Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Vappu maistuu munkkirinkilöiltä



Lähestyvä vappu innoitti meidät vihdoin ja viimein kokeilemaan ihan itse munkkien paistamista. Vaikka ihana, tuore munkki maistuu totta kai aivan koska tahansa, on vappu jotenkin erityisen munkkimaista aikaa. Munkkitaikina valmistuu helposti ilman valtavia vaivausoperaatioita. Aikaa kannattaa varata kuitenkin taikinan nostattamiseen. Me teimme taikinasta rinkilöitä, mutta toki munkeista voi muotoilla ihan perinteisiä pyöreitä palloja - tai vaikka sydämiä jos siltä tuntuu. :)

Munkkien paistaminen kuumassa öljyssä sujuu vaivattomasti, kun vaan pitää huolta, että öljyn lämpötila ei nouse liian korkeaksi ja käsillä on koko ajan kattilan kansi, jolla mahdollisen rasvapalon saa helpoiten tukahdutettua. Palavaa rasvaa ei koskaan tule koittaa sammuttaa vedellä vaan aina tukahduttamalla. Apukokin sanoin: "Kuumaa öljyä tulee kunnioittaa, muttei pelätä." :D Näillä vinkeillä siis munkkien paistoon! Ja vapun viettoon!

Munkkirinkilät


100 g sulatettua voita
2,5 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 muna
7,5 dl vehnäjauhoja

paistamiseen
7-9 dl rypsiöljyä (tai kookosrasvaa)

pinnalle
reilusti sokeria

Sulata rasva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä alkuun puuhaarukalla ja lopuksi käsin sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.

Suojaa taikinakulho kelmulla ja / tai keittiöliinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12-18 osaan riippuen minkä kokoisia munkkirinkilöitä haluat. Minä tein yhteensä 15 kappaletta ja aika mukavan kokoisia rinkilöitä tuli tällä määrällä. Muista, että munkit paisuvat vielä kohotessa ja paistaessa jonkin verran, joten tee tässä kohtaa vähän haluamaasi kokoa pienempiä munkkeja.

Pyörittele kustakin taikinapalasta käsien välissä pötkö ja nipistä saumakohta tiukasti umpeen. Sisäaukon kannattaa tässä vaiheessa olla n. 3-5 cm, jotta aukko ei kuroudu kohotessa umpeen. Anna munkkien kohota liinan alla. Puoli tuntia riittää, mutta mitä pidempi kohotusaika sen ilmavampia munkkeja tuppaa tulla. Meillä kohoteltiin noin 1,5 tuntia, sen enempää en malttanut odotella. :)


Kaada kattilaan rypsiöljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan kattilan pohjaa. Kuumenna rypsiöljy kattilassa noin 180-asteiseksi. Käytä apuna paistomittaria, mielellään koko paiston ajan. Lämmön voi antaa vaihdella 170-190 asteen välillä, mutta tämän yli tai ali lämpötila ei saisi kovin paljon mennä. Paista munkit kauniin ruskeiksi, noin 1-1,5 minuuttia per puoli. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja anna rasvan imeytyä hetki paperiin.

Koska sokeri tarttuu munkin pintaan parhaiten heti tuoreeltaan, pyörittele rinkilät sokerissa mahdollisimman pian paiston jälkeen. Sokerointi onnistuu esim. ripottelemalla lautaselle reippaasti sokeria ja kääntelemällä munkkia sokerissa ympäriinsä.

-----

Vaikka munkit ovat ehdottomasti parhaimmillaan uunituoreena tai vähintään parin päivän sisällä paistamisestaan, ne voi halutessaan myös pakastaa. Munkit kannattaa pakastaa ilman sokeripäällistä. Kun olet sulattanut munkit, käytä ne kuumassa uunissa muutaman minuutin ajan ja pyörittele tämän jälkeen nopeasti sokerissa.

QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Puolivalmiit pekoni-pinaattitortellinit



Aina ei tarvitse valita itse tehdyn ja valmisruoan väliltä. Ratkaisu voi olla tuunattu valmisruoka. Ateria valmistuu nopeasti, mutta saat ruoasta silti omanlaisesi maustamalla sitä omilla lempiraaka-aineilla. Kuten valmiit tortellinit rapean pekonin ja pehmeän pinaatin kera. Simppeliä ja nopeaa arkiruokaa ja silti hurjan hurjan hyvää.

Pekoni-pinaattitortellinit


1 pkt (250 g) tortellineja (täytteenä esim. juusto ja aurinkokuivattu tomaatti)
1 pkt pekonia
1 iso valkosipulinkynsi
pari kourallista tuoretta pinaattia
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria
oliiviöljyä

Kuumenna kattilassa tortellinien keitinvesi. Pilko pekoni ohuiksi suikaleiksi ja paista pannulla rapeiksi. Siirrä pekoni talouspaperin päälle lautaselle. Pyyhi suurin osa pekoninrasvasta paperilla pois pannulta. Lisää pannulle hienoksi pilkottu valkosipuli sekä huuhdottu ja kuivattu pinaatti.

Keitä tortellinit kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Lisää pekonit pinaattien joukkoon pannulle. Mausta sitruunamehulla ja pippurilla. Valuta tortellinit ja nostele annoslautasille. Lusikoi päälle pekoni-pinaattiseosta ja valuta päälle vielä aavistus oliiviöljyä ja sitruunamehua.
QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Juustokakku-brownie, joka jäi koristelematta



Pääsiäisenä tuli tuhottua yksi vuoallinen juustokakulla päällystettyä suklaabrownieta. Olin suunnitellut kakun koristeeksi kaikkea ihanaa: appelsiinilla maustettua kermavaahtoa, suklaamunien paloja ja pääsiäiskarkkeja. Lohkaisimme palan kakkua noin niin kuin vain testiksi eikä paluuta koristelurumbaan enää ollut. Kakku hävisi lähestulkoon suoraan vuoasta suihin. Eikä kaivannut mitään lisähärpäkkeitä pinnalleen. Tästä syystä kuvakin on jokseenkin viimeistelemäton mutta myös erittäin autenttinen (koitin nopeasti saada räpsäistyä edes jonkun otoksen) :).

Ohje on otettu täältä (alkuperäisessä ohjeessa on herkullisen kuuloinen vadelmakerma päällä, mutta sen voi siis huoletta jättää pois, jos et ehdi vatkata kermaa siinä vauhdissa kuin kakku tuhoutuu).

Juustokakku-brownie


pohja
200 g voita
200 g tummaa suklaata
1 dl hasselpähkinöitä
4 dl tomusokeria
3 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja

1 rkl rypsiöljyä

täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl tomusokeria
1/2 tl vanilja-aromia (tai 1 tl vaniljasokeria)
2 kananmunaa

Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. Paloittele suklaa ja sulata se kulhossa vesihöyryssä. Varo, ettei höyryävää vettä pääse roiskahtamaan suklaan joukkoon.

Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Lisää joukkoon jauhot ja pähkinät. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä seokseen sulatettu suklaa.

Levitä leivinpaperi suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 20cm x 30cm). Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja tasoita pinta.

Tee täyte. Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto, tomusokeri, vanilja-aromi sekä kananmunat tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte suklaataikinan päälle vuokaan.

Paista 175-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ja vetäytyä seuraavaan päivään jääkaapissa.
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Pääsiäisen kerrosrahka



Pääsiäinen kolkuttelee ovella. On rairuohoa, suklaamunia, pikkutipuja, valoisia kevätkelejä ja neljän päivän vapaat! Oi autuutta!

Tässä tarjolla pääsiäispöytään helppo ja nopea jälkiruoka. Sitruunainen rahka ja valmis mangosose kootaan kerroksittain tarjoiluastioihin pilkottujen hedelmien kera. Päälle niin paljon pääsiäisnameja ja -suklaata kuin haluat ja valmis! Eikä hätää, tämän syötyään jaksaa vielä mussuttaa niitä suklaamuniakin. :)

Pääsiäisen kerrosrahka

3-4:lle

2 dl kuohukermaa
1 prk sitruunarahkaa
1 tl vaniljasokeria
(1-2 rkl sokeria)
1 prk mangososetta
1-2 kiiviä
1-2 säilykepersikkaa

koristeeksi
pääsiäiskarkkeja
suklaarouhetta

Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon sitruunarahka.  Mausta vaniljasokerilla. Tämä sokerimäärä riitti omaan makuuni, mutta jos kaipaat jälkkäristä vielä makeampaa herkkua, voit lisätä 1-2 rkl sokeria.

Pilko kiivit ja persikat pieniksi kuutoiksi. Kokoa jälkiruoat kasaamalla ensin pohjalle hedelmiä, sitten rahkavaahtoa, väliin mangososetta ja päälle vielä rahkavaahtoa. Koristele hedelmäkuutioilla, pääsiäiskarkeilla ja rouhitulla suklaalla.
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Metsään mars!



Kansallispuisto Nuuksio on varsinainen Espoon luontoaarre ja ihan parhaita ulkoilualueita tällä seudulla. Teimme viime viikonloppuna reippaan kävelylenkin kauniissa metsämaisemissa kevätauringosta ja heräävästä luonnosta nauttien. Erityisesti perheemme karvaisin jäsen oli taas kerran aivan ekstaasissa kaikista ihanista uusista hajuista ja poluista.

Luonnossa samoilua osaa kyllä arvostaa ihan eri lailla näin aikuisena. Muistan, miten lapsena kaikki kouluretket tehtiin aina paikalliselle luontonähtävyydelle, Kuhankuonolle. Siellä sitä käveltiin ohjatusti jonossa pitkin pitkospuita ja välillä pysähdyttiin juomaan mehua tai piirtämään erilaisia sammaleita. Kivaa vaihtelua normaaleille koulupäiville toki, mutta ei niitä maisemia ja luonnon kauneutta osannut erityisemmin ihailla. Toisin kuin nyt, kun hiljaisuus, vihreys ja raikas ilma tuntuvat todelliselta elämykseltä. Ehkä syynä on myös se, että lapsena ulkona tuli pyörittyä muutenkin kaikki illat. Tehtiin majoja, myytiin leikkikioskissa lähimetsän kukkia ja kiviä ja loiskittiin lammikoissa. Luonto ja metsä olivat ihan arkisia juttuja. Nykyään ulkoilu on lähinnä samojen lenkkipolkujen talsimista työpäivän jälkeen, jolloin ajatukset ovat liian usein arkiaskareissa ja aistit uinumassa. Kun yhtäkkiä löytääkin itsensä metsän keskeltä kuuntelemasta linnunlaulua ja tuoksuttelemasta keväistä mullan tuoksua, on ihan ällikällä lyöty.

Muuta ei elämykseen tarvitse.
QuickEdit
Mona
4 Comments
Share :

Aamiaispizza



Viime viikonloppuna vietettiin apukokin synttäreitä. Aamupalalle piti taikoa siis jotain vähän spesiaalimpaa, joten tsadaa, meillä syötiin aamiaispizzaa! Aamiaiaspizza ei toki ole oma ideani, vaan sitä on tehty monissa blogeissa ennen tätä. Aamiaisaineiden siirtäminen pizzapohjalle kuulosti niin mahtavalta idealta, että pizza-aamu on ollut suunnitelmissani jo pitkään.

Jotta aamiaista ei tarvitse odotella ja valmistella pitkälle aamupäivään, pizzataikina kannattaa tehdä illalla valmiiksi. Jääkaapissa kohotettava pizzataikina oli ensimmäistä kertaa kokeilussa ja yllätyin todella iloisesti miten superhyvää ja jotenkin paljon kimmoisampaa ja helpommin käsiteltävää se oli kuin tuttu, nopeasti huoneenlämmössä kohonnut taikina. Hiivaa ei tarvita kovin paljon ja taikina saa jäädä vähän löysemmäksi, kun kohotusaika on pitkä. Jos on aikaa ja kärsivällisyyttä odottaa, niin taidanpa ottaa yön yli kohotuksen useamminkin tavaksi.

Ja aamiaispizzan myös.

Aamiaispizza

kaksi pizzaa

pohja
2 dl kädenlämpöistä vettä
1/4 pkt hiivaa
1/2 tl suolaa
1-2 rkl oliiviöljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja

täytteet
pala purjoa ja / tai sipulia
öljyä
1 rkl voita
suolaa
loraus sitruunamehua
1 pkt pekonia
150 g juustoraastetta
1 pkt mozzarellaa
4 kananmunaa
kirsikkatomaatteja
avokado
tuoreita yrttejä
mustapippuria

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja öljy. Lisää vehnäjauhoja vähitellen samalla sekoittaen. Vaivaa hyvin. Taikina saa jäädä pehmeäksi, kun kohotat sitä pitkään jääkaapissa. Peitä kelmulla ja liinalla ja anna kohota jääkaapissa yön yli.

Aamulla vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä, kunnes saat kimmoisan taikinapallon. Jaa kahteen osaan ja kauli kahdeksi ohueksi pohjaksi. Nosta uunipelleille leivinpaperin päälle. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä ja suolaa.

Huuhdo ja pilko purjo renkaiksi ja/tai kuori ja pilko sipuli. Paista purjoja / sipulia miedolla lämmöllä paistinpannulla voi-öljyseoksessa, kunnes ne pehmenevät. Mausta suolalla ja lorauksella sitruunamehua. Poista pannulta odottelemaan ja paista seuraavaksi pekonit. Nosta valmiit pekonit talouspaperille.

Levitä juustoraaste pizzapohjille. Asettele päälle pekonit, purjot/sipulit, revitty mozzarella ja varovasti myös kananmunat. Kananmunat voi vaikka rikkoa pieneen kulhoon ja kipata siitä yksi kerrallaan pizzojen päälle. Keltuaisten tulisi jäädä ehjiksi.

Paista 225-asteisessa uunissa kunnes valkuaiset ovat hyytyneet ja pizzan reunat ovat saaneet väriä. Pizzan ollessa uunissa puolita kirsikkatomaatit, viipaloi avokado ja hienonna yrtit. Levitä ennen tarjoilua valmiin pizzan päälle. Ripottele päälle vielä hieman mustapippuria ja nauti!!
QuickEdit
Mona
12 Comments
Share :

Tahnojen aatelia



Lähi-Idästä kotoisin oleva hummus on kikherneistä valmistettu tahna. Se soseutuu kätevästi yhden surautuksen taktiikalla tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella - paitsi jos tehosekoitin sanoo sopimuksensa irti puolessa välissä surauttelua, kuten minulla! Tästä johtuen oma hummukseni jäi hieman kokkareiseksi enkä saanut siitä ihan niin silkkistä seosta kuin olisin halunnut. Usein hummuksessa käytetään mausteena tahinia eli murskatuista seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa. Se onnistuu kuitenkin hyvin myös ilman sitä, sillä mikäli tahinia ei muuten tule ruoanlaitossa juuri käytettyä, purkki voi jäädä turhaksi ruokakaapin koristeeksi.

Kokeile hummusta vaikka herkullisten Naan-leipien levitteenä.

Hummus


1 tlk kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
kourallinen lehtipersiljaa tai korianteria (tai molempia)
1/2 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl vettä
1 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
1/2 tl chiliä

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä ja/tai vettä, kunnes saat tahnalle mieleisesi rakenteen. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, valkosipulia tai muita mausteita mieltymyksesi mukaan. Laita hummus kulhoon ja valuta päälle hieman oliiviöljyä. Koristele paprikajauheella ja lehtipersiljalla.

QuickEdit
Mona
6 Comments
Share :

Naan-leipä



Poikkesin eilen lounaalla pakistanilaisessa Peshawar-ravintolassa. Pöytään kannettu puolimetrinen Naan-leipä vei kaikkien mausteisten kastikkeiden kanssa kielen mennessään eikä näin ollen tarvinnut kauaa pohtia, mitä meidän keittiössä seuraavaksi leivotaan. Perjantain iltapala koottiin kana-couscous-halloumisalaatista, sitruunaisesta jugurttikastikkeesta, hummuksesta sekä näistä ihanuuksista.

Naan-leipä

8 kpl

2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 kananmuna
2 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1/2 dl maustamatonta jugurttia
1 tl leivinjauhetta
6-7 dl vehnäjauhoja
voisulaa

pellavan-/unikonsiemeniä
lehtipersiljaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa kevyesti joukkoon muna, sokeri, suola, öljy ja jugurtti. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään toisessa kulhossa ja lisää taikinaan vähitellen. Vaivaa hetki.

Kohota taikinaa noin tunti. Muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla pitkulainen pötkö. Jaa kahdeksaan palaan. Kauli palat litteiksi, pitkittäisiksi leipäsiksi. Anna leipien kohtoa hetki pellin päällä. Voitele voisulalla ja ripottele pinnalle halutessasi siemeniä ja hieman suolaa. Myös valkosipuli sopii voisulan joukkoon aivan erinomaisesti!

Paista 250 asteessa uunin keskitasolla 6-10 minuuttia, kunnes pinta alkaa tummua. Pidä lähemmäs 10 minuuttia, jos haluat rapsakampia leipiä, reilussa viidessa minuutissa valmistuu vähän pehmeämpiä versioita. Koristele silputulla lehtipersiljalla. Nauti heti.
QuickEdit
Mona
12 Comments
Share :

Follow @hellajahoukutus