Tässä kolme pikkukokin suosikkisosetta:
- bataatti-kvinoa
- herne-kesäkurpitsa
- jauheliha-tomaattikeitto
(Kahteen ensimmäiseen lisään yleensä pakkasesta jääpalakuutiollisen jauhelihaa, kanaa, kalaa tai possua.)
Bataatti-kvinoasose
1/2 kg bataattia
1 dl kvinoaa
5 dl vettä
Kuori ja pilko bataatti. Huuhtele kvinoa siivilässä. Keitä bataattia ja kvinoaa noin 15 minuuttia. Soseuta.
Herne-kesäkurpitsasose
1 kesäkurpitsa
2 dl herneitä (pakaste)
5 dl vettä
1 rkl persiljaa hienonnettuna
Kuori ja paloittele kesäkurpitsa. Kiehauta vesi ja pane kesäkurpitsapalat sekä herneet kattilaan. Anna kypsyä pehmeäksi noin 10 minuuttia. Kaada ylimääräinen vesi pois. Lisää persiljasilppu ja soseuta tasaiseksi.
Jauheliha-tomaattikeitto
1 porkkana
1 palsternakka
1 valkosipulinkynsi
1 prk (n. 300 g) tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 tl kuivattua timjamia
100 g valmiiksi keitettyä jauhelihaa
Kuori ja pilko porkkana, palsternakka ja valkosipulinkynsi. Laita kattilaan ja lisää joukkoon tomaattimurska ja vesi. Mausta timjamilla. Keitä n. 20 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Lisää valmiiksi keitetty jauheliha (ohje alla) ja keitä vielä pari minuuttia. Soseuta.
Jauhelihasose
250 g vähärasvaista jauhelihaa
2 dl vettä
Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon liha. Painele lihaa puuhaarukalla niin, että seoksesta tulee ryynimäinen. Hauduta kannen alla vähintään puoli tuntia.
Keitosta ylijäävän jauhelihan voit soseuttaa monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Kun liha on ensin hienonnettu, lisää vettä pienissä erissä, kunnes saat sopivan löysän seoksen. Pakasta lihasose jääpalakuutioihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti