Voi apua tätä blogihiljaisuutta! Harmittaa kovasti hitaammanpuoleinen postaustahtini, mutta kuten aikaisemmin jo kerroinkin, kevät on täynnä muuttopuuhia, joten blogin puolella otetaan rauhallisemmin. Viime viikon reissasimme lisäksi etelän lämmössä, joten siinäkin vierähti huomaamatta yksi viikko rentoutuen ja löhöillen ilman ainuttakaan ajatusta blogille. Ai kauhia! :) Reissusta laitan muuten yhden aivan erinomaisen ravintolavinkin teille jakoon vielä myöhemmin. Ja muistattehan, että Instagramissa ja Facebookissa kuvapäivitystä tapahtuu sentään aavistuksen nopeammalla temmolla, joten sinne seurailemaan ja tykkäämään.
Mutta on sitä onneksi tullut jotain keittiössäkin häärättyä viime viikkoina. Kyläilijöille on aina kiva leipoa ja usein kokeilenkin jotain uutta leivontareseptiä, kun tiedän tutun tulevan visiitille. Pieni riskihän uuden testaamiseen aina liittyy, mutta onneksi tutuilla kyläilijöillä ei ole niin väliä. Ne kyllä ymmärtävät, vaikka olisikin vähemmän onnistunutta. Ja syövät hymyssä suin :)
Riski kannatti tällä(kin) kertaa, sillä tämä mantelilla höystetty omenakakku oli aivan taivaallista. Todella mehevää, kosteaa ja maukasta. Tein kakun melko pieneen vuokaan, jolloin siitä tuli todella muhkea. Paistoaikaa piti paksun taikinakerroksen takia venyttää vähän pidemmäksi, mutta otin kakun silti uunista, kun keskiosa oli vielä aavistuksen raaka. Näin kakusta ei tullut kuivaa, vaan vetäytyessään se valmistui juuri sopivaksi. Erityisesti taikinaan raastettu mantelimassa toi kakkuun aivan ihanaa makua, suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
200 g voita
3 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
150 g mantelimassaa
1 dl kermaa
päälle
2-3 omenaa
2 rkl ruokosokeria
mantelirouhetta
Sekoita huoneenlämpöiset munat yksitellen pehmeään voihin. Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta mantelimassa (voit laittaa mantelimassan edellisenä päivänä pakastimeen, jolloin se on helpompi raastaa). Lisää kuivat aineet ja mantelimassa rasva-munaseokseen samalla sekoittaen. Lisää lopuksi kerma ja sekoita tasaiseksi.
Vuoraa kakkuvuoka tai pienehkö uunivuoka leivinpaperilla. Lusikoi taikina vuokaan. Lohko omenat ja painele ne vuokaan taikinan päälle ja sisään. Ripottele päälle ruokosokeria ja mantelirouhetta.
Paista kakkua uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes se on kypsä. Voit kokeilla kypsyyttä puutikulla, sillä paistoaika vaihtelee vuoan koon mukaan 30-50 min välillä. Jäähdytä kakku ja tarjoile (halutessasi kermavaahdon kera).
Mantelinen omenakakku
200 g voita
3 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
150 g mantelimassaa
1 dl kermaa
päälle
2-3 omenaa
2 rkl ruokosokeria
mantelirouhetta
Sekoita huoneenlämpöiset munat yksitellen pehmeään voihin. Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta mantelimassa (voit laittaa mantelimassan edellisenä päivänä pakastimeen, jolloin se on helpompi raastaa). Lisää kuivat aineet ja mantelimassa rasva-munaseokseen samalla sekoittaen. Lisää lopuksi kerma ja sekoita tasaiseksi.
Vuoraa kakkuvuoka tai pienehkö uunivuoka leivinpaperilla. Lusikoi taikina vuokaan. Lohko omenat ja painele ne vuokaan taikinan päälle ja sisään. Ripottele päälle ruokosokeria ja mantelirouhetta.
Paista kakkua uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes se on kypsä. Voit kokeilla kypsyyttä puutikulla, sillä paistoaika vaihtelee vuoan koon mukaan 30-50 min välillä. Jäähdytä kakku ja tarjoile (halutessasi kermavaahdon kera).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti