Tilastojen mukaan helmikuu on vuoden kylmin kuukausi. Näin toteaa meteorologi Miina Manninen, joten eipäs vielä hoppuilla niiden kevätodottelujen kanssa! :) Lunta tupruttaa tupaan niin ettei paremmasta väliä, joten taitaa tätä talvea vielä olla jonkun matkaa edessä. Tosin koko ajan valoisammaksi muuttuvat kotimatkat vihjailevat, että tästäkin pimeyskaudesta taidetaan selvitä voittajina. Jihuu!!
Kevätkelejä odotellessa maistuu lämmittävän tulinen jauhelihakeitto. Chili tuo sopivasti potkua kylmemmälläkin säällä ja tomaatti pehmentää makuja. Päälle runsaasti persiljaa ja voilà, mitä herkkua!
Tomaattinen chili-jauhelihakeitto
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
suolaa ja mustapippuria
5-6 perunaa
2-3 porkkanaa
1 palsternakka
pala purjoa
1 prk yrttitomaattimurskaa
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
2 tl kuivattua timjamia
1-2 tl chilijauhetta
2 rkl sweetchili-kastiketta
hienonnettua persiljaa
Kuullota hienonnetut sipulit paistinpannulla. Lisää jauheliha. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä kypsynyt sipuli-jauhelihaseos isoon jattilaan.
Pilko perunat, porkkanat sekä palsternakka kuutioiksi ja hienonna purjo. Lisää kattilaan. Kaada joukkoon yrttitomaattimurska sekä vesi. Ripottele mukaan lihaliemikuutio, timjami ja chilijauhe. Anna keiton kiehua hiljalleen, kunnes juurekset ovat kypsiä. Tässä menee juureskuutioiden koosta riippuen noin puolisen tuntia.
Mausta keitto loppuvaiheessa sweetchili-kastikkeella ja tarkista maut. Voit tarvittaessa lisätä vielä suolaa tässä vaiheessa. Koristele keitto lopuksi hienonnetulla persiljalla.
Keittoa voi tehdä tarvittaessa vieläkin isomman satsin kerrallaan. Maku vain paranee, kun keitto saa maustua yön yli jääkaapissa. Tästä määrästä riittää noin neljään annokseen.
Kiva keittoresepti, näyttää ihanan lämmittävältä myös kuvissa :) onkin taas hetki vierähtänyt kun olen soppaa keitellyt, tätä voisinkin tehdä perheen lihansyöjän iloksi.
VastaaPoistaSuosittelen, tää on hyvää! Ja niin lämmintä (=kuumaa), että kovalla nälällä polttaa takuuvarmasti kielensä :)
PoistaTämä maistunut jo 5 vuotta =) Välillä vaihdan jauhelihan chorizo makkaraan ;)
VastaaPoistaWau, mikä kommentti! Kiitos, onpa kiva kuulla että tämä on jäänyt vakkariresepteihisi. Tuo chorizo onkin hyvä idea, varmasti sopii hienosti!
VastaaPoistaMeilläkin tämä on jäänyt vakkarireseptiksi, tosin vaihdetaan jauheliha punaisiin linsseihin ja joskus lisätään myös kaalia. Tosi hyvää, kiitos kivasta reseptistä!
VastaaPoista