Leipää heitetään suomalaisissa kotitalouksissa roskiin noin 12 miljoonaa kiloa vuodessa (www.saasyoda.fi/ruokahävikki-suomessa). Hävikkiviikon hengessä on syytä pysähtyä hetkeksi pohdiskelemaan, miten tuota lukua voitaisiin pienentää.
Hyvä keino leipähävikin vähentämiseen on ostaa pienempiä pakkauskokoja. Leipää voi hyvin myös pakastaa ja ottaa aina pakkasesta käyttöön sen verran kuin tarvitsee. Olemme myös huomanneet, että leivän ei välttämättä tarvitse olla ruokakomeron vakiovaruste, vaan näkkärit ja hapankorput ajavat akuutissa leipähätätilanteessa saman asian. Itse asiassa näkkäri maistuu yllättävän hyvältä, kun sitä ei ole pitkään aikaan syönyt. Koulunäkkäri-painajaiset kannattaa siis unohtaa ja ostaa kuivakaappiin yksi hapankorppupaketti hätävaraksi.
Päiväyksen ylittäneille tai muuten kuivahtaneille leiville löytyy myös paljon kivoja tuunaus- ja kokkausvinkkejä. Tässä muutama :)
Kuivasta leivästä korppujauhoja
Kuivahtanut leipä sopii hyvin korppujauhoiksi. Muovisessa pussissa leipä ei juuri kuivu vaan ehtii homehtua ennen tätä. Paperipussissa tai muuten ilmavassa paikassa leipä kuitenkin kuivahtaa juuri sopivaksi. Leivän voi myös kuivata uunissa paahtamalla viipaleita hetken. Korppujauhoja saat joko raastamalla leivänkannikat jauhoiksi tai hienontamalla ne blenderissä.
Ruisleipägrissinit
Valkosipuliset ruisleipägrissinit ovat ehkä parasta mitä vanhasta leivästä voi tehdä! Mmmm, näiden takia ruisleivät tekisi mieli melkein jättää tahalteen kaapin perälle kuivahtamaan... Ohje löytyy täältä!
Tomaatti-mozzarella uunileivät
Ah, uunileivät. Iltapalojen klassikkoherkku. Uunileipiin nyt voi iskeä lähes kaikkea mitä jääkaapista löytyy, ja leiväksikin käy niin tumma, vaalea, sämpylä, Reissumies, ciabatta... you name it. Nämä tomaatti-mozzarellaleivät henkivät kesämuistoja, ohjeen voit kurkata täältä.
BLT-leivät
Niin no, oikeastaan aina kun leipää kuumentaa ei sen tarvitse olla niin kovin tuoretta. Niinpä erilaiset toastit ovat myös mainioita kuivan leivän sijoituspaikkoja. Klassikkojen klassikko, BLT, tekee päiväysvanhastakin paahtoleivästä varsinaisen makuelämyksen! BLT:stä olen bloggaillut täällä.
Ajattelin just kokeilla tehdä korppujauhoja kuivahtaneista maalaisleivän kannikoista. Katsotaan mitä saan aikaiseksi! :)
VastaaPoistaMahtavaa, uskon että tulee ihan parasta korppujauhoa ikinä! :)
PoistaIhan huippu tämä sun hävikkiviikko! Erittäin hyvän asian äärellä. :)
VastaaPoistaKiitos Suvi! :) Ihan samaa mieltä, että tärkeetä välillä muistutella itelleenkin sitä ruoan arvoa ja koittaa välttää ruoan heittämistä roskiin. Tsekkapa muuten myös Facebookista ryhmä Hävikistä herkuksi - siellä paljon hyviä vinkkejä!
Poista