Saimme jouluna anoppilassa apukokin lapsuusjouluihin kuulunutta perinneherkkua, pellille leivottua lihapiirakkaa. Apukokin santsatessa aatonaattona noin neljättä palaa lihapiirakkaa, totesin että pakkohan tätä on kotonakin sitten tehdä. Jos kerran ihan lapsuusmuistot tulevat mieleen. Siinä on vaan se ongelma, kun lähtee tekemään jotain, joka on äidin tekemää, perinteistä, jouluista ja vielä lapsuuden herkkua niin ei voi millään yltää samalle tasolla. Ei vaan voi, se on sula mahdottomuus.
Ensimmäinen lihapiirakkakokeiluni meni kuitenkin hyväksyttynä apukokilta läpi. Ei se tietenkään samanlaista tai yhtä hyvää ollut kuin äidin tekemä (lihapiirakka oli kuulemma eri värinen, eri muotoinen ja hassusti koristeltu) mutta ihan kelpo tekele nyt kuitenkin.
Jee, ehkä tästä voi tulla meidänkin perheen perinneherkku! Kun nyt pari kertaa vielä harjoittelen.
---
Uppopaistettuja lihapiirakoita ollaan muuten kerran kokeiltu aikaisemmin, niiden ohje löytyy täältä!
Lihapiirakkapelti
3 dl kermaa
3 dl maitoa
1/3 pkt tuorehiivaa
1/2 tl suolaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
250 g huoneenlämpöistä voita
täyte
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
1,5 tl jauhettua maustepippuria
suolaa
3 dl puuroriisiä (keittämätöntä)
1 kananmuna
Lämmitä kermamaitoseos kädenlämpöiseksi. Sekoita kulhossa kermamaitoon hiiva sekä suola. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Vaivaa lopuksi taikinaan käsin paloiteltu, huoneenlämpöinen voi. Taikina saa jäädä löysähköksi. Anna taikinan seisoa jääkaapissa kelmulla suojattuna 2-3 tuntia.
Tee täyte. Keitä puuroriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko sipuli ja kuullota pannulla. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta maustepippurilla ja suolalla. Mausteita saa olla reilusti, sillä riisi imee itseensä osan mausteista. Sekoita jauheliha ja riisi keskenään.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa pari kertaa. Puolita taikina. Kauli puolikkaasta taikinasta uunipellin kokoinen levy. Siirrä leivinpaperin päälle pellille. Kaada päälle jauheliha-riisitäyte ja levitä. Kauli toisesta taikinapuolikkaasta samankokoinen levy, mutta säästä osa taikinasta halutessasi piirakan koristeeksi. Siirrä taikinalevy täytteen päälle. Koristele halutessasi tekemällä piirakan päälle esimerkiksi taikinaruudukko.
Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Onpa kiva idea tuo lihapiirakkapelti, säästyy uppopaistamisen vaiva ja saa läjän lihistä silti ;)
VastaaPoistaNo todellakin, helppoa kuin mikä! Ja voi mättää lihistä naamaan vähän kevyemmällä omatunnolla kun on ehkä ihan vähän terveellisempää :D
PoistaMä olen joskus aikaa aikaa sitten tehnyt tätä peltilihistä. Oli kyllä hyvää. Ja salaatin kanssa oikein kelpo lounas. Mutta nuo "kunnon" lihikset on vielä testaamatta! Lupaan niitä tehdä tämän vuoden aikana! ☺
VastaaPoistaYllätyin, miten hyvää tää oikeesti on, ei juuri häviä uppopaistetulle lihikselle maussa! Mutta kannattaa toki kokeilla noita "aitoja" lihapiirakoita, tulee ihan sellanen grillinpitäjäfiilis kun saa itse tehtyä, tuoretta lihistä omasta kotikeittiöstä. :)
PoistaLaiska kokkaaja täällä kyselee, että voiko jotain valmistaikinaa käyttää tähän? Maku ei tietenkään ole sama, mutta... ;)
VastaaPoistaKyllä valmista voi- tai lehtitaikinaa voi hyvin käyttää. Ei tosiaan ihan sama asia, mutta ajaa hyvin asiansa :)
PoistaHei,
VastaaPoistaolen tekemässä lihapiirakkaa ja varmistan vielä, että onko riisin määrä oikein?
Kyllä määrä on ohjeessa oikein :)
Poista