Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Hävikkiviikko - BanaanipannariEnsimmäistä valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään nyt marraskuun ensimmäisellä viikolla, 4.-10.11. Kuluttajaliiton julistaman viikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota poisheitettävän ruoan määrään ja jakaa vinkkejä siitä, miten omaa ruokahävikkiään voi pienentää.

Kuluttajaliiton sivuilla julkaistut faktat suomalaisesta ruokahävikistä ovat karua luettavaa. Suomessa heitetään ruokaa roskiin keskimäärin 24 kiloa per henkilö vuodessa. Tämän 24 kilon arvon on laskettu olevan noin 125 euroa. Heitämme siis 125 euroa suoraan roskiin vuodessa! Nelihenkisessä perheessä tämä tarkoittaa lähes 100 kiloa ja 500 euroa. Surullista, eikö?

Jos kotitalouksien lisäksi mukaan lasketaan teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut, ruokahävikkiä tulee yhteensä noin 335-460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on noin 10-15 prosenttia kaikesta kulutetusta ruoasta. Jopa seitsemäsosa siis.

Tutkimusten mukaan kotitalouksissa heitetään useimmiten pois leipää, tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sekä kahvia. Meidän huushollissa tämä pitää ainakin paikkansa, sillä tuntuu että roskis täyttyy helpoiten juuri niistä kuivuneista leivistä ja mustuneista salaatinlehdistä. Ja tuleehan sitä kahviakin lorotettua melkoisesti pannun pohjalta lavuaariin. Oikean määrän keittäminen on näköjään lähes mission impossible. Vaikka tulevan viikon ruokia pyrkii suunnittelemaan parhaansa mukaan, tuntuu jääkaappi aina piilottavan kätköihinsä jotain vanhaksi mennyttä.

Ei siis ole mitenkään tuulesta temmattu idea nostaa tietoisuuttamme tästä varsin länsimaisesta ongelmasta. Hienoa, että Kuluttajaliitto on tarttunut haasteeseen ja aikoo tehdä Hävikkiviikosta jokavuotisen tapahtuman! Vinkeistä hävikin pienentämiseen viestivät tämän viikon aikana monet ruokablogit sekä Kuluttajaliiton mukaan haastamat eri alojen kumppanit. Kuluttajille jaetaan vinkkejä, kerrotaan hävikkifaktoja ja ennen kaikkea kannustetaan kiinnittämään huomiota omaan ruokahävikkiin. Hävikkiviikon Facebook –sivuilla osoitteessa www.facebook.fi/havikkiviikko kerrotaan kumppaneiden toimista viikon aikana.

Kuluttajaliiton sivuilta kannattaa käydä lukemassa erinomaisia vinkkejä siitä, miten omaa ruokahävikkiään voi pienentää niin kaupassa, jääkaapilla, hellan ääressä kuin ruokapöydässäkin. Tsekkaa vinkkejä täältä tai klikkaamalla kuvaa.

http://www.kuluttajaliitto.fi/teemat/elintarvikkeet_ja_ravitsemus/havikkiviikko

Hella ja houkutus kantaa myös kortensa kekoon ja keskittyy tällä viikolla pienentämään ruokahävikkiä. Ensimmäisenä vuorossa ovat mustuneet banaanit. Liian kypsiksi tummuneet banaanit päätyvät usein meillä smoothie-juomiin, mutta tällä kertaa piilotin ne pannukakun joukkoon. Pannukakkuun voi laittaa myös maitopurkkien loput, eikä haittaa vaikka parasta ennen -päiväys olisi jo hieman ylittynyt. (Käytä toki aistejasi ja tarkista, ettei maito haise oudolta tai ole kokkareista.) Koska maitoa ei ollut kaapissa enää koko litraa, tein pannarista hieman pienemmän satsin.


Banaanipannari


2 kananmunaa
6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 mustunutta banaania
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

pari nokaretta voita

Muussaa banaanit haarukalla. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Kaada puolet maidosta joukkoon ja lisää jauhot kevyesti vatkaten. Lisää loppu maito, muussatut banaanit, sokeri, suola, leivinjauhe sekä kardemumma. Sekoita hyvin. Anna pannaritaikinan vetätyä rauhassa puolisen tuntia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Heitä uunivuoan pohjalle pari nokaretta voita ja laita vuoka uuniin. Odota, kunnes voi on kokonaan sulanut ja alkaa hieman kuplia. Ota vuoka uunista ja kaada taikina vuokaan. Paista pannaria uunissa 25-30 minuuttia.


QuickEdit
Mona
3 Comments
Share :

3 kommenttia:

 1. Miten en ole tajunnut laittaa banaaneja pannariin? Ihan mahtava idea, nappaan ohjeen mukaani.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvin sopii banaani pannariin, kokeile ihmeessä! :)

   Poista
 2. Kätevämmältä tuntuisi laittaa sulanut rasva taikinan joukkoon, kun käytän leivinpaperia pellin päällä.

  VastaaPoista

Follow @hellajahoukutus