Kotona Turussa tehtiin aina färssiä, ei koskaan lihamureketta. Färssi tarkoittaa siis lihamureketta ja on yksi monista ruotsinsukuisista murresanoista Turun murteessa. Lapsuudesta tuttu ruoka oli niin itsestäänselvästi färssiä, että oli vaikea ymmärtää, etteivät kaikki sanaa tunnistaneet. "Siis miksi sitä teillä sitten kutsutaan? Ai, lihamureke, no joo, oon mä tuonkin sanan joskus kuullut." :) Nykyään taidan jo puhua itsekin lihamurekkeesta, mutta muistelen kyllä lämmöllä lapsena syötyä färssiä. Se taisi maistuakin vähän erilaiselta. Ihan färssiltä.
Mikä siinä muuten on, ettei lihamurekkeesta koskaan saa kaunista ja houkuttelevaa kuvaa? Onko ruskea pötkylä vaan niin epäkuvauksellinen ruoka? :)
Färssi eli lihamureke
400 g naudan jauhelihaa
1/2 prk kermaviilia
1/2 dl maitoa
1 rkl lihafondia
1/2 dl korppujauhoja
1 sipuli
öljyä
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
paprikajauhetta
oreganoa
tuoretta basilikaa
n. 3/4 dl sinihomejuustomurua
hienonnettua persiljaa
Sekoita kermaviili, maito, lihafondi ja korppujauhot kulhossa. Anna turvota viitisen minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää korppujauhoseokseen hieman jäähtynyt sipuli, jauheliha, kananmuna, mausteet ja hienonnettu basilika. Sekoita tasaiseksi. Käytä mausteita reippaasti, jotta mureke saa makua.
Muotoile taikina kylmällä vedellä kostutetuilla käsillä murekkeeksi uunipellille leivinpaperin päälle. Tee keskelle mureketta koko pituudelta parin sentin levyinen uoma ja ripottele uomaan sinihomejuustomurua sekä silputtua persiljaa. Kääntele mureketaikina juustomurun päälle ja taputtele umpinaiseksi.
Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa persijasilpulla maustetun perunasoseen kera.
------
Loppuun vähän bloggausarkea...
Färssijakoa odotteleva koira
Nämä murresanat on aina niin ihania :) En olisi kyllä ymmärtänyt mitä färssi on, jos joku olisi mulle siitä puhunut. Joskus sain Satakunnasta kotoisin olevan serkkuni hämilleen, kun puhuin hälle pultuista. Ei millään tajunnut, että tarkoitin housun lahkeita :)
VastaaPoistaMurresanat on kyllä mahtava rikkaus! Pultut on ihan vieras sana minullekin, housunpunteista oon kuullut mutta pultut... Täytyypä pistää muistiin! :)
PoistaFärssi se meilläkin oli, Helsingin suunnalla! Lihamureke kuulostaa niin viralliselta ;)
VastaaPoistaOkei, ei siis pelkästään turkulaisten juttu! Färssi on aika kotoisa ja kiva nimi :)
PoistaNo färssihän se nimenomaan juuri on :) Meillä väännetään vähän väliä kättä minun murresanoistani, jotka eivät kuulemma ole sanoja...
VastaaPoistaJeejee, just näin! Juu, ei turun murre tässäkään taloudessa mitään kovaa kannatusta oo saanut, lähinnä huvittunutta naureskelua :)
PoistaEilen kuulin ensimmäisen kerran sanan färssi. Ikä olen asunut Helsingissä, ja äitini on Espoosta. Isäni sen sijaan saaristosta kotoisin ja hän tätä samaa käytti. Vanhemmiten hän näköjään alkaa käyttää enemmän noita lapsuuden sanoja
VastaaPoistaHih, nousevat lapsuuden termit esiin jostain takaraivosta :) Se on tosiaan tuolla Turunmaan suunnalla oikein yleinen sana, tulee aina lapsuusmuistot mieleen kun sen kuulen.
VastaaPoista