Kumpaa sinä suosit? Makeaa vai suolaista?
No allekirjoittaneella lempiletut ovat ehdottomasti makeita. Hilloa tai sokeria ja juhlahetkinä vielä kermavaahtoa päälle. Ihanaa, ihanaa, slurps... :) Johtuupi varmaan siitä, että makea voittaa muutenkin suolaisen melkeinpä missä tahansa omissa herkkuvertailuissani.
Lettukisassa suolaiset letut jäävät siis selvästi kakkoseksi, mutta hopea ei missään nimessä ole häpeä. Suolainen täyte on erinomainen kaveri letuille, kunhan muistaa jättää lettujen sokeroinnin paistamisen jälkeen väliin :) Tällä kertaa meillä tehtiin jauhelihatäytteisiä lettuja.
Jauhelihalla täytetyt letut
LETTUTAIKINA
2 munaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
paistamiseen voita
TÄYTE
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 paprika (meillä tällä kertaa vihreää paprikaa)
400 g jauhelihaa
pala purjoa
200 g raejuustoa
100 g ruohosipulituorejuustoa
mustapippuria
jauhelihamaustetta / yrttimaustetta
emmentaljuustoraastetta
Vatkaa kanmunien rakenne rikki, lisää puolet maidosta ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää loput maidosta sekä suola. Sekoita tasaiseksi. Anna vetäytyä vähintään puoli tuntia.
Paista letut kuumalla pannulla kummaltakin puolelta. Lettujen paistamisessa vakio on, että ensimmäinen lettu (joskus vielä toinen ja kolmaskin) epäonnistuvat, mutta älä lannistu! :)Voit paistaa joko muutaman isomman letun tai usemapia pikkulettuja. Mielestäni isompia lettuja on helpompi täyttää, niin ettei täyte pursua letuista ulos, joten meillä tehtiin noin 6 isompaa lettua.
Kuullota tilkassa öljyä silputtu sipuli ja valkosipuli sekä kuutioitu paprika. Lisää joukkoon jauheliha ja paista seos kypsäksi. Mausta mustapippurilla ja jauheliha- tai yrttimausteella. Sekoita kulhossa jauhelihaseos, silputtu purjo, raejuusto sekä tuorejuusto.
Täytä letut seoksella ja kieritä rullalle. Kasaa täytetyt letut uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista 200-asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut (noin 10-15 minuuttia riittää).
Tarjoa rapean salaatin kera.
Ahhh! suolaiset letut on suurta herkkua :)
VastaaPoistaSlurps, ihanaa kesäruokaa! Tuli lapsuusmuistot mieleen, meidän isä teki aina juuri jauhelihatäytteisiä lettuja evääksi kun lähdettiin jonnekin reissuun tai rannalle.
VastaaPoistaNämä on pyörineet mielessä jo pitkään ja tänään pääsin vihdoin tekemään lettuja :) tosin laitoin tonnikalaa täytteeksi. Nämä olivat extempore-letut kun brunssilta jäi lettuja yli. Nam nam nam.
VastaaPoistaOi tonnikalatäyte, kuulostaa hyvältä! Mitä laitoit tonnikalan lisäksi?
VastaaPoistaMaissia, kevätsipuli-valkosipuli-kermaviilikastiketta, ripauksen fetaa ja kasviksia :)
VastaaPoistaNam, tuota täytyykin kokeilla! :)
VastaaPoistaMonta lettua taikinasta tulee suunnilleen :)?
VastaaPoistaLettujen määrä riippuu tietysti hieman siitä, minkäkokoisia teet (ja kuinka monta menee paistovaiheessa pyllylleen) :) Arvioisin, että suurin piirtein 10 lettua tulee.
PoistaLätyt on niin hyviä! Yleensä paistan ison satsin josta syödään ensin sokerin kanssa useampi. Seuraavalle päivälle usein jää lättyjä joista pyöräytän suolaisella täytteellä aterian. Toimii aina! :)
VastaaPoistaKuulosta hyvältä toimintatavalta! :) Makeat lätyt kun selvästi ovat parempia heti paiston jälkeen, mutta suolaisilla täytteillä menee eilispäivän lettukin.
PoistaEtsin hyvää ja helppoa ohjetta suolaisista letuista ja löysin sinun reseptisi. Ja samalla löysin ihanan blogisi! Letut tehty ja todella hyviä tuli. Mies tykkäsi tuosta täytteestä ja hänen lettunsa hävisivät kaikki. Itse kun en syö lihaa niin korvasin sen linssimuhennoksella ja soijarouheella ja maistui minullekin (ja jäi vielä töihin lounaaksi). Innolla alan lukemaan mitä muita reseptejäsi pääsen kokeilemaan. :) -Tea
VastaaPoistaHeippa Tea ja kiitos ihanasta kommentistasi! Kiva kuulla, että letut olivat mieleen ja muutkin blogin reseptit tuntuvat omilta. Eikun testaamaan ja pistä ihmeessä kommenttia myöhemminkin.
PoistaAurinkoa kevääseen! :)