Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Halloumi-parmankinkkubruschetat



Jaahas. Lyhyempääkin lyhyt joulu on vietetty ja on aika katsoa kohti uutta vuotta. Lähdemme viettämään vuoden vaihdetta Lontooseen, joten tämä jää vuoden viimeiseksi kirjoitukseksi. Lontoon kuulumisia siis tiedossa heti tammikuussa!
Nämä ihanan suolaiset halloumi-parmankinkkubruschetat bongasin Fannista & Kanelista
ja ne ovat ehdoton suosikkisuolapala uudenvuoden tarjoiluiksi. Kannattaa kokeilla!

Railakasta uutta vuotta!

Halloumi-parmankinkkubruschetat
10 kpl


1 maalaispatonki
200 g halloumijuustoa
10 parmankinkkusiivua (tai muuta ilmakuivattua kinkkua)
1 punainen paprika
öljyä
suolaa & mustapippuria
tuoretta basilikaa


Viipaloi patonki ja halloumijuusto. Leikkaa paprikasta hieman patonginpaloja pienempiä paloja ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä sekä suolaa ja mustapippuria. Paahda 250 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia tai kunnes paprikat alkavat reunoilta hieman mustua.

Pyöräytä ilmakuivatun kinkkusiivun sisään halloumisiivuja ja pala paahdettua paprikaa. Nosta käärö patonkiviipaleelle. Paista leivät 200 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia kunnes kinkku on rapeaa ja juusto pehmeää. Ripottele päälle tuoretta basilikaa.
QuickEdit
Mona
3 Comments
Share :

Jouluinen luumutorttu


Viimeinen joulupostaus on joulun jälkkäripöytään. Jouluinen luumutorttu kulki alkuperäisen ohjeen mukaan Luumutiramisun nimellä, mutta ei mielestäni maistunut lainkaan tiramisulta maultaan tai koostumukseltaan, joten nimi vaihtui. Luumutorttu ei ole liian raskas, joten se sopii hyvin joulupöydän aiheuttmaan ähkyn perään.

Nyt täällä suunnataan joulun viettoon Turun suuntaan ja rauhoitutaan nauttimaan äidin, mummin ja anopin joulupöydistä, toistemme seurasta, kynttilöistä, kuusista, joulumusiikista ja joulun tunnelmasta. Oikein ihanaa joulua kaikille!


Jouluinen luumutorttu

POHJA
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

KOSTUTUS
1,5 dl vahvaa, kylmää kahvia, esim. espressoa
2-3 rkl konjakkia tai appelsiinitäysmehua

TÄYTE
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
200 g turkkilaista jogurttia
1 prk (300 g) luumumarmeladia
3/4 dl sokeria
1/4 tl kanelia

KORISTELUUN
kaakaojauhetta
tummaa suklaata
kivettömiä luumuja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistopaperi.

Vaahdota kerma. Sekoita vaahtoon rahka, jogurtti ja luumumarmeladi. Mausta sokerilla ja kanelilla.

Leikkaa kääretorttulevy puoliksi. Nosta toinen levyistä tarjoiluastialle ja kostuta kahviseoksella. Levitä puolet täytteestä torttupohjalle. Nosta päälle toinen levy ja kostuta sekin kahviseoksella. Levitä päälle loput täytteestä. Anna maustua kylmässä muutama tunti tai yön yli. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja viillä suklaasta esim. juustohöylällä tai veitsellä suklaalastuja. Pilko kivettömät luumut ja ripottele pinnalle.


QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Joulupöytään: Piparipullat



Joulun kahvipöydässä tarjotaan pehmeän maukkaita piparipullia. Resepti on Maku.fi-sivulta, ja näitä makean taikinaisia herkkuja testattiin viime viikonlopun glögi-illassa.

Piparipullat

12-15 kpl

2 1/2 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 muna
2 tl kardemummaa
3/4 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
100 g voita

500 g piparkakkutaikinaa (pakaste)

voiteluun
1 kananmuna

koristeluun
raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, muna, kardemumma ja suola. Lisää nesteeseen jauhot vähitellen hyvin alustaen. Lisää taikinaan pehmeä rasva alustuksen loppuvaiheessa ja työstä taikina tasaiseksi.

Kohota taikinaa lämpimässä vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.

Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki jauhotetulla leivinpöydällä ja kauli suorakaiteen malliseksi levyksi. Kauli sulanut piparitaikina samankokoiseksi ohueksi levyksi ja nosta piparitaikinalevy pullataikinan päälle. Kääri taikinalevy rullaksi ja leikkaa rulla muutaman sentin paksuisiksi kiekoiksi.

Nosta piparipullat leivinpaperoidulla uunipellille ja anna kohota noin 20 minuuttia. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.


QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Saaristolaisleipä Nauvosta



Saaristolaisleipää nautitaan niin jouluna kinkun kera kuin kesällä uusien perunoiden kaverina. Leipä on todella helppo tehdä, vain hieman aikaa vievä.

Saaristolaisleipä Nauvosta

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnänleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voiteluun:
siirappia
vettä

Lämmitä piimä varovasti kädenlämpöiseksi ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1,5 tuntia liinan alla. Voitele kaksi-kolme 1,5-2 litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipävuokaa. Jaa taikina vuokiin. Vuokiin kannattaa jättää hieman tilaa, sillä leivät kohoavat uunissa.  Paista leipiä alimmalla tasolla 175 asteessa 2 tuntia. 1,5 tunnin päästä valele leipiä lämpimällä vesi-siirappiliuksella. Kumoa kypsät leivät ritilälle liinan alle jäähtymään.
 



Saaristolaisleipää on kiva myös viedä ystäville tuliaisena tai lahjana. Sen voi pakastaa, ja leipä maistuu sulatettuna aivan yhtä maukkaalta kuin tuoreenakin.


QuickEdit
Mona
5 Comments
Share :

Joulupöytään: Porsaan sisäfilee



Kinkku on joulupöydän ehdoton kuningas. Koska joulukinkkua saa vain kerran vuodessa, se maistuu joka joulu yhtä ainutlaatuiselta. Jos perinteiselle kinkulle haluaa kuitenkin vaihtoehtoa, possun sisäfilee toimii mainiosti.

Porsaan sisäfilee

150 -200 g possun sisäfilettä per ruokailija

Marinointiin:
öljyä
hunajaa
sitruunan mehua
valkosipulia
suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä (basilikaa, timjamia, rosmariinia...)

Valmista marinadi sekoittamalla öljyä, 1-2 rkl hunajaa, n. 1/2 sitruunan mehu, valkosipulia maun mukaan sekä mausteet. Leikkaa possun sisäfileestä suurimmat kalvot pois. Marinoin sisäfilee vähintään muutamaa tuntia ennen paistoa, mieluusti edellisenä päivänä.

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Paista sisäfilee kuumalla pannulla voissa nopeasti jokaiselta puolelta.


Aseta sisäfilee paistinpannulta uunivuokaan ja työnnä lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Paista 200 asteisessa uunissa, kunnes lihan lämpötila on noin 75-77 astetta. Tähän kuluu lihan koosta riippuen noin 20-30 minuuttia. Anna lihan vetäytyä folion sisällä parikymmentä minuuttia ennen tarjoilua.

Porsaan sisäfileen kanssa sopivat esimerkiksi uunijuurekset, kuten porkkana, paprika, peruna ja sipuli. Mausta pilkotut kasvikset öljyllä, suolalla ja pippurilla ja paista uunissa puolisen tuntia.



Kastike valmistui kermasta ja pippurijuustosta. (esim. Musta Pekka). Nam!




QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Joulupöytään: Paahdettua punajuurta ja vuohenjuustoa



Viikonlopun joulupöydässämme ei nähty perinteistä rosollia, vaan valmistin punajuurta hieman toisella tapaa -vuohenjuuston kera. Punajuuren ja vuohenjuuston yhdistelmä on niin taivaallisen hyvä, että tämä paistos sopii kyllä myös muuhunkin juhlaan kuin jouluun.

Paahdettua punajuurta ja vuohenjuustoa

10-14 kpl punajuuria
2 pikkupötköä vuohenjuustoa
oliiviöljyä
hunajaa
1/2 sitruunan mehu
cachew-pähkinöitä
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia

Pese ja harjaa punajuuret huolellisesti. Keitä punajuuria hiljalleen al denteksi (aika riippuu punajuurien määrästä ja koosta, meidän liedellä kypsymiseen meni vajaa tunti). Voit testata kypsyyttä tikulla tai haarukalla. Kasta punajuuret kylmään veteen ja kuori. Lohko kuoritut punajuuret ja asettele uunivuokaan. Paista punajuuria uunissa n. 180 asteessa 10-15 minuuttia.

Voit kypsentää punajuuret myös pelkästään keittämällä tai uunissa paahtamalla. Uunissa kokonaiset punajuuret kestävät kypsyä yli parikin tuntia, joten siksi halusin nopeuttaa valmistusprosessia. Punajuuret voi keittää etukäteen ja vieraiden saapuessa vain paahtaa niitä nopeasti uunissa lämpimäksi.

Revi vuohenjuustoa kuumien punajuurien päälle ja valuta koko komeuden päälle hunajaa, oliiviöljyä ja pirskota hieman sitruunanmehua hapoksi. Rouhi mustapippuria ja suolaa sekä levitä vielä annoksen päälle tuoretta timjamia ja pähkinöitä. Voit halutessasi paahtaa cachew-pähkinät kevyesti kuumalla pannulla.

QuickEdit
Mona
4 Comments
Share :

Joulupöytään: Katkarapukimara ja poromousse


Jo muutama vuosi sitten alkoi jouluperinne ystäväporukkamme kanssa, jossa joka vuosi ennen joulua kokoonnumme yhteen istumaan iltaa, syömään hyvin ja juhlistamaan tulevaa joulua. Tänä vuonna järjestämisvuoro oli minulla ja niinpä eilen nautimme 10 hengen joukolla jouluisista herkuista sekä toistemme seurasta täällä Espoossa. Ja sen jälkeen Raskasta Joulua -keikasta Helsingin Nosturissa. Ihana ilta ja joulun aloitus.

Ensimmäisenä joulupöydän antimista esittelyssä maukkaat mousset eli katkarapukimara ja poromousse.


Poromousse

200 g kylmäsavuporoa
2 dl kuohukermaa
200 g ranskankermaa
1/2 prk maustamatonta tuorejuustoa
3 tl piparjuuritahnaa
1 punasipuli
ruohosipulia
suolaa
mustapippuria

Pilko kylmäsavuporo, punasipuli sekä 1/2 ruohosipulinippu. Vatkaa kuohukerma ja lisää joukkoon pilkotut ainekset, ranskankerma, tuorejuusto, piparjuuritahna sekä mausteet maun mukaan. Moussen kiinteyttä voit säätää kuohukerman, ranskankerman ja tuorejuuston suhteella: kiinteämpään tahnaan enemmän tuorejuustoa ja löysempään taas suhteessa enemmän kuohukermaa.




Katkarapukimara

250 g katkarapuja
1/2 purjo
ruohosipulia
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
2 prk ranskankermaa
1/2 - 1 sitruunan mehu
mustapippuria

Pilko purjo ja 1/2 nippua ruohosipulia. Sekoita yhteen tuorejuusto, ranskankerma, katkaravut sekä pilkotut purjo ja ruohosipuli. Mausta seos sitruunan mehulla sekä mustapippurilla.

Ja lopuksi vielä tarjolla olleet kananmunat, joissa päällä hippunen kevytmajoneesia sekä ruohosipulia. Lisää joulupöydän antimia tulossa ensi viikolla...



QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Piparintuoksua


Joulupipareiden leipominen on kuulunut jouluperinteisiini jo usean vuoden ajan. Pipareita kuuluu leipoa aina joulumusiikkia kuunnellen, ja joululaulut sekä piparin tuoksu saavat aikaan ihanan joulutunnelman kotiin. Kotona asuessani äiti teki aina itse piparitaikinan, mutta itse olen käyttänyt valmista Sunnuntain piparitaikinaa, joka maistuu melkein itsetehdyn taikinan veroiselta. Niin raakana kuin paistettuna.


Muotteja on kertynyt vuosien varrella useita, suosikkejani ovat possu, kuusi sekä uusin, Tallinnasta marraskuun alussa ostettu jänis.



Viikonloppu on muutenkin sujunut jouluasioilla: lahjaostokset on startattu ja hiki virrannut tungokseen asti täysissä kaupoissa kierrellessä. Matkaan tarttui myös pipareiden takana näkyvä valotorni, joka toimii tänä vuonna meidän joulukuusena. Koska vietämme joulun poissa kotoa, ei kuusta viitsi täksi jouluksi hankkia, vaikka se onkin yksi ehdottomista joulutunnelman tuojista.

Lämpöisää joulunodotusta toivotellen!


QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Teekupponen



Sain Naantalin sisustuskirppikseltä pikkujoululahjaksi tämän ihanan Sagaformin teekupin, johon ihastuin jo marraskuun alussa Tallinnassa. Teekupin retrokuvio ja vihreä väri miellyttävät omaa silmää ja kuppi on juuri sopivan iso ja lavea teen juontiin. Kupposen mukana tuli myös samaa kuviota oleva peltirasia sekä vihreä teesihti. Ihana paketti!

Maistuu iltatee vielä hippusen paremmalta, kun saa kääriä kädet tämän lämpöisen kupin ympärille!



QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Follow @hellajahoukutus