutSosekokeilut ovat startanneet! Tervetuloa lentävät lusikat, sottuiset suunpielet ja tahmaiset tassut!

Vauvan kiinteiden ruokien aloitus on jonkinasteista salatiedettä, sanon minä. Virallisten ohjeistusten mukaan vauvaa on hyvä täysimettää kuuden kuukauden ikään saakka, mutta samalla neuvotaan, että kiinteitä ruokia kannattaa alkaa maistelemaan 4-6 kk ikäisenä. Öööö, siis täysimetänkö vai annanko soseita? Neljäkuukautisneuvolassa otin asian esille ja kysäisin innokkaasti, että mites ne kiinteät ruoat, joko aloitetaan. Neuvolatäti (ei vakkaritätimme vaan poikkeuksellisesti eräs toinen) katsoi minua hölmistyneenä ja tokaisi tiukasti: "Onko sinulla jotain syytä aloittaa jo soseet?" "-No ei kai, muttakun olin kuvitellut että tässä pian...pitäisi alkaa...vähän...maistelemaan", minä sopersin koko ajan heikkenevällä äänellä. "-Ei 4-kuukautiselle ole mikään tarve alkaa antamaan soseita, jos rintamaidolla kasvaa noin hyvin", totesi neuvolatäti. No se siitä, jatketaan siis täystissittelyä vielä kuukausi, tuumin.

5-kuukautisneuvolassa olimme saaneet juuri ja juuri tervehdykset heitettyä ja mitä kuuluu -lauseet vaihdettua, kun neuvolatäti (tällä kertaa oma vakituinen tätimme) jo kysäisi, että jokos olette aloittaneet kiinteiden maistelut. Minä siihen selitin, että "viime kerralla sain vähän sellaisen kuvan, että vielä ei tarvitse kun tuota rintamaitoa niin hyvin riittää". -"No mutta nyt sitten vaan reippaasti maistelemaan, kyllä nyt on jo aika", totesi vakkaritätimme ja kehotti lisäämään nopeallakin tahdilla uusia makuja ja maistelukertoja vauvan ruokarytmiin.

Että ymmärrä tuosta nyt sitten. 4-kuukautisneuvolassa olin aivan liian aikaisessa asian kanssa, mutta 5-kuukautisneuvolassa tuli jo olo, että mitenkä me näin myöhään vasta aloitetaan kiinteiden maistelut. Huono äiti -syndrooma ilkkui päässäni, että vauvanihan lähestulkoon nääntyy nälkään, kun on joutunut pelkällä rintamaidolla elämään viime viikot.


Nyt on kiinteiden maistelu siis meillä aloitettu ja ensimmäiseksi mauksi valikoitui porkkana. Sose on maistunut neidille yllättävän hyvin, suu avautuu jo lusikan lähestyessä ja porkkanaa mussutetaan suhteellisen neutraalilla ilmeellä. Osa soseesta purskahtaa ulos suusta, mutta pari lusikallista näyttäisi päätyvän mahaankin saakka. Seuraavaksi ajattelin testata perunaa ja sitten ehkäpä kukkakaalia ja bataattia. Kasvissoseet haluaisin tehdä ainakin näin aluksi pääasiallisesti itse ja luottaa kaupan valmisruokiin vain reissu- ja hätätilanteissa. Ensi viikolla lisäämme päivärytmiin toisen ruokailukerran, jolla maistellaan sitten hedelmäisiä soseita. Niissä mennään varmaankin enemmän kaupan soseilla. Kehuja ja vinkkejä hyvistä soseista otetaan ilolla vastaan!

QuickEdit
Mona
10 Comments
Share :

10 kommenttia:

 1. Ihme touhuja neuvolassa :/
  Vauva kyllä pärjää pelkällä maidolla sinne 6kk ja ylikin ihan kevyesti, mutta soseita suositellaan antamaan ja maistelemaan siksi, että lapsi tottuu ruuan suutuntumaan ja makujen vaihteluun. Aikaisessa vaiheessa tämä on helpompi toteuttaa kuin vaikka 7kk ikäisestä ylöspäin. Myös kiinteiden ruokien aloittamisella näkee josko lapsi on sittenkin allerginen jollekin. Siksikin suositellaan kiinteiden aloitusta rauhassa.

  En ymmärrä miten tässä maassa hysterisoidaan lastenhoitoa neuvolan suunnalta. Luodaan se HuonoÄiti-fiilis äideille, jos ei nyt sitten se oma pikku pullero olekaan sen kyseisen terkkaritädin ohjeiden mukaisesti elävä yksilö. Tämä on siis yleistys, ei suinkaan hyökkäys teidän neuvolaa kohtaan. Ainakin minusta, äitiblogien lukijasta, tuntuu hyvin vahvasti juuri tältä. Toki omatkin neuvolakokemukset on tätä tukemassa, mutta järkyttävää huomata ettei ole ainoa! Kun luulisi neuvolan olevan tukemassa äitiydessä ja vanhemmuudessa, mutta sieltä saakin sitten hormoonihuuruissaan pahan mielen siinä sivussa. Ei kiva.

  Me aloitettiin alkuun ihan perus mustikkasoseella ja ruusunmarjalla. Perunat ja porkkanat tuli myöhemmin, kun ei se meidän ipana suostunut syömään niitä ekana. Eipä sillä, ihan normaalisti se nykyisin syö.

  Se kannattaa ehkä muistaa, että banaani kovettaa vatsaa. Jos on jo valmiiksi vatsaongelmia, niin ei ehkä kannata aloittaa banaanilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän erikoista se kieltämättä on, kun on huomannut että ihan erilaisia neuvoja tulee eri neuvoloista ja vieläpä samasta neuvolasta mutta eri neuvolatädeiltä. Ja kun nyt ensimmäinen lapsi on kyseessä, niin monta kysymystä tulee mieleeen, johon mielellään saisi ns. "virallisen" suosituksen. Toki jokainen lapsi on erilainen ja kannatan maalaisjärjen ja oman äidinvaiston käyttämistä. Sillä mennään meilläkin monessa asiassa, enkä edes viitsi kaikkea neuvolan kautta konsultoida. :)

   Hyvä huomio tuo banaani, odotellaan ehkä hetki ennen kuin sitä maistellaan!

   Poista
 2. Oi miten aika rientää, siellä on kiinteitä maistellaan! Me aloitettiin vasta siinä 6kk iässä, täysimetin 5 kk ikäiseksi asti jonka jälkeen poitsu sai korviketta kuukauden. Siinä oli kaikenlaisia mystisiä vatsaongelmia, niin ei haluttu sekoittaa pakkaa kiinteillä. Kiinteiden aloitus sujui oikein hyvin, poitsu oli ihan innoissaan syömisestä. Mutta hauskaa kyllä seurata ilmeitä kun antaa jotain uutta, ovathan ne varmasti omituisen makuisia aluksi. Meillä todella kovia hittejä olivat "herkkusoseet", joissa on rahkaa mukana. Myös imutettavat soseet olivat suosittuja ja käteviä pitää mukana, itse asiassa ne toimivat meillä eväinä välillä edelleenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta, ihan älyttömän nopeasti mennyt nämä 5 kuukautta! Tälleen mutu-tuntumalla tuntuu, että tämä reilu viiden kuukauden ikä oli ihan hyvä aika aloittaa meillä, neiti on aika innokas jo maistelemaan ja ymmärtää mussuttaa ruokaa kun lusikan työntää suuhun. Peruna ei tosin ollut niin kova hitti kuin porkkana. :) Odotan jo kun pääsee antamaan noita marjaisia ja hedelmäisiä soseita, ne uppoo varmasti. Imutettavista soseista oon kuullu joo kehuja, niitä täytyy hankkia.

   Poista
 3. Siisti vauva vielä, ei roiskeita! Mulla on vanha kuva jossa porkkanasosetta on tukassa, olkapäillä, koko syöttötuoli klähmättynä, puhemattakaan ympäristöstä... teki mieli siirtää syöttötuoli kylppäriin :)
  Ihana kaulalappu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä onneksi, heh! :) Tosin kätöset menevät jo sujuvasti suuhun soseen kanssa. Odotetaan hetki, niin eiköhän meilläkin tohon kokonaisvaltaisempaan sotkemiseen päästä :D

   Kiitos, kaulurin merkki on Elodie Details. <3

   Poista
 4. Bataatti. Makeampi ja ravintorikkaampi kuin perus peruna. Meillä ainakin toiminut molemmilla hyvin. Esikoinen oli tasan puolivuotias kun ensimmäisen kerran jotain kiinteetä maistoi ja toinen 6kk ja 3päivää. Nyt 8+ kuisena tykkää kookosmaidolla maustetusta risotosta, kun taas kohta kolmivuotias syo täysin samaa ruokaa kuin me aikuiset, oli kyseessä sitten sushi tai suomalainen maksalaatikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bataattia taidetaan testata seuraavaksi. Äiti ainakin tykkää, niin toivottavasti pikkukokkikin :) Hyvältä kuulostaa teidän pikkuisten ruokamaut. Kannatan ehdottomasti tuota, että koitetaan opettaa lapset syömään sitä samaa mitä aikuisetkin, ei vaan niitä nakkeja ja muusia. )

   Poista
 5. Meillä 4,5 kk ikäinen tyttö ja rintamaidolla elää. Kerran päivässä olen maistattanut porkkana ja parsakaali soseita (porkkana maistuu hyvin, parsakaali ei). Meille tosiaan sanottiin kans että ei ole pakollista kun kasvaa rintamaidolla niin hyvin, mutta hyvin voi alkaa maistattamaan niin tottuu suutuntumaan ja eri makuihin, sekä saa rauhassa harjoitella mitä se syöminen on. Ja suositeltiin ensin kasvissoseita ettei tottuisi ensinmäisenä makeisiin hedelmä/marjasoseisiin. Mutta täytyy kyllä myöntää, että kun imetys sujuu hyvin, niin laiska kun olen niin on huomattavasti helpompaa imettää kuin ensin tehdä soseet, lämmittää ne oikean lämpöiseksi, syöttää ja siivota sotkut. :D Mutta itse tykkään että tuo kerran päivässä maistatus on ihan mukava ohjelmanumero, ja jos ei jaksa niin sitten mennään maidolla koko päivä. Itse olen tehnyt soseet ja pakastanut niitä silikonijääpalamuotteihin, joista olen ne sitten siirtänyt rasiaan. Pakkasesta on sitten helppo ottaa tarvittava määrä ruokaa. T:J3nn1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama viikko soseilua takana ja täytyy yhtyä kyllä tuohon imetyksen helppouteen. Jos ollaan jossain reissun päällä poissa kotoa, pitää aina miettiä että onhan soseet mukana, missä sitä lämmittää ja syöttää jne. Mutta neiti tykkää jo kovasti lähes kaikista uusista mauista, mitä kokeillaan ja syö hyvällä ruokahalulla. Kiinteiden antamisesta on siis tullut mukava päiväohjelma meillekin. Jääpalamuotit meilläkin käytössä, nyt täytyy vaan pohtia pitääkö lisätä vielä palojen määrää per ateria, kun niin hyvin tuntuu maistuvan. :)

   Poista

Follow @hellajahoukutus