Vaikka hampurilainen on monelle ennen kaikkea ja erityisesti liharuoka, on välillä ihan antoisaa vaihtelua tehdä burgeri kasvisversiona. Meillä ei kasvisburgereita ole tätä ennen valmistettu, mutta tämä ensimmäinen kerta ei varmasti jää viimeiseksi. Hyvässä kasvispihvissä tärkeää on mielestäni riittävä maku - pliisu kasvispihvi ei juuri houkuttele. Nämä kasvispihvit tehtiin kikherneistä ja maustettiin valkosipulilla, korianterilla ja juustokuminalla. Vähän falafel-tyyppistä makumaailmaa oli siis havaittavissa! Kastikkeena käytetty tsatsiki lisäsi upeasti välimerellistä tuntua burgeriin. Ruisleipää käytämme usein hampparisämpylänä ja se tuntui luontevalta valinnalta myös näihin kasvisversioihin.
Ruis-kikherneburgerien kaveriksi tehtiin bataattiranskalaisia - ei siis niitä kaikkein perinteisimmän hamppariaterian ranskanperunoita. Bataatti sopii perunan korvikkeeksi hurjan hyvin, mutta jää usein uunissa kypsennettynä melko lötköksi. Tämä ei välttämättä yhtään haittaa (ei ainakaan makua), mutta alla olevilla vinkeillä ranskiksista pitäisi tulla ainakin aavistuksen rapeampia.
Maukkaita hampparihetkiä! :)
Ruis-kikherneburgerit
neljälle1 tlk kikherneitä (n. 350-400 g)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1/2 dl korppujauhoja
1/2-1 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
1 kananmuna
1 dl korianteria hienonnettuna
1/2 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
1/2 tl mustapippuria
4 Reissumiestä
1 punasipuli
babypinaattia ja jääsalaattia
1 tomaatti
tsatsikia (ks. ohje täältä)
Valmista ensimmäisenä tsatsikikastike ja laita se jääkaappiin maustumaan pihvien teon ajaksi.
Huuhtele ja valuta kikherneet. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit pehmeiksi öljyssä pannulla.
Mittaa kulhoon korppujauhot, sitruunanmehu ja oliiviöljy. Anna korppujauhojen turvota hetken aikaa. Hienonna kikherneet kulhossa sauvasekoittimella. Lisää kananmuna, korianteri ja mausteet. Sekoita joukkoon korppujauhoseos sekä hieman jäähtyneet sipulit.
Muotoile taikinasta 4-5 pihviä. Paista pihvit öljyssä kuumalla pannulla noin 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta.
Lämmitä ruisleivät uunissa tai leivänpaahtimessa. Viipaloi punasipuli ja tomaatti. Kokoa burgerit: tsatsikia, kikhernepihvi, pinaatin ja jääsalaatin lehtiä, tomaattia, punasipulia... ja nokare tsatsikia vielä päälle!
Bataattiranskalaiset
3-4 bataattia
n. 1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
timjamia
Kuori bataatit ja pilko ne pitkulaisten ranskanperunoiden muotoon. Huuhtele bataatit juoksevan veden alla, jotta osa tärkkelyksestä huuhtoutuu pois ja lopputulos on rapeampi. Kuivaa huolellisesti keittiöpyyhkeellä.
Levitä bataattisuikaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Pyörittele mausteet bataatteihin. Huolehdi, että ranskalaiset ovat paistettaessa mahdollisimman vähän kosketuksissa keskenään - näin ne eivät liikaa höyrysty ja lötkisty. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Eksoottista, en nimittäin ole koskaan maistanut edes falafeliä, saati kunnon kasvispurilaista. Hesellä olen joskus kasvisversiota syönyt, mutta siinä nyt pääosin maistuu se majoneesi.
VastaaPoistaTätä voisi joskus tehdä vaihtoehdoksi. Meillä isäntä ei kyllä varmastikaan innostu kasvisruoasta, mutta itse kyllä tykkään kokeilla ja maistella kaikkea! :)
Kunnon falafel on aivan huippuhyvää, pakastealtaastakin olen löytänyt ihan kelpo falafelpyöryköitä, jos ei itse jaksa vääntää. Ei tuo meidänkään isäntä mitenkään innosta hyppinyt, kun ehdotin kasvisburgereita, mutta ihan hymyssä suin söi nämä :) Ja falafeleihin se on jo melkeinpä hurahtanut!
PoistaKun tulette joskus Helsinkiin, niin käykääpä maistamassa Fafa'sin falafelejä, niihin ei voi olla rakastumatta!
http://hellajahoukutus.blogspot.fi/2013/07/fafasin-falafelit.html
Hei kiitti paljon vinkistä!! Tuli ihan nälkä noita kuvia katsellessa! :)
PoistaHelsingissä tulee kuitenkin käytyä muutamia kertoja vuodessa, joten tuonne Fafasiin on kyllä pakko päästä syömään! :)
Nam, kasvisburgerit on ihania! meillä syödään nykyään enemmän kasvisburgereita kuin normiversioita, erilaisten kasvispihvien testailu on hurjan hauskaa ja aina saa erimakuisen lopputuloksen :)
VastaaPoistaMeillä taitaa tuo lihaisampi versio viedä useammin voiton, mutta varmasti testaillaan tästä eteenpäin myös erilaisia kasvispihvejä!
PoistaMinulle burgerit ovat lähes aina kasvisruokaa. Ja rukiisena sekä kikherneillä vielä terveellisempääkin :) Täydellistä!
VastaaPoistaRavintolassa valitsen itsekin usein kasvisversion, mutta kotona on menty perinteisillä pihveillä. Onneksi tuo apukokkikin innostui näistä, niin ei jää viimeiseksi kerraksi!
PoistaOi, mun luottoblogi ei pettänyt nytkään, kun aloin etsiä kivaa iltapalaa perjantaille! Kiitos tästä, kuulostaa ihanalta! Hanna
VastaaPoistaJee, kiva et löysit mieluista iltapalaa! :) Perjantaiburger, mikä sen parempaa!!
PoistaNam, kikhernepihvit kuullostavat mahtavilta! :)
VastaaPoistaEivätkä pelkästään kuulosta, vaan maistuvat myös! :)
Poista