Voileipäkakku on minusta aika kasaria. Vaikka se taitaa olla suomalaisten juhlapöytien suosikkitarjottavaa edelleen, voileipäkakun kukoistuskausi sijoittuu mielestäni jonnekin kinkku-makaronisalaatin ja cocktailtikkujen välimaastoon. Aikaan, jolloin ylioppilasjuhlia juhlittiin tupeeratuin etuhiuksin ja häävastaanotolla morsiamen hame oli pöyhkeämpi kuin hääkakku.
Mutta tämä kaikki pelkästään rakkaudella siis! :) Vaikkei voileipäkakku olekaan ehkä se kaikkein trendikkäin vaihtoehto, sen suosio ei voi perustua tyhjään. Herkulliset täytteet yhdistettynä pehmeään leipään ja kauniisiin koristeluihin maistuvat suomalaiselle juhlakansalle.
Kieltämättä myös minulle.
Voileipäkakku on mieheni ehdoton suosikkiherkku, jonka perään kysellään lähes aina, kun leivon jotain makeaa ("Ihan hyvää tää sun suklaakakku, mutta koska teet voileipäkakkua???"). Jako on meidän perheessä selvä: makeat herkut saan syödä rauhassa itse, kun taas suolaiset katoavat parempiin suihin hetkessä.
Tämä kinkku-salamivoileipäkakku on siis tehty tuskastuttavan monien pyyntöjen jälkeen ihan arkipöperöksi, ei juhlapöytään. Kakkusen ohje löytyi ihastuttavalta Kinuskikissalta.
Kinkku-salamivoileipäkakku
24 palaa paahtoleipää, esim. 12 kpl vehnä- ja 12 kpl ruispaahtoleipää (saat kivan shakkilautamaisen värityksen)
kostutus
2,5 dl maitoa
kinkkutäyte
200 g vähärasvaista palvikinkkua
1-2 maustekurkkua
pala purjoa
200 g valkosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 tl sinappia
salamitäyte
150 g salami- tai meetvurstisiivuja
2 paprikaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa
persiljaa hienonnettuna
kuorrutus ja koristelu
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl maitoa
1 nippu persiljaa
kirsikkatomaatteja
50 g salami- tai meetvurstisiivuja
50 g kinkkusiivuja
Leikkaa kinkku, maustekurkku ja purjo pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon valkosipulituorejuusto, ranskankerma ja sinappi.
Kuutioi salami-/meetvurstisiivut ja paprikat. Sekoita nämä ruohosipulituorejuuston, ranskankerman sekä hienonnetun persiljan kanssa.
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Asettele leivät tarjoilulautaselle kaksi rinnakkain ja neljä peräkkäin. Jos käytät sekä vaaleaa että tummempaa paahtoleipää, muodosta leivistä shakkikuviota (joka toinen leipä tumma ja joka toinen vaalea). Kostuta maidolla. Levitä päälle kinkkutäyte. Asettele päälle toinen kerros paahtoleipiä. Kostuta ja levitä päälle salamitäyte. Laita päällimmäiseksi vielä yksi leipäkerros ja kostuta.
Suojaa kakku kelmulla. Laita kakun päälle leikkuulauta ja sen päälle kevyt paino. Anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään.
Ohenna koristelua varten maustamaton tuorejuusto maidolla. Levitä tuorejuustoa kakun pintaan ja reunoille. Asettele meetvurstisiivut vieri viereen kakun reunoille. Koristele päällisosa persiljaruusukkeilla, halkaistuilla kirsikkatomaateilla sekä rullatuilla kinkkusiivuilla.
No kyllä varmasti oli miehesi onnellinen! Mulla on vähän ristiriitainen suhde tähän herkkuun - joo se on tosi hyvää, mutta ihan pienen palan jälkeen tulee yleensä jo vähän ällötys. Miksei mulle käy koskaan niin vaikka suklaakakun kanssa...?
VastaaPoistaNo olihan se! :D
PoistaIhan sama täällä, periaatteessa tosi hyvää, mutta ei mitään intohimoja sen suhteen. Toisin kuin makeissa herkuissa ja vaikkapa juuri suklaakakussa :)
Juu, kasaria on, tai vielä vanhempaa perua.. mutta onhan se hyvää! Klassikkomakamaa!
VastaaPoistaNäin on, tosin onhan voileipäkakuistakin nykyään vaikka mitä 2000-luvun versioita. Kuten vaikka sushivoileipäkakku, josta löytyisi muuten ohjekin jostain reseptikätköistä, täytyypi etsiä...
PoistaMiten hauskaa että miehen arkiherkuksi päätyi voileipäkakku, oot jaksanut väkertää töiden jälkeen :D mä tykkään niistä myös, mutts kuten ylempänä mainittiin uppoaa suklaakakkua isompi pala kuin voileipäkakkua.
VastaaPoistaannemi
Hehee, ei ihan jokailtaista perusruoanlaittoa :) Ja sitten kun kakun vielä piti odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään ennen kuorruttamista, niin arvaa käytiinkö sitä kuolaamassa useaan otteeseen!
Poista