Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Rapeat Namasten sämpylät



Leipätehtaalta, hyvää päivää!

Tuntuu, että Hellassa ja houkutuksessa on lähiaikoina leivottu enemmän leipää kuin kokkailtu mitään muuta. Mutta minkäs teet, jos pieni Leipuri Hiiva on asettunut olkapäälle asumaan ja huokailee aina vähän väliä tuoreen leivän perään. Leivotaan sitten, sanon minä! :)

Koska leivän leivonnassa olen aina tykännyt että mitä simppelimpi sen parempi, oli tätä helppoakin helpompaa sämpyläohjetta aivan pakko kokeilla. Resepti on alunperin Sikke Sumarilta, joka kuulemma leipoo näitä sämpylöitä vierailleen Namastessa Saarenmaalla. Siitä siis leipästen nimi. Minä bongasin nämä At Maria's -blogista, jonka reseptimuunnelmaa käytin omissa sämpylöissänikin. Sämpylöiden juju perustuun kolmeen seikkaan:
  1. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
  2. Taikina kohoaa yön aikana jääkaapissa.
  3. Sämpylöissä on aivan ihana, rapea kuori sekä pehmeä, huokoinen sisus.
Tarvitseeko sanoa muuta? Leiväntekoon siis mars!

Namasten sämpylät


7,5 dl vettä
30 g hiivaa
1,5 rkl suolaa
3 dl ruisjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja

siemeniä / leseitä pinnalle (jos haluat)

Sekoita hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot sekoittaen. Taikina jää melko löysäksi ja sitkeäksi. Voit käyttää sämpylätaikinaan myös muita jauhoja maun mukaan, mutta huolehdi että vehnää on vähintään puolet jauhomäärästä.

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan. Huom! Taikina oikeasti kohoaa eli varaa sille riittävän iso kulho (toisin kuin bloggaaja, joka sai aamusella siivoilla ylipursuavia taikinaklönttejä jääkaapista).

Nostele kahdella isolla lusikalla taikinanokareita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Huiskauta päälle jauhoja ja tee ristiviilto sämpyöiden päälle. Ripottele päälle siemeniä, jos haluat. Paista 230 asteessa noin 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä, mutta älä peitä sämpylöitä liinalla. Näin niissä säilyy ihana, rapsakka kuori.
QuickEdit
Mona
11 Comments
Share :

11 kommenttia:

  1. No, nytpä puraisi leipurikärpänen tämän ohjeen luettuani! Eikun vaan taikinaa sekoittamaan ja huomenna saa nauttia lämpimäisistä :) Ihanan helppo ohje ja lopputulos näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, sitä vähän toivoinkin! Tämä on niin helppoa ja hyvää, ettei sitä oikein edes leipomiseksi uskoisi! :)

      Poista
    2. Pakko oli palata vielä kommentoimaan: tein näitä kuten uhosinkin. Ja ihastuin ohjeeseen ikihyviksi :) Kiitos, kun jaoit tämän. Ohje löytyy nyt myös meidän blogistamme.

      Poista
    3. Kiva kuulla! Tätä ilosanomaa on ilo jakaa :)

      Poista
  2. Ai että, nämä ovat mielestäni aivan parhaita sämpylöitä. Ja helppous-laatu-suhde kohdillaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, olet siis kokeillut näitä joskus! Ihastuin erityisesti tuohon rapsakkaan pintaan, sillä monet itsetehdyt sämpylät (hyviä tosin nekin) ovat melko pehmeitä pullia. Ja ohjeestahan voi tehdä myös vaikka kokonaisen leivän tai kaksi, jos haluaa vaihtelua sämpylöille.

      Poista
  3. olen kokeillut. rukiin sijaan käytin kauraa ja spelttiä ja pienemmässä suhteessa vehnäjauhoja. Se pinta on tosiaan aivan mahtava!

    VastaaPoista
  4. Voi miten herkun oloiset sämyplät, nam ---> kokeiluun!
    Muutenkin reseptisi ovat tosi kivoja, kuten myös koko blogisi; tekstejäsi lukee oikein mielellään, ja kuvat ovat kauniita. Kiitos siis elämyksestä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Tylli ihanasta kommentistasi, lämmitti kovasti mieltä!

      Poista
  5. toimiikohan tämä ohje myös kuivahiivalla..noh,kokeillaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii varamsti! Huolehdi vaan, että vesi on riittävän lämmintä, +42-asteista.

      Poista

Follow @hellajahoukutus