Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Nopeat aamusämpylät



Ei ole ensimmäinen kerta, kun herään aamulla ja totean viimeistenkin leipäviipaleiden kadonneen edellisillan iltapalaan (tai olevan epämääräisen homerihmaston kotipesänä). Aamuisessa leipähädässä ei ole aikaa nostatella tai vaivailla taikinoita, vaan leivän pitää syntyä suit sait sukkelaan. Ja sehän syntyy! Nämä aamusämpylät valmistuvat parissakymmenessä minuutissa eivätkä kaipaa hiivoja, voiteluita tai nostatuksia. Parhautta!

Leipätaikinasta tulee 6-8 sämpylää, riippuen koosta. Enempää ei juuri kannata leipoakaan, sillä leipäset maistuvat parhailta uunituoreen lämpiminä. Hotkaise siis sämpylät naamaan ja suhaise sen jälkeen kauppaan ostamaan seuraavan aamun leipä. Tai lisää sämpylätaikina-aineksia. Ihan kuten haluat.


Nopeat aamusämpylät


n. 8 pikkusämpylää

3 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1,5 rkl hunajaa
3 dl vettä

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää hunaja ja vesi ja sekoita taikinaksi. Pyörittele jauhotetuin käsin palloiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.
QuickEdit
Mona
12 Comments
Share :

Vadelma-omenajuustokakku



Hyvä juustokakun ystävä. Tämän uunissa paistettavan juustokakun sisällä lepää ihana vadelma-omenasoseyllätys. Pohjan ja juustomassan väliin on piilotettu makean maukas ja sitruunaista juustoseosta herkullisesti säestävä vadelmaherkku. Se tekee juustokakusta vielä astetta suloisempaa.

Mikäli tämäkään ei riitä, kakkupalan kanssa voi nauttia vielä vähän lisää vadelmahilloa. Tai omenahilloa. Miten vain haluat.

Vadelma-omenajuustokakku


pohja
200 g Digestive-keksejä
75 g voita

täyte
2 dl omenasosetta
2 dl vadelmia (pakaste)
1 dl sokeria

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 prk maitorahkaa (à 250 g)
2 dl vispikermaa
4 kananmunaa
2 rkl sitruunamehua
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoja

Murskaa keksit esimerkiksi tehosekoittimessa ja sulata voi. Yhdistä. Kiinnitä irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja muutama sentti reunoille. Nosta jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Sekoita omenasose, vadelmat ja sokeri keskenään kulhossa. Sekoita loput täytteen ainekset toisessa kulhossa ja vatkaa sähkövatkaimella parin minuutin ajan. Levitä pohjan päälle ensin omena-vadelmaseos ja sen päälle juustoseos. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti. Sammuta uuni ja anna kakun olla uunissa jälkilämmöllä vielä noin 30 minuuttia. Jäähdytä kakku ennen tarjoilua
QuickEdit
Mona
4 Comments
Share :

Kesäkurpitsa tekee lasagnen



Tästä lasagnesta kaikki kiitokset menevät Jotain maukasta -blogin Marille ja hänen Sitä parempi soppa -kirjalle, jonka sain joululahjaksi. Kirjan ohjeita olen selaillut joulun jälkeen vesi kielellä ja tämä resepti pääsi ensimmäisenä kokeiluun. Ainoan lisäyksen herkulliseen ohjeeseen tein pinaatista, jota lisäsin vielä kesäkurpitsasuikaleiden väliin. Täydellisen mehevää ja maukasta! Kesäkurpitsat peittosivat peruslasagnelevyt mielestäni ihan 6-0.  Tämä ruoka suorastaan sulaa suuhun.

Kesäkurpitsalasagne


2 keskikokoista kesäkurpitsaa
suolaa
50 g babypinaattia

jauhelihatäyte
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 tl sormisuolaa (chili)
1 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa
mustapippuria
140 g tomaattipyreetä
350 g paseerattua tomaattia
1/2 dl ketsuppia
1/2 dl vettä
ripaus sokeria

juustotäyte
250 g ricottajuustoa
200 g emmentaljuustoraastetta
2 kananmunaa

päälle
juustoraastetta 

Silppua sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä hetki oliiviöljyssä pannulla. Lisää jauheliha, ruskista ja mausta suolalla, paprikalla, oreganolla ja mustapippurilla. Meillä on käytössä chilillä maustettua sormisuolaa, joten kastikkeeseen tuli myös aavistus potkua. Lisää tomaattipyree, paseerattu tomaatti, ketsuppi ja vesi. Mausta ripauksella sokeria. Anna kastikkeen porista hellalla ainakin puolisen tuntia. Maista ja lisää tavittaessa suolaa ja pippuria.

Leikkaa kesäkurpitsat juustohöylällä pituussuunnassa ohuiksi suikaleiksi. Levitä suikaleet leivinpaperin päälle ja ripottele päälle hieman suolaa. Kuivaa kesäkurpitsaviipaleista irtoava neste talouspaperilla.

Kaavi ricottajuusto, emmentaljuustoraaste sekä kananmunat kulhoon. Sekoita juustotäytteen ainekset keskenään.

Kasaa lasagne uunivuokaan. Laita pohjalle 2/3 jauhelihatäytteestä ja päällystä se tiiviisti kesäkurpitsasuikaleilla. Lisää kurpitsasiivujen päälle puolet juustotäytteestä ja tämän päälle loput jauhelihatäytteestä. Lisää babypinaatinlehdet ja niiden päälle taas kerros kesäkurpitsasuikaleita. Lisää loput juustoseoksesta tasaisesti levitettynä. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.

Paista lasagnea 20 minuuttia 175 asteessa. Nosta tämän jälkeen uunin lämpö 200 asteeseen ja paista vielä noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
QuickEdit
Mona
9 Comments
Share :

Mangoa nassuun



Hyvää lauantaihuomenta ja ihanaa ystävänpäivää!

Viikonloppuaamuisin on erinomainen aika surauttaa jotain muutakin juomaa nassuun kuin kahvia. Mango piristää ja hellii samanaikaisesti. Säilykemangon voit toki korvata syöntikypsällä, tuoreella mangolla. Aavistus sokeria saattaa silloin olla paikallaan pienenä lisäyksenä.

Maistuu parhaalta ystävän kanssa nautittuna.

Mangolassi


1 tlk mangoviipaleita sokeriliemessä
2 dl maustamatonta jugurttia
2 dl appelsiinimehua
1 rkl sitruunamehua

Valuta mangoviipaleet ja kaada ne tehosekoittimeen. Lisää jogurtti sekä appelsiini- ja sitruunamehu. Soseuta tasaiseksi. Tarjoa kylmänä.

QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Kokonainen lime-chilibroileri salsa verdellä



Broileri on monipuolinen ja maistuva arkiruoka, kuten hyvin tiedätte. Ikävä kyllä, siihen se usein jää. Juhlapyhinä pöytään nostetaan paistia, fisua, piffit tai jotain muuta "hienompaa". Broilerista tulee harvoin valmistettua fiinimpää ateriaa, mikä on itse asiassa aika sääli. Se kun on pienellä vaivalla ja hyviä raaka-aineita käyttäen mitä mainioin paremmankin päivällisen pääruoka. Ja maistuu varmasti itse kullekin.

Juhlavamman aterian saa erityisen helposti kokonaisesta broilerista. Jyväbroilerin kokonainen, yrtti-pippuriseoksella pintamaustettu broileri päätyi meidän sunnuntaipäivällisen raaka-aineeksi. Pakko tunnustaa, että jännitin hieman kokonaisen broilerin valmistamista, sillä olin niin sanotusti ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Huoli oli turha, sillä eihän se mitenkään vaikeaa ollut. Vaikka Jyväbroilerin broiskussa onkin valmis pintamauste, kokonainen broileri kannattaa aina lisämaustaa vähintään nahan ja lihan välistä sekä mielellään myös sisäpuolelta. Näin varmistetaan, että liha saa varmasti riittävästi makua ja mehevyyttä. Riittävän pitkä kypsytys ja alhainen lämpötila pitävät myös huolen, ettei broileri pääse kuivumaan.

Ensimmäinen kokonainen broilerini maustui herkullisella limen, chilin, inkiväärin, valkosipulin ja yrttien yhdistelmällä. Sen lisukkeeksi valmistin salsa verden - vihreän kastikkeen, jossa toistuvat yrtit sekä valkosipuli. Olin hieman jopa yllättynyt, miten hyvin chilin ja limen maku imeytyi broilerinlihaan.

Kyllä tätä kelpaa tarjota. Niin arkena kuin juhlanakin.


Kokonainen lime-chilibroileri salsa verdellä


1 kokonainen jyväbroileri

marinadi
3 cm pala inkivääriä
2 chiliä
2 valkosipulinkynttä
1 lime
nippu tuoretta korianteria
2 tl oliiviöljyä

broilerin sisään
suolaa
1 lime
2-3 valkosipulinkynttä
2 cm pala inkivääriä
pieni nippu korianterin, lehtipersiljan ja rosmariinin oksia

salsa verde
2 valkosipulinkynttä
iso nippu lehtipersiljaa
1/2 nippu basilikaa
1/2 nippu korianteria 
4 anjovisfilettä
3 rkl kapriksia
1 tl Dijon-sinappia
2 rkl sitruunamehua
n. 1 dl oliiviöljyä
mustapippuria


Pilko kuorittu inkivääri, chilit ja valkosipulit karkeasti. Raasta limen kuori ja purista mehu. Laita ainekset tehosekoittimeen korianterin ja oliiviöljyn kanssa ja sekoita tahnaksi.

Ota broileri huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistamista. Tee tilaa nahan ja lihan väliin linnun reisien ja rintojen kohdalle työntämällä varovasti sormia nahan alle. Työnnä suurin osa marinadista näihin onkaloihin. Levitä loput marinadista broilerin pinnalle.

Laita broilerin sisälle hieman suolaa sekä pari valkosipulinkynttä, lohkottu lime, kuorittu ja paloilteltu inkivääri sekä yrttejä. Laita linnun jalat solmuun paistonkestävällä narulla (tai foliorullalla, kuten minä). Nosta broileri uunivuokaan ja paista 160 asteessa noin 1h 45min. Valele broilerin pintaa paistonesteillä pari-kolme kertaa paiston aikana. Lintu on kypsää, kun koipitaipeeseen pistettäessä ulos valuva neste on kirkasta. Ota kana pois uunista ja anna levätä hetki folion alla.

Tee salsa verde broilerin kypsentyessä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita ne yrttien, anjovisfileiden, kapriksien ja sinapin kanssa tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi tahnaksi. Valuta joukkoon sitruunamehu ja mausta mustapippurilla. Lisää oliiviöljyä, kunnes kastikkeesta tulee lusikoitavaa tahnaa. Anna maustua viileässä vähintään puoli tuntia.

Tarjoa broileri ja salsa verde uunissa paahdettujen bataattien, perunoiden ja sipulien kanssa. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla, pyörittele oliiviöljyssä ja paista kanan kanssa uunissa (160 astetta) noin 45 minuuttia. Voit paahtaa kasvikset joko samassa uunivuoassa kuin kana, jolloin ne imevät itseensä kanan paistonestettä tai erillisessä vuoassa.

http://www.blogirinki.fi/
Yhteistyössä Jyväbroiler

Lisää herkullisia reseptivinkkejä broileriruokiin voit käydä kurkkaamassa Blogiringin kampanjasivulta!
QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Jauhelihaspaghettia kiinalaisittain



Onko jauhelihaspaghettia tullut syötyä jo kyllästymiseen saakka? Arkiruokien klassikko saa ihan uutta ilmettä, kun se tehdään kiinalaisella twistillä. Spaghetti korvataan nuudeleilla ja jauheliha maustetaan inkiväärillä, valkosipulilla, chilikastikkeella ja soijalla. Jauheliha tarrautuu varsin mehevästi nuudelin kylkeen ja on muuten hyvää! Tätä mättää kupuunsa kuin paremmassakin kinkkiraflassa. Resepti on bongattu Me Naiset -lehdestä (kuten niin monet hyvät ruokaideat, iso peukku kyseisen lehden ruokaosiolle).

Keittiössä ei tarvitse häärätä pitkään, sillä valmista tulee noin vartissa. Vaikeinta tässä ruoassa oli nuudelien ja jauhelihojen yhteen sekoittaminen. Riisivermisellilevyt kannattaakin leikata vaikka saksilla kahtia ennen kypsentämistä niin ne sekoittuvat helpommin jauhelihan joukkoon. Vakkarimausteemme sriracha-chilikastike oli täysin huomaamatta kulunut ihan finaaliin. Onneksi apukokin chilikastikevarastot eivät suinkaan lopu srirachaan vaan jääkaapin uumenista löytyy jos jonkinmoista (ja tulisuusasteista) chilipulloa. Näitä yhdistelemällä tuli oikein oiva chilimix seokseen.

Tämä pääsee varmasti uusintakierrokselle arki-iltana jos toisenakin. Ihan kuten se perus jauhelihaspaghettikin.


Possunjauhelihaa ja nuudeleita


neljälle

n. 200 g riisivermiselli-nuudeleita
3 rkl seesamiöljyä

5 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä
1/2 dl rypsiöljyä
400 g sika- tai sika-nautajauhelihaa
1-2 rkl chilikastiketta (voimakkuudesta riippuen)
3 rkl soijaa
3 kevätsipulia
1/2 chili

Valmista riisivermiselli pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsien ja valutettujen nuudelien joukkoon seesamiöljy. Kuori valkosipulit ja inkiväärin pala. Kuumenna pannulla rypsiöljy ja murskaa joukkoon valkosipulit sekä raasta inkivääri. Kuullota hetki. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta chilillä ja soijalla. Yhdistä nuudelit ja jauheliha. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla sekä chiliviipaleilla.
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Runebergin sydäntorttu



Torstaina juhlitaan taas Ruuneperiä, tuota Suomen kansallisrunoilijaa. Vaikka varsin suuri herkkujen ystävä olenkin, Runebergin torttu ei aiemmin ole ollut mikään minun feivörit leivonnainen. Syön kyllä, jos tarjotaan mutten ehkä osta itse. Jotenkin viime vuosina se on alkanut maistua koko ajan paremmalta, liekö enemmän aikuiseen makuun siis.

Tänä vuonna halusin kokeilla tehdä Runebergin torttuja itse. Helpoimmalta vaihtoehdoilta tuntui tehdä yksi iso torttu eli kakku. Sydänvuoka pääsi siis taas käyttöön. Resepti muotoutui sen mukaan, ettei meiltä löytynyt ruunepereissä yleesä käytettävää punssia eikä myöskään mantelilikööriä tai karvasmantelia. Korvasin nämä omenamehulla sekä piparkakkujen, kardemumman ja hasselpähköinöiden runsailla mauilla. Lisäksi käytin ensimmäistä kertaa intiaanisokeria, joka sopii leivontaan erinomaisesti. Intiaanisokeri on käsittelemätöntä täysruokosokeria, jota käytetään ihan normaalin sokerin tapaan. Sitä voi laittaa aavistuksen enemmän kuin normaalia kidesokeria, mutta tässä tuo kaksi desilitraa riitti mielestäni hyvin myös intiaanisokerille. Voit korvata reseptissä mainitun intiaanisokerin toki ihan tavallisella kidesokerilla tai vaikka laittaa puolet fariinisokeria.

Tortusta tuli tosi hyvää! Saattaapi Runebergin perinneherkku päästä tässä vuosien vielä vierähtäessä ihan lempileivonnaistenkin joukkoon.

Runebergin torttu


200 g voita
2 dl intiaanisokeria
2 kananmunaa
2,5 dl mantelijauhetta
1 dl hasselpähkinäjauhetta
1 dl hienonnettuja piparkakkuja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl omenamehua

kostutus
1 dl omenamehua
1 rkl sokeria

pinnalle
1,5 dl tomusokeria
2 rkl vettä
1 tl sitruunamehua

vadelmahilloa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita kananmunat joukkoon yksitellen. Hienonna piparkakut esim. tehosekoittimella. Yhdistä kuivat aineet eli mantelijauhe, hasselpähkinäjauhe, hienoksi murennetut piparkakut, vehnäjauhot, kardemumma, vaniljasokeri sekä leivinjauhe keskenään. Vatkaa taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja omenamehua.

Laita irtopohjavuoan (halkaisija 18-20 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota vuoka.

Mittaa kattilaan omenamehu ja sokeri. Lämmitä, kunnes sokeri on liuennut mehuun. Valele kostuketta kakun päälle. Kostukkeen määrä tuntuu runsaalta, mutta käytä se vaan kokonaan. Runebergin tortun tulee ehdottomasti olla tarpeeksi kostea.

Valmista pinnan kuorrute. Lisää tomusokeriin vettä varovasti, jotta kuorrutteesta ei tule liian nestemäistä. Mausta tilkalla sitruunamehua. Tee tortun pinnalle vadelmahillosta ympyröitä ja ympäröi ne kuorrutteella.
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Follow @hellajahoukutus