Vuosi sitten messuilla törmäsin aivan mahtavaan keksintöön. Sipsiritilään, joka mahdollisti sipsien tekemisen kotona "helposti ilman rasvaa ja lisäaineita". Sipsiritilälle aseteltiin ohueksi viipaloidut perunalastut, maustettiin ne oman maun mukaan ja iskettiin koko hökötys mikroon (!) muutamaksi minuutiksi. Ja kas, itsetehdyt, rasvattomat, lisäaineettomat ja rapsakat sipsit olivat valmiit!!
En ostanut.
Jotenkin ajattelin, että uuni ja uunipelti ajaisivat aivan saman asian. No, ehkä sipseistä ei tulisi aivan niin rapeita ja täydellisen rasvattomia kuin tällaisella erikoisesti-juuri-sipsien-valmistukseen-suunnitelulla-ritilällä. Mutta herkullisia kuitenkin.
Viikonloppuna kokeilin. Olin oikeassa.
Juuressipsit
1 bataatti
1 palsternakka
1 Rosamunda-peruna
2 porkkanaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
Pese juurekset huolellisesti ja kuori halutessasi. Viipaloi juurekset mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai vihannesleikkurilla. Asettele juuresviipaleet uunipellille vieretysten niin, etteivät ne ole kovin paljon päällekäin. Tähän satsiin meillä tarvittiin kaksi uunipeltiä. Ripottele päälle suolaa, paprikajauhetta ja hieman mustapippuria.
Paista 150-175-asteisessa uunissa, kunnes viipaleet ovat ruskistuneet. Meillä aikaa meni noin 40 minuuttia. Kiertoilmauunisssa kaksi peltiä kypsyivät sopuisasti samaan aikaan, välillä vaihdoin vain peltien paikkaa, kun ylempi näytti ruskistuvan aavistuksen tehokkaammin.
Nauti sellaisenaan tai mehevän dipin kera. Kuten vaikka jogurttidipin, jossa on turkkilaista jogurttia, tuoretta ruohosipulia, puristettua sitruunan mehua, suolaa ja mustapippuria. Tästä sipsisatsista riittää hyvin kahdelle herkkusuulle lauantai-illaksi, isommalle porukalle kannattaa tehdä vähintään tuplana.
Ja hei, tämä oli muuten ensimmäinen To Cook -listaltani ruksittava kokkailuhaave! Check! Mitäs sitten seuraavaksi?
Heh, katselin ko. ritilää Stockalla vkonloppuna, enkä ostanut :) mulle kelpaa myös oman uunin sipsit, ainakin toistaiseksi ;)
VastaaPoistaHaa, niitä on siis vielä myynnissä? Että et sitten säkään välineurheilijana lämmennyt? ;)
PoistaSipsiritilä mikroon :-) Joopa. Nämä sinun on takuulla 100 kertaa parempia. Ja pitäähän sipseissä nyt vähän rasvaa olla.
VastaaPoistaNäinpä, uskomatonta mutta totta! Olen aivan samaa mieltä, että jos kerran sipsejä syödään niin edes jokunen rasvatippa on kyllä paikallaan :)
PoistaMissä kohtaa sulla toi oliiviöljy sipseihin menee kun aineluettelossa se oli muttei missään tekovaiheessa?
VastaaPoistaHei hyvä huomio, oliiviöljy oli jäänyt tekstissä mainitsematta. Eli öljy tulee juuresviipaleiden päälle ennen maustamista. Lorauta ohuena nauhana oliiviöljyä viipaleille ja sen jälkeen ripottele nuo suola, mustapippuri ja paprikajauhe.
Poista