Tämän joulun vietämme ensimmäistä kertaa omassa kodissa. Joulupöydän ympärille on kutsuttu mummit ja papat, ja pääsen valmistamaan ensimmäistä kertaa juuri sellaisen joulumenun kuin itse haluan. Tiedän, että haluan sisällyttää pöydän antimiin perinteisiä joulumakuja, mutta myös jotain uutta ja modernimpaa. Tuttuja jouluisia raaka-aineita, mutta ehkä vähän uudemmassa muodossa.
Esimakua tulevaan
jouluruokailuun sain valmistaessani Atrian tuotteista kolmen ruokalajin
jouluisen menun. Tarkoituksena oli suunnitella juurikin tällainen vähän
modernimpi jouluateria, jossa perinteisiin jouluruokiin
haettiin uutta twistiä. Alkuruoassa maistuu rosollista tutut punajuuri
ja omena, joiden kaverina nautitaan Atrian kylmäsavuhärkään rullattua
vuohenjuustoa. Tuttu joulukinkku korvataan piparjuurimaustetulla
paahtopaistilla ja perinteiset laatikot pistaasilla
kuorrutetulla bataattilaatikolla. Jälkiruokapöydän kuningattarena
loistaa joululta maistuva luumujuustokakku, joka hyydytetään
pakastimessa ja on näin helppo valmistaa hyvissä ajoin ennen aattopäivän
kiireitä.
Vaikka
oman joulupöytäni valmistankin luultavasti buffet-tyyliseksi
kolmen ruokalajin aterian sijaan, kävisivät kaikki nämä ruoat hyvin osaksi sitä. Erityisen paljon
pidin Atria Bravuurin paistovalmiista bataattilaatikosta, joka oli samettisen pehmeää ja erinomainen kaveri paahtopaistille (ja miksei kinkullekin).
Joulumenuni löytyy Atria Kokkaamon sivuilta, samoin kuin monen muun bloggaajan herkulliset jouluruokareseptit. Meitä bloggareita pyydettiin valmistamaan
erilaisia kolmen ruokalajin jouluaterioita, joista osa on modernimpaa,
osa perinteisempää ja osa tuunattua. Omat joulureseptini ovat siis tuolla modernien joulumenuiden joukossa, käypä kurkkaamassa! Lisää vinkkejä jouluruokailuun löydät myös Blogiringin kampanjasivuilta.
Vajaa pari viikkoa enää ja joulu on täällä! Ideoita ja intoa jouluruokien suunnitteluun - sinulle ja minulle.
Alkuruoka
Vuohenjuusto-kylmäsavuhärkärullat punajuurisalaatilla
neljälle
8 punajuurta
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 rkl tuoretta timjamia
suolaa
1,5 pkt Atria kylmäsavuhärkää
150 g vuohenjuustoa
salaattisekoitusta ja baby-pinaattia
1 omena
1 granaattiomena
kourallinen pinjansiemeniä
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
Pese ja harjaa punajuuret. Keitä punajuuria noin 45-60
minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Voit testata kypsyyttä tikulla tai haarukalla.
Kasta punajuuret kylmään veteen ja kuori.
Lohko kuoritut punajuuret ja asettele uunivuokaan. Valuta päälle
oliiviöljyä sekä hunajaa ja ripottele pinnalle tuoretta timjamia sekä suolaa.
Paista punajuuria 200 asteessa 10-15 minuuttia.
Leikkaa noin ½ cm levyinen kaistale pois
kylmäsavuhärkäsiivujen kummaltakin puolelta niin, että pystysivut tulevat
suoriksi. Laita pala vuohenjuustoa jokaiselle siivulle. Kääri siivut rullalle.
Laita härkärullat 200-asteiseen uuniin noin 8 minuutiksi, kunnes vuohenjuusto
on rullien sisällä sulanut.
Kuori omena ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Puolita
granaattiomena ja paukauta esimerkiksi isoa kauhaa apuna käyttäen siemenet
isoon kulhoon. Paahda pinjansiemenet kevyesti pannulla, kunnes ne saavat hieman
väriä.
Kokoa salaatti. Laita tarjoiluastialle salaattisekoitusta ja
baby-pinaattia, omenakuutiot, lämpimät punajuurilohkot, granaattiomenan
siemenet sekä pinjansiemenet. Asettele päälle vuohenjuusto-härkärullat.
Roiskuta salaatin päälle hieman oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa. Koristele
timjamilla.
Pääruoka
Piparjuuripaahtopaistia ja pistaasilla kuorrutettua bataattilaatikkoa
Atria Takuumurea Naudan Paahtopaisti
suolaa
mustapippuria
1/2 dl piparjuuritahnaa
1 rkl Dijon-sinappia
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
2 tl suolaa
2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
ruusukaaleja
pieniä salottisipuleita
pieniä punasipuleita
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.
Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paista lihaa nopeasti pannulla niin, että se
ruskistuu joka puolelta. Hiero suolaa ja pippuria paistin pinnalle. Sekoita
piparjuuritahna, sinappi, hienonnettu lehtipersilja, suola, mustapippuri,
sokeri ja valkoviinietikka keskenään tahnaksi. Sivele tahna paistin päälle ja
sivuille.
Kuori salottisipulit ja punasipulit ja puolita tarvittaessa.
Huuhtele ruusukaalit. Laita sipulit ja ruusukaalit isoon kulhoon ja sekoita
joukkoon oliiviöljy, suola ja mustapippuri.
Laita paisti uunivuokaan ja levitä sipulit ja ruusukaalit
paistin ympärille. Paista paistia 125-asteisessa uunissa noin tunti per kilo.
Paistaessa on hyvä käyttää lihalämpömittaria paistin paksuimmassa kohdassa. Ota
paisti uunista, kun lämpömittari näyttää 60-65 astetta (65-asteisena paisti on
täysin kypsä).
Anna paistin vetäytyä rauhassa folioon käärittynä 30-60
minuuttia. Voit antaa sipuleiden ja ruusukaalien jäädä uuniin vielä hetkeksi. Vetäytymisen
aikana paistin sisälämpötila ja lihasnesteet tasaantuvat ja paisti pysyy
viipaloidessa mehukkaampana. Leikkaa paisti lihassyiden vastaisesti. Tarjoa
paahtopaisti piparjuurismetanan ja pistaasilla kuorrutetun bataattilaatikon
kanssa.
Piparjuurismetana
1 prk kermaviiliä
1 prk (120 g) smetanaa
2 rkl piparjuuritahnaa
1 rkl Dijon-sinappia
½ dl hienonnettua persiljaa
½ tl sokeria
rouhittua mustapippuria
Sekoita
kastikeainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.
Pistaasilla kuorrutettu bataattilaatikko
1 dl kuohukermaa
1 rkl siirappia
1 tl kanelia
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
1 dl pistaasipähkinöitä rouhittuna
Sekoita kulhossa bataattilaatikot, kuohukerma ja siirappi.
Mausta kanelilla ja muskottipähkinällä. Kaada voideltuun uunivuokaan ja
ripottele päälle kuorittuja ja pieneksi rouhittuja pistaasipähkinöitä. Paista
150 asteessa n. 35 minuuttia.
Jälkiruoka
Pakastettu luumujuustokakku
pohja
300 g piparkakkuja
100 g voita
2 tl kanelia
täyte
1 prk luumumarmeladia (½ pohjalle, ½ täytteeseen)
800 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
¼ tl suolaa
1 rkl sitruunanmehua
3 dl kuohukermaa
Riko piparkakut hienoksi muruksi. Sekoita joukkoon sulatettu
voi ja kaneli. Painele piparimuru tiiviisti leivinpaperoidun irtopohjavuoan
pohjalle ja reunoille. Laita pohja jääkaappiin jähmettymään täytteen teon
ajaksi.
Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen tuorejuusto, puolet
luumumarmeladista, sokeri ja suola kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita lopussa
joukkoon sitruunanmehu.
Vatkaa toisessa kulhossa kuohukerma pehmeän jämäkäksi
vaahdoksi. Sekoita kermavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon muutamassa osassa.
Levitä loput luumumarmeladista piparipohjan päälle. Kaada
tuorejuustoseos pohjan päälle. Napauta vuokaa pöytää vasten pari kertaa
varovasti, jotta täytteeseen ei jää ilmakuplia.
Laita kakku pakastimeen tasaiselle alustalle. Anna jähmettyä
vähintään tunti tai mielellään yön yli. Nosta kakku sulamaan n. 30 minuuttia
ennen tarjoilua. Irrota vuoan reuna ja siirrä kakku tarjoilulautaselle.
Koristele kakku tuoreilla luumuilla ja kanelitangoilla.
Tuo alkuruoka oli sellainen herkku, että voisi oikein miellään hypätä myös meidän joulupöytään! :)
VastaaPoistaAi että, olen vähän kateellinen kun saatte viettää joulun kotona. Se on mullakin ehkä jouluisista haaveista suurin; joulu omassa kodissa ♥
No ilman muuta! :) Punajuuri sopii vaan niin hyvin jouluun ja vuohenjuusto ja kylmäsavuhärkä sen kanssa oli oiva yhdistelmä. Pitkään oli haaveena tuo minullakin, ja nyt vihdoin se onnistuu. Pientä stressiä pukkaa kuitenkin, kun tekemistä on paljon. Koitan mennä ruokien ja siivouksen suhteen siitä mistä aita on matalin ja muistaa nauttia joulun tunnelmasta.
PoistaOooo, mä haluan tuota kakkua! ihana menu :) mekin ollaan pitkästä aikaa Suomessa jouluna. Nuohotaan perheen joulupöydissä enimmäkseen, mutta vietetään joulua myös omassa kodissa.
VastaaPoistaSitä olis vielä meidän pakastimessa :D Tuossa muiden joulupöydissä nuohoamisessa on kyllä omat hyvät puolensa, mutta ihanaa se on ekaa kertaa laittaa joulu kasaan myös omassa kodissa <3
PoistaToi kakku näyttää aivan tautisen hyvältä! :P Oikein ihanaa joulunodotusta.
VastaaPoistaKiitos Huli ja samoin sinne! :)
PoistaIhania kuvia ja herkullinen menu! Piparjuuri ja naudanliha sopivat niin hyvin yhteen, nam :)
VastaaPoistaKiitos Anna! Yllätyin tuosta piparjuuresta, että sopi noin kivasti eikä kuitenkaan potkaissut liikaa. Paahtopaistimme vaan kypsyi aavistuksen liiankin kypsäksi - ensi kerralla jätän 60-asteiseksi.
PoistaIhana alkuruoka! Sopii varmasti lounaalle pääruoaksikin. Paisti kuulostaa makoisalta! Iloista joulun odotusta!
VastaaPoistaKiitos Paula! Oikein hyvin sopii muuten ihan lounaaksikin, sen verran täyttävää oli kun ison annoksen söi :) Hyvää joulunaikaa sinullekin!
PoistaNäyttää hyvältä, perinteisiin jouluruokiin kiva saada vaihtelua. Mukavaa joulun odotusta ja joulua.
VastaaPoistaKiitos samoin sinulle!
PoistaMinkä kokoiseen vuokaan olet tehnyt luumukakun? :)
VastaaPoistaT. Anni
Moikka Anni! Ja pahoittelut myöheisestä vastauksesta. Vuoan koko on muistaakseni 26cm.
Poista