Joululeivonnaiset ja -jälkiruoat ovat ihan ehdottomia suosikkejani! Jouluiset maut sopivat vaan niin hyvin makeisiin herkkuihin: kaneli, neilikka, karpalo, luumu, pipari, rusina...
Ohjeita joulunajan leivonnaisiin löytyykin jos jonkinmoista. Joka joulu pyrin kokeilemaan jotain uutta reseptiä, mutta niitä vakiintuneita luottoreseptejäkin löytyy. Yksi niistä on luumurahka. Kun haluaa mahdollisimman maistuvan jälkiruoan mahdollisimman vähällä vaivalla, on luumurahka ehdoton. Se on yksinkertaisesti h e r k u l l i s t a. Rahka ei ole liian täyttävää, joten sitä jaksaa myös syödä kaikkien jouluruokien jälkeen - siitäkin syystä erinomainen joulujälkkäri. Vaikkakin vedän luumurahkaa aina aivan liian ison annoksen kerralla. Minkäs teet, kun ei kerran osaa lopettaa ajoissa :)
Ja käyhän tämä erinomaisesti myös itsenäisyyspäivän jälkkäriksi.
Valoisaa itsenäisyyspäivää siis!
Luumurahka
150 g luumumarmeladia
1 prk maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
50 g kuivattuja luumuja
punaherukoita koristeluun
Sekoita luumumarmeladi ja maitorahka keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon. Mausta vaniljasokerilla. Leikkaa kuivatut luumut neljään osaan ja lisää rahkaan.
Koristele luumuilla ja punaherukoilla.
Meilläkin tuo luumurahka kuuluu ihan ehdottomasti joulupöytän, jälkkäriksi! Muistan kuinka jo pienenä se rahkan teko oli minun vastuullani. Pienelle ihmiselle se oli tärkeä asia joulussa, ja ehkä siksi olenkin pitänyt siitä kynsin hampain kiinni! :)
VastaaPoistaJouluperinteet muodostuvat just tuollaisista asioista ja siksi ne ovatkin tärkeitä! Ja maistuvat entistä paremmalta :)
PoistaMeillä taas ei luumurahkaa olla koskaan syöty jouluna (eikä kyllä paljon muutenkaan), mutta tänä vuonna asian voisikin muuttaa... Kuulostaa nimittäin ihanalta!
VastaaPoistaTotta, eihän luumu pelkästään jouluinen maku ole ja hyvin voi syödä vaikka kesähelteillä (kuten olen varmaan minäkin tehnyt)!
PoistaTämä menee nyt kokeiluun :D
VastaaPoistaHienoa, toivottavasti maistuu! :)
Poista