...kannan vatsassani, kannan vatsassani, kannan vatsassani.
Kyllä hei kannattaakin rallatella, kun on tehnyt elämänsä ensimmäiset berliininmunkit. Tosin pienen painostuksen alla, sillä apukokin ehdoton (ja lähestulkoon ainut) herkkusuosikki on berliininmunkki. Useasti olen saanut pyynnön, että voitaisko pliis tehdä. Ja nyt tehtiin.
Munkkeja olemme valmistaneet kerran aikaisemmin rinkelinmuotoisina, viime vappuna ja niiden ohje löytyypi täältä. Berliininmunkeissa mentiin samalla, hyväksi todetulla munkkitaikinalla sekä paistovinkeillä. Ja hyvin onnistuttiin jälleen kerran! Ei se munkkien paistaminen todellakaan mitään rakettitiedettä ole, kun vaan pitää kattilan kannen ja mahdollisesti sammutuspeitteenkin ihan varmuuden varalta käden ulottuvilla. Paistomittari on ehdoton apu rasvan lämpötilan pitämisessä aisoissa. Ja lopuksi paistorasva kannattaa kunnolla jäähdyttää ja kaataa takaisin öljypurkkiin. Ja heittää sekajätteeseen (ei lavuaarista alas), mikäli rasvaa ei halua uudelleenkäyttää seuraavaan munkinpaistoon. Näihin berliininmunkkeihin ei laitettu ollenkaan hilloa ihan siitä syystä, ettei käsillä ollut sellaista välinettä tai taitoa, millä hillon olisi sinne munkin sisään saanut. Tiedän, ei ole varmasti mikään vaikea juttu, mutta eipä ollut toisaalta myöskään kärsivällisyyttä alkaa mihinkään pursotteluhommiin. Piti päästä popsimishommiin. :)
Niin ja sitten vielä tästä väri-ilottelusta. Berliininmunkithan ovat aina vaaleanpunaisia, sehän on selvä. Mutta kun kotoa löytyi punaisen elintarvikevärin lisäksi myös sininen väripurkki, niin pakkohan sitä oli kokeilla, että maistuuko siniset munkit samalta kuin punaiset. Ja joo, maistui ne. Vaikka ihan pieni häivähdys jotain ei-berliininmunkkimaista niiden maussa oli. Näin ainakin väitän.
Berliininmunkit
ilman hilloa100 g sulatettua voita
2,5 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 muna
7,5 dl vehnäjauhoja
paistamiseen
7-9 dl rypsiöljyä
pinnalle
3 dl tomusokeria
2 rkl vettä
1 tl sitruunamehua
pari tippaa punaista (tai sinistä) elintarvikeväriä
Sulata rasva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä alkuun puuhaarukalla ja lopuksi käsin sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.
Suojaa taikinakulho kelmulla ja / tai keittiöliinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12-18 osaan riippuen minkä kokoisia munkkeja haluat. Muista, että munkit paisuvat vielä kohotessa ja paistaessa jonkin verran, joten tee tässä kohtaa vähän haluamaasi kokoa pienempiä munkkeja. Pyörittele taikinapalat palloiksi. Anna munkkien kohota liinan alla vähintään puoli tuntia.
Kaada kattilaan rypsiöljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan kattilan pohjaa. Kuumenna rypsiöljy kattilassa noin 180-asteiseksi. Käytä apuna paistomittaria, mielellään koko paiston ajan. Lämmön voi antaa vaihdella 170-190 asteen välillä, mutta tämän yli tai ali lämpötila ei saisi kovin paljon mennä. Paista munkit kauniin ruskeiksi, noin 1-1,5 minuuttia per puoli. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja anna rasvan imeytyä hetki paperiin.
Tee kuorrute. Sekoita keskenään tomusokeri ja vesi ja mausta sitruunamehulla. Lisää tarvittaessa varovasti tomusokeria tai vettä, kunnes löydät oikean koostumuksen. Kuorrute ei saisi lähteä munkin päältä valumaan, mutta sen tulisi kuitenkin levittyä ja tasoittua munkin pinnalle. Kokeilemalla löytää parhaan suhteen. Lisää pari tippaa elintarvikeväriä ja sekoita. Levitä kuorrute jäähtyneiden munkkien pinnalle.
Kyllä maistuis mullekin :)
VastaaPoistaKyllä munkit maistuu aina! :D
Poista