Sain eilen ainutlaatuisen tilaisuuden päästä kuuntelemaan MW Essi Avellania ja hänen ammattitaitoista koulutustaan viinimaailman saloihin. Viinit sekä niiden valmistus, säilytys, tarjoilu ja eri rypälelajit ovat aivan oma maailmansa, joka houkuttelee, mutta jonka kiemuroiden ja hienouksien opetteluun en usko kärsivällisyyteni riittävän. Kuohuviinin ja samppanjan eron kyllä maistaessani tunnistan, vaikka jälkimmäisen maistelut ovatkin valitettavasti jääneet vähemmälle.
Essin opeista voisin jakaa vaikka seuraavan samppanjatiedon: Tiesitkö, että Champagnen alueen rypäleiden hinta on noin 6 euroa kilolta kun espanjalaisen cavan rypäleet kustantavat vain 0,2-0,3 euroa / kilo? Yhteen pulloon rypäleitä tarvitaan noin 1,5 kiloa, joten samppanjassa pelkkien raaka-aineiden hinta on jo 9 euroa, kun huomattavasti halvemmassa cavassa ne jäävät alle 1 euroon. Ei siis ihme, että samppanjan myyntihinta nousee korkealle...
Yllä oleva Veuve Clicquot Rosén samppanja oli yksi Essin suosituksia. Tänään, synttäripäivänäni, en taida kuitenkaan raaskia juhlistaa tällä vaan nostan maljaa kuohuviinillä. Skål ja kippis - kyllä synttärit on kivoja!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti